Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

ΣΥΝΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ το πρώτο τολμηρό εγχείρημα που ανπτύχθηκε πέρα από την διάθεση αγαθών



Καιρός φέρνει τα λάχανα... τα συνεργατικά! Το πρώτο συνεργατικό μποστάνι στον Μαραθώνα

Κοινωνική, Αλληλέγγυα και Συνεργατική Οικονομία

ΚΑΙΡΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΑ ΛΑΧΑΝΑ… ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ! 
Πριν χρόνια ακούγαμε στα δελτία ειδήσεων με ανταποκρίσεις από το εξωτερικό για κήπους και περιβόλια μέσα στον ιστό της πόλης που παρέες γειτόνων η εναλλακτικών οικολόγων φρόντιζαν από την σπορά έως την συγκομιδή και την κατανάλωση. 
Μετά από χρόνια ακούσαμε και ένα παράλληλο κίνημα εντός των τειχών για πρωτοβουλίες στην Αθήνα, που ποτέ όμως δεν προχωρούσαν πέρα από τον ενθουσιασμό της πρώτης περιόδου.
Ακόμη και τώρα στα χρόνια της πιο μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που γνωρίζει η πατρίδα μας μετά τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο, οι συνεργατικοί λαχανόκηποι φαίνεται να κερδίζουν έδαφος, ως ιδέα και ως προοπτική, ως διέξοδο και ελπίδα… Και πάλι όμως όχι εκεί που είναι αναμενόμενο όπως στα θερμοκήπια ασφυξίας και απόγνωσης των μεγάλων πόλεων, αλλά στην περιφέρεια της Θράκης, σε ορεινές περιοχές της Κρήτης κ.ο.κ. 
Με αυτήν την έννοια η ιδέα για ίδρυση για συνεργατικό λαχανόκηπο στον Μαραθώνα από συνεταιριστές μέλη του Αστικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού ΣΥΝΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ αποδείχτηκε πρωτοποριακή, και εν αγνοία μας, προάγγελος νέων συνεταιριστικών εγχειρημάτων που θέτουν εναλλακτικές μορφές διαχείρισης στο προσκήνιο και τολμούν τομές στην ουσία των πραγμάτων! 


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ 
Όσο και αν οι έννοιες μοιάζουν ταυτόσημες, δεν είναι! Οι λόγοι που οδήγησαν στην αναγέννηση του συνεταιριστικού κινήματος πρίν μερικά χρόνια ισχύουν, αλλά ήλθε η ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου μιας μεγάλης μερίδας πολιτών, από πολλές διαφορετικές επαγγελματικές ομάδες που πρόσθεσε στοιχεία από την ανάγκη επιβίωσης ως προτεραιότητα. 
Παράλληλα η συμμετοχή σε συνεταιρισμούς δεν μπορεί πλέον να αναφέρεται σε ελεύθερους χρόνους εν είδει ευχάριστης απασχόλησης και χόμπυ ή έστω κάποιας μακροπρόθεσμης επιθυμίας για επίτευξη ιδεολογικών στόχων, αλλά αντίθετα φέρνει όλο και πιο κοντά την διάχυση και αναγωγή μέχρι προ τινος αποκλειστικά προσωπικών θεμάτων σε συλλογική επεξεργασία εμπειρία συνεύρεσης . 
Μέσα σε πολύ λίγο καιρό ο Αστικός Καταναλωτικός Συνεταιρσιμός Μαραθώνα ΣΥΝΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ μεταλλάχθηκε από αμιγώς πρατήριο ελληνικών προïόντων από μικρές παραγωγικές μονάδες σε πυρήνα ανέλιξης καινοτόμων κοινωνικών πρωτοβουλιών. 
Ο Συνεργατικός Λαχανόκηπος Μαραθώνα λειτουργεί σύμφωνα με τις συνεταιριστικές αρχές και αξίες, με ισότιμη συμμετοχή και ευθυγραμμισμένη διανομή ευθύνης μιας ομάδας 10 συνεταιριστών μελών του ΣΥΝΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ και είναι τιο πρώτο τολμηρό εγχείρημα που ανπτύχθηκε πέρα από την διάθεση αγαθών.


ΟΠΟΙΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΡΩΕΙ 
Όσο και αν ακούγεται παλιομοδίτικο και απομεινάρι μιας λαϊκής σοφίας, μάλλον ξεπερασμένης στις μέρες μας, ο Συνεργατικός Λαχανόκηπος Μαραθώνα στηρίζεται έως τώρα αποκλειστικά στην προσωπική εργασία και στοχεύει πρώτα από όλα στην ποιοτική διατροφική αυτάρκεια των αναγκών των μελών του. 
Γι' αυτό πέρα από το μοίρασμα των καλλιεργητικών εργασιών, οι σπόροι είναι παραδοσιακοί και ντόπιοι είτε από συστήματα ανταλλαγής μέσα από το δίκτυο συντήρησης και διάδοσης παραδοσιακών σπόρων ΠΕΛΙΤΙ, είτε βέβαια και από παλαιούς αγρότες της περιοχής με σημαντική συμβολή στο αγροτικό γίγνεσθαι.
Με αυτόν τον τρόπο ο Συνεργατικός Λαχανόκηπος Μαραθώνα είναι και μια πρωτοβουλία που εντάσσεται και διευρύνει τους σκοπούς του ΣΥΝΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ προωθώντας την διάδοση του τοπικού διατροφικού πολιτισμού. 
Επίσης, η καλλιέργεια ακολουθεί πιστά τις αρχές της βιολογικής και φυσικής γεωργίας αφήνοντας μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και αποδίδοντας υψηλής ποιότητας καρπούς. 
Τέλος, το ίδιο το κτήμα μεγέθους συνολικά 10 στρεμμάτων είναι παραχώρηση μέλους συνεταιριστή και αυτό εμπλουτίζει με καινούργιες δυνατότητες προσφοράς και συμμετοχής πολλών συμπολιτών μας. 
Μάλιστα, αποτέλεσμα αυτής της νέας φιλοσοφίας κοινωνικής δράσης είναι και η συνεργασία για άλλες καλλιεργητικές εργασίες, όπως καθάρισμα οικοπέδων, συλλογή ελιάς και κλάδεμα δέντρων κ.λ.π. που εντάσσονται στους σκοπούς του Συνεργατικού Λαχανόκηπου πάντοτε εθελοντικά και στα πλαίσια της ανταλλακτικής οικονομίας. 


ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΜΠΟΣΤΑΝΙ ΣΤΟΝ ΜΑΘΑΡΩΝΑ 
Αν και η ιδέα προϋπήρχε, το καλοκαίρι 2017 ήταν το πρώτο που καλλιεργήθηκε το πρώτο οικόπεδο στον Μαραθώνα με τα εποχιακά κηπευτικά με αποτελέσματα εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Ντομάτες, κολοκύθια, πιπεριές , μελιτζάνες κ.λ.π. όλα από ντόπιες ποικιλίες πρόσφεραν μια υψηλής ποιότητας διατροφή στις οικογένειες των συμμετεχόντων απασχολώντας και τι ίδιες σε αυτήν την πρωτοποριακή κοινωνική δραστηριότητα και φέρνοντας πιο κοντά την παραγωγή στην κατανάλωση.
Στους άμεσους στόχους του Συνεργατικού Λαχανόκηπου Μαραθώνα είναι φυσικά η συνέχεια και η αντιμετώπιση όλων των καλλιεργητικών προβλημάτων, καθώς ήδη το κτήμα αποδίδει τα φθινοπωρινά κηπευτικά, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη του με ανάληψη και άλλων επιλεγμένων οικοπέδων εν πολλοίς εγκαταλελειμμένων και πάνω από όλα η προσέλκυση και άλλων μελών συνεταιριστών για συμμετοχή στο εγχείρημα .
Σε μια εποχή κοινωνικής αδράνειας και συλλογικής απάθειας, το «όποιος δουλεύει τρώει …» επαναφέρει τις παλιές απλές αξίες της ζωής εκεί που δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν φύγει σε πρώτο πλάνο. Οι άνθρωποι μπορούμε, όλα να τα κάνουμε αλλιώς, αν θυσιάζουμε το εγώ για χάρη του εμείς κάθε μέρα κα περισσότερο! 
Για περισσότερες πληροφορίες, στήριξη και συμμετοχή σε όλη την δράση του Συνεργατικού Λαχανόκηπου Μαραθώνα μπορείτε να επικοινωνείτε στο: 6974049857 και φυσικά στο τηλέφωνο του ΣΥΝΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ: 2294303901.
 
 enallaktikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου