Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

ΤΙ ΣΟÏ ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ

   ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΚΟΣΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ, ΤΟΝ ΑΡΔΑ,
          ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟÏΟΝΤΑ ΤΟΥΣ

Παρατηρώ ότι, ό,τι πιο Δημοκρατικό και Δημιουργικό υπάρχει στην χώρα με προσκαλεί γι’ αυτού του τύπου τις ομιλίες όπως η σημερινή. Γόνιμες, χρήσιμες συζητήσεις για την οργάνωση της ζωής, του βίου των τοπικών κοινωνιών, της οικονομίας, της ανάπτυξής τους.
Η ιστορία μου παρέχει την πολυτέλεια να ονομάζω ποιο είναι Δημοκρατικό ,ποιο Δημιουργικό και ποιο δεν είναι.
Τιμά τον Δήμαρχό σας η σημερινή εκδήλωση γιατί εκτός των άλλων σπάει μια κακόγουστη παράδοση. Έχω μιλήσει σε τόσες πόλεις και χωριά της χώρας, εκτός από την Ορεστιάδα.
Ήταν μεγάλη η επιθυμία μου να μιλήσω στην πόλη σας, όταν ανέδειξα το σχέδιο για την Νέα πόλη. Γιατί; Γιατί η Ορεστιάδα απαντούσε στον δεμπορισμό. Γιατί η πόλη σας είναι έργο πεφωτισμένων ανθρώπων και δημιουργών οι οποίοι θεμελίωσαν εξ αρχής μια νέα πόλη στην βάση ενός Ιπποδάμειου σχεδίου. Αυτού που εξασφαλίζει σήμερα στην Ορεστιάδα ένα μεγάλο πολεοδομικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες πόλεις. Μια υποδομή που επιτρέπει σήμερα επινοήσεις, οραματισμούς, σχέδια για το μέλλον της.
Στην Ορεστιάδα έχουμε να κοσμήσουμε την Πόλη. Να κοσμήσουμε τον ποταμό Άρδα με μία από τις πλέον όμορφες διαδρομές ποδηλάτου κατα μήκος του ποταμού. Ίσως είναι αυτή η περιοχή φιλοκάλου που αναφέρει η Άννα Κομνηνή στην Αλεξιάδα.
Έχουμε να προβάλουμε την παραγωγή, τα προϊόντα, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα της Βύσσας ως έργα τέχνης και τους παραγωγούς ως καλλιτέχνες.
Οργανώστε ένα τραπέζι εργασίας για να το κάνουμε πράξη. Να κάνουμε τα μικρά και τα μεγάλα. Αυτά που τοπικές και κεντρικές οπισθοδρομικές και διεφθαρμένες ομάδες μας εμπόδισαν να κάνουμε το ’90, το 2000, να το πραγματοποιήσουμε σήμερα.
Προτείνω στον Δήμαρχό σας – το πρότεινα χθες στον Δήμαρχο της γενέτειρας πόλης μου, της Αλεξανδρούπολης – να επαναλάβουμε την ιστορική εκδήλωση του Ορμενίου του ’95.
Γιατί να επικοινωνούν οι γαλλικές, οι ολλανδικές με τις γερμανικές πόλεις αλλά να μην επικοινωνούν η Αλεξανδρούπολη και η Ορεστιάδα με το Μπουργκάς ,με τον Πύργο.
polis-agora

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου