Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Αλλαγή φύλου: Η δημοκρατία, η πλειοψηφία και η ταυτότητα του… παραλόγου



Αλλαγή φύλου: Η δημοκρατία, η πλειοψηφία και η ταυτότητα του… παραλόγου | Του Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη


Θα αφήνατε ποτέ τους πολιτικούς να αποφασίσουν για το ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζετε; Όχι φυσικά. 

Όμως στην περίπτωση της αλλαγής ταυτότητας φύλου στην ηλικία των 15 ετών η Βουλή αποφάνθηκε, ρίχνοντας «μπουρλότο» στην ελληνική κοινωνία κι έχοντας άγνοια για τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα διαφυλικά άτομα.

Την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Επαγγελματιών Υγείας των Διαφυλικών (WPATH world professional association for transgender health) ασχολείται επιστημονικά με όλες τις πτυχές του «καυτού» αυτού θέματος, η συζήτηση που έγινε στο Κοινοβούλιο κινήθηκε μέσα στα γνωστά κομματικά στερεότυπα, χωρίς να ερωτηθούν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, δηλαδή οι επιστήμονες. 
Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PSC, PhD, ουρολόγος - ανδρολόγος, πρόεδρος του International Andrology και διευθυντής του Τμήματος Σεξουαλικής Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, παίρνει θέση στο ζήτημα, που τις τελευταίες μέρες διχάζει τους πολίτες.

«Όπως σήμερα μία γυναίκα με εξώγαμο δεν καταδικάζεται ως πόρνη στην κοινωνία, όπως οι άνδρες που προτιμούν άνδρες στο σεξ δεν είναι οι συκιές και οι κίναιδοι, αλλά οι φίλοι, οι συνάδελφοι και οι συνεργάτες μας, έτσι και με τους διαφυλικούς η κοινωνία, η Πολιτεία θα πρέπει να αποδεχθεί πως η δυσφορία του φύλου σε όλες τις ηλικίες είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, που πρέπει να λυθεί με επιστημονικό τρόπο και όχι με μαγγανείες, μαγικά και ξόρκια», υπογραμμίζει ο κ. Κωνσταντινίδης.

«Η δυσφορία του φύλου υπάρχει συνήθως από την παιδική ηλικία, όπως και η ευφορία του. Δηλαδή τα αγόρια που χαίρονται τα πολεμικά παιχνίδια, τα κορίτσια που χαίρονται τις κούκλες, είναι καλά, απλά και μόνο γιατί κανείς δε θα τα κατηγορήσει για τις επιλογές τους, αντίθετα θα τα ενθαρρύνει. Στο αγόρι που νοιώθει κορίτσι και στο ανάποδό του θα γίνει μία κριτική απόρριψης τέτοια, που θα διαλύσει την προσωπικότητά του».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Επαγγελματιών Υγείας των Διαφυλικών (WPATH world professional association for transgender health) είναι μία διεθνής ένωση γιατρών, νομικών, κοινωνιολόγων, ψυχολόγων, ψυχιάτρων, δημοσιογράφων, πολιτικών, που στόχο έχει την προώθηση, την τεκμηριωμένη υποστήριξη της βιολογικής και της ψυχολογικής υγείας των διαφυλικών, αλλά και την δημόσια πολιτική υποστήριξή τους για θέματα αποδοχής και δημόσιας εικόνας τους.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του International Andrology και διευθυντής του Τμήματος Σεξουαλικής Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, το όραμα της παγκόσμιας αυτής οργάνωσης είναι να φέρει μαζί επιστήμονες πολλών κλάδων, που θα βοηθούν στην καλύτερη περίθαλψη, στην ανάπτυξη έρευνας, στην εκπαίδευση, αλλά και στην ανάδειξη ζητημάτων σεβασμού και αξιοπρέπειας των διαφυλικών και δυσφορικών ατόμων σε σχέση με το φύλο τους, σε όλες τις βαθμίδες της κουλτούρας και του πολιτισμού.

Ένας από τους ρόλους της WPATH είναι να δίδει τις υψηλότερες επιστημονικές οδηγίες για την διάγνωση και για τη θεραπεία των διαφυλικών και δυσφορικών ατόμων.

Πολλοί ίσως να μη γνωρίζουν την εταιρία αυτή, αλλά είναι κάτι σαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - στα συνέδριά της συμμετέχουν πέντε χιλιάδες επιστήμονες τουλάχιστον. Στο Ευρωπαϊκό Παράρτημά της που έγινε στο Βελιγράδι συμμετείχαν πεντακόσιοι ειδικοί μόνο από την Ευρώπη.

Όπως μας λέει ο πρόεδρος του International Andrology και διευθυντής του Τμήματος Σεξουαλικής Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: «Στη δημοκρατία ασφαλώς οι πολλοί αποφασίζουν και οι λίγοι υποτάσσονται στην πολιτική, δηλαδή αυτά είναι εφικτά και υγιή ίσως, αφού δεν βρέθηκε καλύτερο σύστημα διακυβέρνησης του ανθρώπου, μέχρι τώρα τουλάχιστον…

Στην επιστήμη, όμως, φανταστείτε να αποφασίζει για την ζωτική για τη ζωή σας επέμβαση μια πλειοψηφία άσχετων με το πρόβλημά σας και όχι ο κορυφαίος ειδικός που έχετε επιλέξει να σας χειρουργήσει…

Όπως δε θα αφήνατε στην τύχη της ψηφοφορίας για το ποιο είναι το καλύτερο αντικαρκινικό φάρμακο, αλλά θα ρωτούσατε τους καλύτερους ειδικούς, έτσι και στα θέματα σε σχέση με το φύλο σας, την επιθυμία σας στο κρεβάτι σας, η γνώμη του γείτονα αλλά και της γειτονιάς συνήθως δεν σας αφορά».

Οι διαφυλικοί συνάνθρωποί μας δεν ζουν πλέον στο σκοτάδι των προκαταλήψεων και των τεράτων, αλλά είναι ισότιμα μέλη για την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως. Η υγεία του ανθρώπου δεν είναι μόνο σωματική, αλλά και πνευματική και πολιτική. Χωρίς πολιτικές υγείας οι κοινωνίες είναι μία ζούγκλα και ένας Μεσαίωνας, υποστηρίζουν οι επιστήμονες που χειρουργούν άτομα που επιθυμούν να αλλάξουν το φύλο τους.

Όπως αναφέρει πολύ χαρακτηριστικά ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ας φανταστεί κάποιος άνδρας να του αμφισβητούν την επιθυμία του για γυναίκες ως ανωμαλία της φύσης και να τον πιέζουν να πάει με άνδρες ως μόνη φυσιολογική συμπεριφορά… Αλλά και μία γυναίκα που να την πιέζουν να προτιμά μόνο γυναίκες, γιατί η σεξουαλική προτίμηση στο άλλο φύλο είναι ανωμαλία της φύσης…

Και αν ο ερωτών διαμαρτυρόταν ότι νοιώθει κάτι άλλο από ό,τι οι υπόλοιποι συνάνθρωποί του, θα του λέγαμε απλά πως οι πολλοί έχουν δίκιο, γι΄αυτό και ονομάζονται υγιείς, ενώ οι λίγοι έχουν άδικο γι΄αυτό και είναι ανώμαλοι…
«Φανταστείτε μία ομάδα φίλων και γειτόνων, συμπολιτών σας, γονιών και δασκάλων να ψήφιζε ότι ο έρωτάς σας με τη Σοφία είναι λάθος και ότι θα έπρεπε να ερωτευτείτε τον Σοφοκλή…    

Σήμερα οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας των διαφυλικών έχουν εκδώσει οδηγίες για τα βήματα διάγνωσης και θεραπείας της δυσφορίας των φύλων και καλό είναι να ρωτάνε μερικοί πολιτικοί ποια είναι αυτά.

Το αυθαίρετο συμπέρασμα πως η ηλικία των 15 χρόνων είναι «κόκκινη γραμμή» είναι λάθος, αφού διαφυλική ταυτότητα υπάρχει, ήδη, από την παιδική ηλικία. Γιατί πρέπει ένα διαφυλικό άτομο να «φιμώνει» την προτίμησή του και τη χαρά να έχει σεξουαλική ζωή, είτε ως άρρεν είτε ως θήλυ, γιατί τρίτη επιλογή δεν υπάρχει… Οι διαφυλικοί θέλουν είτε άνδρες είτε γυναίκες, ανεξάρτητα από το πώς φαίνονται οι ίδιοι.

Η επιθυμία τους, δηλαδή, έχει φύλο σαφές, η ανατομία τους διαφέρει, τουλάχιστον μέχρι να την διορθώσουν και να νοιώθουν πως το σώμα τους δεν είναι φυλακή, αλλά ελευθερία έκφρασης», καταλήγει ο ειδικός.

 enallaktikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου