Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

#touristsgohome...



Όλο και συχνότερα είναι τα συνθήματα νέων σε κτίρια της Καταλονίας και της Χώρας των Βάσκων που καλούν τους τουρίστες να «πάνε στα σπίτια τους», την ώρα που...
οι τελευταίοι συρρέουν για διακοπές στην Ισπανία δαπανώντας εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των αριστερών της Καταλονίας, που βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις, το σημερινό μοντέλο μαζικού τουρισμού οδηγεί στη φτώχεια τη μεσαία εργατική τάξη.

Αριστεροί Βάσκοι σκοπεύουν να διοργανώσουν αντι-τουριστική πορεία στις 17 Αυγούστου στο Σαν Σεμπαστιάν, στη διάρκεια φεστιβάλ εν μέσω της Μεγάλης Εβδομάδας κατά την οποία γιορτάζονται οι παραδόσεις της χώρας.

Περιφερειακοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι διαδηλώσεις είναι απομονωμένες και επιμένουν ότι οι τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι. Εκφράζουν, παράλληλα, τη λύπη τους για τις πράξεις «βανδαλισμού» και τονίζουν ότι ο τουρισμός αποτελεί ζωτική βιομηχανία για την Ισπανία.

Όπως δείχνουν άλλωστε οι αριθμοί, 75,6 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν το 2016 την Ισπανία, με την Καταλονία να δέχεται 18 εκατ. και να καθίσταται ο πιο δημοφιλής προορισμός.

Όμως ποιοι διαμαρτύρονται και πώς;

Βανδαλισμοί σημειώθηκαν στη Βαρκελώνη και τη Μαγιόρκα, καθώς και στον «τουριστικό μαγνήτη» των Βάσκων, Σαν Σεμπαστιάν.

Στη Βαρκελώνη μασκοφόροι «επιτέθηκαν» σε τουριστικό λεωφορείο κοντά στο «Καμπ Νου», το γήπεδο της Μπαρτσελόνα· έγραψαν το σύνθημα «ο τουρισμός σκοτώνει τις γειτονιές» και τρύπησαν τα ελαστικά του λεωφορείου. Κανένας από τους επιβάτες δεν τραυματίστηκε.































Η διαμαρτυρία έγινε από την Αράν, ένα αριστερό, αυτονομιστικό κίνημα που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία των Καταλανών.

Στην ιστοσελίδα του κινήματος στο facebook έχουν δημοσιευθεί βίντεο ενάντια στον τουρισμό. Ένα από αυτά δείχνει ακτιβιστές στη Μαγιόρκα να κρατούν πανό δίπλα σε γιοτ σε μαρίνα, αλλού έχουν απομακρυνθεί τα ελαστικά ποδηλάτων μισθωμένων από τουρίστες.

Η Αράν αντιτίθεται στο πρότυπο του μαζικού τουρισμού που «μας θέλει δούλους» και «μετατρέπει τη χώρα σε πάρκο ψυχαγωγίας που ωφελεί μόνο την αστική τάξη και το κεφάλαιο». Έχει 500 ακτιβιστές σε όλη την Καταλονία και προσελκύει συνεχώς καινούργια μέλη.

Την ίδια ώρα η αντιτουριστική εκστρατεία έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στο twitter (#touristgohome).


Eκπρόσωπος της Αράν είπε στο BBC ότι «είμαστε αντικαπιταλιστές, θέλουμε να καταστρέψουμε το σύστημα - και η τουριστική βιομηχανία είναι μέρος αυτού του συστήματος».

«Το σημερινό μοντέλο του τουρισμού αποβάλλει ανθρώπους από τις γειτονιές τους και βλάπτει το περιβάλλον», είπε επίσης και τόνισε ότι οι διαμαρτυρίες τους δεν είναι βανδαλισμός αλλά αυτοάμυνα. «Έχοντας υπογράψει φτωχά συμβόλαια εργασίας, αυτό είναι βία, όπως όταν πρέπει να φύγεις από τη γειτονιά σου και τα δίκτυα υποστήριξής σου λόγω του τουρισμού».

Στη Χώρα των Βάσκων η Ερνάι, η νεολαία της Πατριωτικής Αριστεράς, ενεργεί όπως η Αράν· είναι δύο «επαναστατικά κινήματα» εναντίον ενός «καταπιεστικού ισπανικού κράτους».

Και στις δύο περιοχές η αντιτουριστική εκστρατεία σίγουρα «χρωματίζεται» από τον εθνικισμό.

Υπάρχει δυσαρέσκεια για τον τουρισμό που εκτοξεύει στα ύψη τις τιμές -ειδικά τις ενοικιάσεις διαμερισμάτων- για τους ντόπιους. Αλλά πρόκειται επίσης για την επιβεβαίωση της εθνικής ταυτότητας και την καταπολέμηση της παγκοσμιοποίησης.

Οι Καταλανοί και οι Βάσκοι έχουν μακρά ιστορία ενάντια στην ισπανική πολιτική κυριαρχία, πηγαίνοντας πίσω στη δικτατορία του Φράνκο και τον εμφύλιο.


Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

πηγη efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου