Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017

Ποια είναι η ηγέτιδα οικονομική δύναμη στον κόσμο;
Του Άλαν Μάρεϊ
Οι ερευνητές στο Ερευνητικό Κέντρο Pew δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας γνώμης, όπου έθεσαν αυτό ακριβώς το ερώτημα στους πληθυσμούς 38 κρατών. Κατά μέσο όρο, το 42% επέλεξε τις ΗΠΑ ενώ το 32% επέλεξε την Κίνα.

Αλλά όλα εξαρτώνται από

τη γεωγραφική περιοχή όπου τέθηκε το ερώτημα.

Στη Λατινική Αμερική, το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας, και την Υπο-Σαχάρια Αφρική, οι ΗΠΑ θεωρούνται ακόμα ως η ισχυρότερη οικονομική δύναμη στον κόσμο. Και με διαφορά 51% – 35%, οι ίδιοι οι Αμερικάνοι τοποθετούν τη χώρα τους μπροστά από την Κίνα.

Η εκτίμηση για τις ΗΠΑ είναι υψηλότερη στη Νότια Κορέα (66% έναντι 27% για την Κίνα), την Ιαπωνία (62% έναντι 19%), το Ισραήλ (52% έναντι 33%) και το Βιετνάμ (51% έναντι 17%).

Αλλά σε εφτά από τα δέκα κράτη–μέλη της Ευρ. Ένωσης που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, η Κίνα βρίσκεται στην κορυφή. Στη Γαλλία, η Κίνα προηγείται με 47% έναντι 37% των ΗΠΑ.

Συνολικά, η έρευνα δείχνει ότι ούτε ο Ξι Ζινπίνγκ, ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ απολαμβάνουν κάποιας ιδιαίτερης αποδοχής από το παγκόσμιο κοινό. Κατά μέσο όρο, 53% των ερωτηθέντων λένε ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στον Κινέζο ηγέτη – ότι θα κάνει το σωστό στην παγκόσμια σκηνή – ενώ το 74% εκφράζει ελάχιστη ή και καθόλου εμπιστοσύνη για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Οι έρευνες γνώμης Pew θεωρούνται ένα αξιόπιστο εργαλείο μέτρησης της κοινής γνώμης παγκοσμίως.


Πηγή: fortunegreece.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου