Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

H δημιουργικότητα είναι η λεωφόρος της συμβολικής αθανασίας.


Αποτέλεσμα εικόνας για εικονες δημιουργιας Η δημιουργικότητα είναι κάτι που, σίγουρα, αξίζει να καλλιεργηθεί για τους δικούς της λόγους, αλλά τα παράπλευρα ωφέλη της είναι επίσης αρκετά μεγάλα: για παράδειγμα, έχει υποστηριχθεί ότι τα μικρά δημιουργικά έργα όπως το πλέξιμο ή το μαγείρεμ,α αυξάνουν την συνολική αίσθηση της ευημερίας και όταν διαθέτετε μία δημιουργική πλευρά σαν χόμπι, τότε μπορεί να αισθάνεστε πιο ικανοποιημένοι με την δουλειά σας.
Και μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Journal of Creative Behavior” προσέθεσε άλλο ένα θετικό στη λίστα: Η δημιουργικότητα μπορεί να αποτελέσει μια υπαρξιακή ομπρέλα ασφαλείας, βοηθώντας αυτούς που την κατέχουν να ξεπεράσουν τους φόβους τους για τη δική τους θνητότητα. Όσο πιο δημιουργικοί είστε, όπως φαίνεται, τόσο λιγότερο ανησυχείτε για το θάνατο.
 Για τη μελέτη, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Kent στο Η.Β. αναζήτησε 108 φοιτητές για να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που αξιολογούσε τη δημιουργικότητά τους, σύμφωνα με δύο κριτήρια:
- τα δημιουργικά επιτεύγματα, που ορίζονται από τα επιτεύγματα σε τομείς όπως η τέχνη, η μουσική και η επινόηση
- τους δημιουργικούς στόχους, το οποίο ρωτούσε τους εθελοντές για τους ιδανικούς μελλοντικούς τους εαυτούς ώστε να διαπιστώσει το βαθμό στον οποίο είχαν «τη δημιουργικότητα ως κεντρικό μέρος στην πολιτιστική κοσμοθεωρία τους». Οι μισοί από τους εθελοντές επίσης συμπλήρωσαν μια ξεχωριστή έρευνα σχετικά με τη στάση τους προς το θάνατο, μια έρευνα της οποίας ο σκοπός ήταν να τους κάνει να σκεφτούν ότι μια μέρα θα πεθάνουν.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές έβαλαν τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν τα κενά γράμματα σε μια σειρά από λέξεις για να διερευνήσουν το άγχος τους για το θάνατο. Κάθε γρίφος είχε τη μορφή «συμπληρώστε τα γράμματα που λείπουν», με λέξεις που θα μπορούσαν να είναι σχετικές με το θάνατο ή με ένα ουδέτερο νόημα: για παράδειγμα, δινόταν η λέξη «SK_ _ L» η οποία θα μπορούσε να συμπληρωθεί ως «δεξιότητα» (SKILL), ή για κάποιον με μεγαλύτερη «προσβασιμότητα σε σκέψεις θανάτου», για να χρησιμοποιήσουμε τη διατύπωση των συγγραφέων, θα μπορούσε να συμπληρωθεί ως «κρανίο» (SKULL).
Τα ευρήματα εδώ είναι περίπλοκα αλλά ενδιαφέροντα: Οι άνθρωποι που εκτιμούν τη δημιουργικότητα και έχουν πιο δημιουργικά επιτεύγματα στη ζωή τους, ένιωθαν σχετικά ήρεμοι για το θέμα του θανάτου, ακόμα και αφού είχαν αναγκαστεί να φανταστούν τον εαυτό τους να πεθαίνει.
 Για να το θέσω πιο απλά: Αν αισθάνεστε ότι ο σκοπός στη ζωή σας είναι να κάνετε κάτι που θα υπερβαίνει τη θνητότητα, δεν σας ενδιαφέρει τόσο πολύ ότι το σώμα σας είναι κάτι προσωρινό.
Έμμεσα, κάποιο μέρος του θα εξακολουθεί να παραμένει πίσω. «Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα δημιουργικά επιτεύγματα μπορεί να είναι μια λεωφόρος για την συμβολική αθανασία, ιδιαίτερα μεταξύ των ατόμων που εκτιμούν τη δημιουργικότητα», γράφουν οι ερευνητές.
Όλοι πρόκειται να πεθάνουμε μια μέρα, ένα γεγονός που είναι πιο εύκολο να το αποδεχθούμε, αν σχεδιάζουμε να αφήσουμε κάτι πίσω.

Πηγή: nymag.com
Photo credit: Pierre Bellemare

 psychologynow

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου