Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Οδηγός Καλλιέργειας Βιομηχανικής Κάνναβης



Οδηγός Καλλιέργειας Βιομηχανικής Κάνναβης
Το ερευνητικό κέντρο του ΕΛΓΟ-Δήμητρα δημοσίευσε τον Οδηγό Καλλιέργειας Βιομηχανικής Κάνναβης. 

Με πρόσφατη απόφαση της Πολιτείας (ΚΥΑ 1750/39224/31-3-2016) που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ αρ. 929Β/6-4-2016, επετράπη η καλλιέργεια του φυτού Cannabis Sativa L με περιεκτικότητα τετραϋδροκανναβινόλης μικρότερη του 0,2% στη χώρα μας. 
Στην ίδια απόφαση, μεταξύ άλλων, ορίσθηκε ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ως αρμόδια αρχή για την
α) αξιολόγηση των ποικιλιών κάνναβης στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας της καλλιέργειας
β) δημιουργία οδηγού καλλιέργειας ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης και
γ) την εκπαίδευση των ελεγκτών που πραγματοποιούν τη συλλογή των δειγμάτων
Στα πλαίσια αυτά και λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος μεγάλης μερίδας αγροτών για την επαναεισαγωγή της καλλιέργειας στην Ελλάδα, ο ΕΛΓΟ αν και υποστηρίζει ότι χρονικό διάστημα 2-3 χρονών είναι απαραίτητο για την διεξαγωγή αξιόπιστων επιστημονικών δεδομένων, προέβη στη σύνταξη του παρόντος εγχειριδίου στηριζόμενος σε βιβλιογραφικά δεδομένα και τα πρώτα δεδομένα από τη δοκιμαστική καλλιέργεια έξι ποικιλιών που πραγματοποιήθηκε το 2016, από το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων (ΙΓΒΦΠ) στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
Το σύνολο των πληροφοριών θα επικαιροποιηθούν σύμφωνα με τα στοιχεία που θα προκύψουν κατόπιν της μελέτης αξιολόγησης και προσαρμοστικότητας των ποικιλιών κλωστικής κάνναβης στις ελληνικές συνθήκες. 
Δείτε ολόκληρο τον οδηγό εδώ: www.minagric.gr

 enallaktikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου