Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Ετοιμη για την ολική ανάφλεξη η Ρωσία



Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )
Από τις αρχές Αυγούστου 2017, οι νατοϊκές υπηρεσίες πληροφοριών παρατήρησαν  μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων και βαρύ εξοπλισμού σε όλα τα χερσαία σύνορα με τις χώρες της ΕΕ με τη Ρωσία, υπό την κάλυψη της  άσκησης του Zapad 2017 . Συνολικά υπολογίζεται επίσημα ότι έχουν λάβει θέσεις μάχης κατά μήκος των συνόρων με την ΕΕ πάνω από 200.000 Ρώσοι στρατιώτες. Ανεπίσημα ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.
Στην ουσία έχουμε την εφαρμογή της ρωσικής MASKIROVKA η οποία αποτελεί ένα μεγάλο πλέγμα ενεργειών με σκοπό την παραπλάνηση του «εχθρού», την μετακίνηση συντριπτικών δυνάμεων στο άξονα επίθεσης χωρίς να γίνουν  αντιληπτές και πολλά …άλλα .  
Το τμήμα OSINT (Open-source intelligence) της αμερικανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πιστοποίησε την μετακίνηση βαρέων ρωσικών δυνάμεων με βαρύ οπλισμό κοντά στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία .




«Παρακολουθώντας τα κοινωνικά δίκτυα και αναλύοντας τις φωτογραφίες, οι ουκρανοί εθελοντές της InformNapalm διαπίστωσαν ότι από τις αρχές του Αυγούστου 2017 ότι άρχισε μια μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη  ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού σε όλες τις γραμμές των ευρωπαϊκών συνόρων … από τις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας στην Αγία Πετρούπολη έως της  ακτές της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας », αναφέρει σχετικό ουκρανικό δημοσίευμα .
Η infoNapalm είναι μια MKO  για την ενημέρωση των Ουκρανών πολιτών και του ξένου κοινού για τον  πόλεμο κατά της Ουκρανίας, την προσάρτηση της Κριμαίας και τις δραστηριότητες των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών καθώς και των μαχητών του λεγόμενου «DPR», «LPR.
Επίσης, δίνεται προσοχή στα ιστορικά δεδομένα, που προσομοιάζουν με τις  ασκήσεις του Ιουλίου 2008 στην  Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια , των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων με την επωνυμία «Kavkaz 2008» που προηγήθηκαν της χερσαίας επίθεσης  της Ρωσίας κατά της Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008.
Οι εθελοντές της InformNapalm παρουσίασαν μια σειρά από φωτογραφίες και βίντεο που απεικονίζουν τη μεγάλη ανάπτυξη του ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού.
Συγκεκριμένα ,  στις 2 Αυγούστου, καταγράφηκε τμήμα του ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού στο σιδηροδρομικό σταθμό Liski (επαρχία Voronezh).
Το ίδιο στις 3 Αυγούστου στο σιδηροδρομικό σταθμό Neklinovka (περιοχή Neklinov της επαρχίας Rostov). Στις 3 Αυγούστου, στο σταθμό Sergiev Posad (επαρχία Μόσχας). Στις 5 Αυγούστου στο σταθμό Krasnodar-1 (Krasnodar Krai).
Στις 7 Αυγούστου, στο σταθμό Zimovniki (επαρχία Ροστόφ). Στις 7 Αυγούστου στο σταθμό στη Σαμάρα. Στις 7 Αυγούστου, εμφανίσθηκε  φάλαγγα  στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αγία Πετρούπολη. Στις 7 Αυγούστου, ένα τμήμα του στρατιωτικού εξοπλισμού κινούνταν μετά το φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού Volga στην επαρχία Volgograd. Στις 7 Αυγούστου,  κυκλοφορία  στρατιωτικού εξοπλισμού στην Κριμαία. Στις 8 Αυγούστου, τμήμα ρωσικού  στρατιωτικού εξοπλισμού κινούνταν στο σταθμό Nerekhta (επαρχία Kostroma). Στις 8 Αυγούστου – στο σταθμό Rossosh (επαρχία Voronezh), αναφέρει το δημοσίευμα.
«Η ευρεία χρήση των  σιδηροδρομικών γραμμών  μπορεί να θεωρηθεί ως ένα άλλο έμμεσο σημάδι των μη εκπαιδευτικών στόχων της μεταφοράς εξοπλισμού. Για παράδειγμα, το 2008, δύο μήνες πριν από την έναρξη της εισβολής στη Γεωργία, η Ρωσία ξεκίνησε επειγόντως μέσω  σιδηροδρομικών γραμμών ισχυρές δυνάμεις κοντά στα γεωργιανά σύνορα», ανέφερε η InformNapalm.

 Την 7 Αυγούστου 2017, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η σιδηροδρομική γραμμή στα νότια της Ρωσίας που κατασκευάστηκε σε άμεση γειτνίαση με τα σύνορα της Ουκρανίας είχε αρχίσει να λειτουργεί πραγματικά.
«Προκειμένου να περιοριστεί η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για σύγχρονα αμυντικά όπλα ικανά να αντιταχθούν αποτελεσματικά στις ρωσικές θωρακισμένες ομάδες που αναπτύσσονται κατά μήκος των  ρωσικών συνόρων. Οι ασκήσεις  Zapad 2017 θα μπορούσαν να αποτελούν  το πρώτο στάδιο σχεδίου εμπλοκής  της Λευκορωσίας στην ένοπλη σύγκρουση με την Ουκρανία», αναφέρει η έρευνα.
«Είναι πιθανό η μαζική μεταφορά ρωσικού βαρέως εξοπλισμένου εξοπλισμού στα σύνορα της Ουκρανίας να αφορά  τις πρόσφατες συστάσεις του Πενταγώνου προς τον Λευκό Οίκο για την προμήθεια  στην Ουκρανία αντιαρματικών και αντιαεροπορικών συστημάτων για να βελτιωθούν οι αμυντικές δυνατότητές της Ουκρανίας . Για αυτό ετοιμάζουν μελλοντική εισβολή», προσθέτει η έρευνα.
Οι ουκρανικές υπηρεσίες ομιλούν για  ρωσικές κινητοποιήσεις τύπου Maskirovka που είναι επίσης γνωστές ως «ασκήσεις επί των ασκήσεων» ή «επιθεωρήσεις ετοιμότητας».
Η «Μασκίροβκα» αφορά ένα  τεράστιο πλέγμα ενεργειών παραπλάνησης ενός ολόκληρου έθνους με σκοπό το αιφνιδιαστικό πρώτο πλήγμα ή ακόμα και την δημιουργία ψεύτικων στόχων σε περιπτώσεις βομβαρδισμών όπου κρίσιμες υποδομές πρέπει να προστατευτούν πάση θυσία.
Πρόκειται για μια ακόμη ρωσική κίνηση στην σκακιέρα μετά τις προετοιμασίες πολέμου στα επισιτιστικά αποθέματα και την συμβουλή να επιστρέψουν πίσω στη Ρωσία όσοι Ρώσοι σπουδάζουν ή μένουν στο εξωτερικό.



Ωστόσο, υπάρχει σταδιακά, μεγάλη συσσώρευση στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας. Αρκετές μονάδες μάχης έχουν διευρυνθεί κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ασκήσεων . Το πιο σημαντικό είναι ότι τα στρατεύματα κινούνται σε μεγάλες αποστάσεις σε φαινομενικά προγραμματισμένες ασκήσεις, οι οποίες ανακοινώνονται μία ή λίγες ώρες πριν αρχίσουν. Αυό  επιτρέπει στη Ρωσία να συγκεντρώσει δυνάμεις κοντά στα σύνορά της και αυτά τα στρατεύματα  στη συνέχεια θα ενισχυθούν, για παράδειγμα, με  μεγαλύτερες δυνάμεις  κατά τη διάρκεια της άσκησης .
Μεγάλη συγκέντρωση έχουμε  στο Pskov που βρίσκεται κοντά ακριβώς  στα εσθονικά σύνορα . Εκεί έχει την έδρα της  η 76η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία  VDV. Στις 7 Αυγούστου η Ρωσία ανακοίνωσε ότι μια από τις  μονάδες αυτοκινούμενου πυροβολικού  2S4  240 χιλιοστών μετακινήθηκε σε  περιοχή κοντά στο Pskov. Αυτά είναι εξειδικευμένα οπλικά συστήματα που προορίζονται για την διάσπαση  αμυντικών οχυρώσεων  σε αστικές περιοχές.
Σήμερα η 31η Αερομεταφερόμενη  Ταξιαρχία μετακινήθηκε από το Ουλιάνοφσκ  στην ίδια περιοχή για να εκπαιδευτεί  με τις τοπικές δυνάμεις  VDV.

Ταυτόχρονα, οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις έχουν  μεταφέρει μονάδες Πεζοναυτών  στη Βαλτική, με πρόσχημα την παρέλαση του ναυτικού στην επέτειο ίδρυσης  του Βόρειου Στόλου. Οι δυνάμεις αυτές   είναι  ικανές να αλλάξουν την τοπική ισορροπία , ειδικά εάν η Ρωσία ξεκινήσει εχθροπραξίες με οποιοδήποτε από τα κράτη της Βαλτικής, την Φινλανδία ή την Σουηδία.
Όλα τα δεδομένα συνηγορούν ότι η Μόσχα ….κινείται για επερχόμενη σύγκρουση με την δύση, η οποία διαφαίνεται περισσότερο από ποτέ ως σίγουρη. 





pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου