Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Τιμούμε τα ελληνικά προϊόντα που τιμούν τους Έλληνες


Μετά την πρόσφατη αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί με αφορμή τη Nutella που περιέχει φοινικέλαιο και το κατά πόσο είναι ασφαλής ή όχι η χρήση του στη διατροφή μας, το Κίνημα Επιβιώνουμε αποφάσισε να αρχίσει ελέγχους (εντοπισμό, όχι αναλύσεις) συστατικών ελληνικών προϊόντων, ερωτήσεις και συστάσεις προς τις εταιρείες, αλλά και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα προϊόντα τους
Μια γνωστή μαγείρισσα και μια ελληνική εταιρεία ένωσαν τις δυνάμεις τους και κυκλοφόρησαν πρόσφατα νέα τυροπιτάκια. Πρόκειται για την Αργυρώ και την εταιρεία Alfa.
Διαβάσαμε τα συστατικά και ιδού οι απορίες που δημιουργήθηκαν, τις οποίες θα στείλουμε στην εταιρεία. Οι απαντήσεις της επίσης θα δημοσιευτούν.
Αξιότιμοι κύριοι,
μετά το σάλο που δημιουργήθηκε σχετικά με το κατά πόσο είναι ασφαλές ή όχι το φοινικέλαιο που εμπεριέχει η Nutella, ελέγξαμε ένα προϊόν σας που διαφημίζετε για να δούμε αν υπάρχει το εν λόγω συστατικό. Πρόκειται για το “Διαλεχτά Τυροπιτάκια με εκλεκτή σφολιάτα ζυμωμένη με τυρί και με γέμιση φέτα, μυζήθρα & γραβιέρα. Συνταγή από την Αργυρώ”.
Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι όντως τα τυροπιτάκια περιέχουν φοινικέλαιο, για το οποίο έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάιο, θεωρεί ότι το φοινικέλαιο είναι πιο επικίνδυνο από τα άλλα φυτικά έλαια, όταν χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασίες άνω των 200 βαθμών Κελσίου. Οι οδηγίες ψησίματος του προϊόντος σας λένε 180 – 200 C.
Από την άλλη, Έλληνες διατροφολόγοι  συστήνουν την όσο το δυνατόν λιγότερη κατανάλωση φοινικέλαιου καθώς δεν έχει θρεπτική αξία, κάτι που διασφαλίζεται μέσω της προσεκτικής ανάγνωσης της ετικέτας κάθε προϊόντος και την αποφυγή του εάν περιέχει φοινικέλαιο. Τονίζουν δε, ότι λόγω του χαμηλού κόστους που έχει το φοινικέλαιο βρίσκεται στα περισσότερα τυποποιημένα τρόφιμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ωστόσο διαπιστώσαμε και κάτι ακόμα: Μια ασυμφωνία των συστατικών του εν λόγω προϊόντος ως αναφέρονται στο επίσημο ιστολόγιο σας με εκείνη πάνω στη συσκευασία:

Ενώ στη συσκευασία γράφετε:


ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Αλεύρι σίτου, φυτικά λιπαρά 22% (φοινικέλαιο, φοινικοστεαρίνη, σογιέλαιο, νερό, αλάτι, γαλακτωματοποιητές: μόνο και δι-γλυκερίδια των λιπαρών οξέων, πολυγλυκερίδια, λιπαρών οξέων, ρυθμιστής οξύτητας, κιτρικό οξύ, συντηρητικό: σορβικό κάλιο, χρωστική β-καροτένιο, άρωμα) νερό, μυζήθρα 14% (προϊόν τυρογάλακτος: ορός παστεριωμένου αγελαδινού και πρόβειου γάλακτος, αλάτι), φέτα ΠΟΠ 3% (παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα, αλάτι, πυτιά, οξυγαλακτικήκαλλιέργεια), παρμεζάνα 3%, παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, αλάτι, πυτιά, συντηρητικά: λυσοζύμη αυγού), έδεσμα με φυτικά λιπαρά: παστεριωμένο αποβουτυρωμένο γάλα αγελάδος, παστεριωμένο αποβουτυρωμένο συμπυκνωμένο γάλα αγελάδος, μερικώς υδρογονωμένο φοινικοπυρηνέλαιο, πρωτεΐνες γάλακτος, τροποποιημένο άμυλο αραβόσιτου και ταπιόκας, καλλιέργεια γιαούρτης, σταθεροποιητής, ζελατίνη, συντηρητικό: σορβικό κάλιο), σιμιγδάλι σίτου, άμυλο αραβόσιτου, αλάτι, γραβιέρα 1%, (παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, αλάτι, οξυγαλακτική καλλιέργεια, πυτιά), μπαχαρικά. 

Φυσικά για να διαβαστούν από την ετικέτα μας χρειάστηκε μεγεθυντικός φακός, ενώ στο ίντερνετ αναφέρετε γενικώς “φυτικά έλαια” και όχι ποια ακριβώς.
Δεν θα σταθούμε στα υπόλοιπα συστατικά και κατά πόσο αυτά σας είναι απαραίτητα για την παραγωγή και συντήρηση σε εσάς και κατάλληλα για τους καταναλωτές, αλλά μονάχα στο φοινικέλαιο.

Γράφετε ακόμα στο ιστολόγιο σας “χωρίς τρανς λιπαρά”, το μερικώς υδρογονωμένο φοινικοπυρηνέλαιο δεν είναι;
Κι αναρωτιόμαστε, η Αργυρώ έδωσε τέτοια συνταγή; Στην Ελλάδα οι πίτες και τα πιτάκια πάντα γίνονταν με ελληνικό ελαιόλαδο ή φρέσκο βούτυρο διαφόρων ειδών ή ακόμα και τον συνδυασμό των δυο, κάτι που προσφέρει νοστιμιά, θρεπτικότητα και άρωμα την ώρα του ψησίματος. Στην Ελλάδα αυτά τα προϊόντα παράγονται από Έλληνες παραγωγούς και δεν χρειάζεται να γίνει εισαγωγή. Μπορεί σε σχέση με το φοινικέλαιο να είναι κατά τι ακριβότερα, ωστόσο τα χρήματα μένουν στον τόπο μας και βοηθούν την ελληνική οικονομία από την οποία κι εσείς θα έχετε έμμεσα οφέλη.


Ως εκ τούτου ζητούμε από σας:
  • Να επανεξετάσετε τα συστατικά των προϊόντων σας και να τα κάνετε πιο ‘φιλικά’ προς τους καταναλωτές, τόσο προς την υγεία τους, όσο και τη νοστιμιά και θρεπτικότητα τους.
  • Να καταργήσετε τη χρήση του φοινικέλαιου, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια των Τροφίμων θέτει σοβαρό θέμα και ακόμα δεν έχει τελείως καταλήξει για την επικινδυνότητα του, πόσο μάλλον όταν είναι σε τόσο ευρεία χρήση στη βιομηχανία τροφίμων άρα και κατανάλωση, που σημαίνει ότι δεν ξέρουμε ακόμα κι αν τεθούν κάποια όρια, τι επιπτώσεις θα έχουν σωρρευτικά.
  •  Τα συστατικά που αναγράφονται στο διαδίκτυο να είναι επακριβώς τα ίδια με εκείνα της συσκευασίας, τα οποία δύσκολα διαβάζονται μέσα σε ένα σούπερ μάρκετ.
Με εκτίμηση και σε αναμονή απάντηση σας

Κίνημα Επιβιώνουμε


nea.allnewz.gr



thesecretrealtruth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου