Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος ετών 15!

Έλενα Χαντζή


Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος ετών 15! Φέτος συμπληρώνονται οχτώ χρόνια από τον πρόωρο θάνατο του! Ήταν μια άνανδρη δολοφονία που συγκλόνισε την Ελλάδα! 6 Δεκεμβρίου 2008 ήταν η νύχτα που δεκαπεντάχρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός από τα πυρά του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα λίγο πριν τις εννέα το βράδυ, που ο Αλέξης Γρηγορόπουλος είχε βρεθεί με την παρέα του στα Εξάρχεια για να γιορτάσουν με τους φίλους του.

Ήταν του Αγίου Νικολάου. Είχαν καθίσει στο πεζοδρόμιο στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα για να φάνε και να πιούν κάτι. Δύο ειδικοί φρουροί ο Επαμεινώνδας Κορκονέας και ο Βασίλης Σαραλιώτης διαπληκτίζονται με τους νεαρούς και αποχωρούν με το περιπολικό.

Μετά από λίγο όμως επιστρέφουν στο σημείο για να ζητήσουν εξηγήσεις Ήταν η νύχτα που ο Αλέξης Γρηγορόπουλος δέχτηκε τα πυρά του ειδικού φρουρού Κορκονέα με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός!

Οι δύο αστυνομικοί μετά το συμβάν αποχωρούν ατάραχοι σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, δεν αναφέρουν καν για τους πυροβολισμούς και τον ανήλικο που άφησαν πίσω τους να κείτεται νεκρός. Το μόνο που αναφέρουν είναι ότι δέχτηκαν επίθεση από αναρχικούς Ο Αλέξης ξεψυχά στα χέρια του κολλητού του φίλου Νίκου Ρωμανού και μετά από λίγη ώρα το άψυχο κορμί του μεταφέρεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου και επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του.



Η δολοφονία από τον ειδικό φρουρό έχει αρχίσει και γίνεται ήδη γνωστή σε όλη την Αθήνα Και τα επεισόδια δεν αργούν να πάρουν έκταση. Η πρωτεύουσα παραδίδεται στις φλόγες! Αυτό που ακολούθησε μετέτρεψε την πόλη σε εμπόλεμη ζώνη.


Η οργή ξεχείλισε. Και έτσι ξεκίνησε ένας ανελέητος πόλεμος στους δρόμους της Αθήνας με πρωτοφανή επεισόδια παντού και πορείες σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας!

Η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί φούντωνε ολοένα και περισσότερο. Φθορές σε καταστήματα,αυτοκίνητα,και δημόσια κτίρια, συγκρούσεις και φωτιές παντού! Η ατμόσφαιρα αποπνικτική από τις φωτιές και τα δακρυγόνα, μολότοφ και πετροπόλεμος προς τους αστυνομικούς.



Οι ανταποκρίσεις από όλο τον κόσμο για τα επεισόδια ήταν συνεχής κάνοντας λόγο για τις χειρότερες ταραχές από το 74 έως την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.



Η συμπεριφορά του δολοφόνου Επαμεινώνδα Κορκονέα προσπαθώντας να αποποιηθεί τις ευθύνες του και να δικαιολογήσει την πράξη του δυναμιτίζει περισσότερο το τεταμένο κλίμα. Η υπεράσπιση μάλιστα του κατηγορουμένου επιχειρεί να να σπιλώσει την μνήμη του αδικοχαμένου Αλεξάνδρου.

Στο υπόμνημα του ο δολοφόνος Κορκονέας αναφέρει πως... ο θανών είχε αποβληθεί από τη σχολή Μωραΐτη και άλλαζε συχνά σχολεία γεγονός που αποτυπώνει μία αποκλίνουσα συμπεριφορά... κάτι που διαψεύστηκε άμεσα από τη σχολή Μωραΐτη που με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι ο Αλέξης είχε λαμπρές σχέση με τους συμμαθητές του και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός δεκτικό πρόσωπο είχε καλή συμπεριφορά και η διαγωγή του χαρακτηριζόταν πάντα κοσμιοτάτη!!


Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε διεξαχθεί εκτός Αθηνών στην Άμφισσα. Εκεί το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας κήρυξε ένοχο ανθρωποκτονίας από πρόθεση με άμεσο δόλο το δράστη χωρίς κανένα ελαφρυντικό, επιβάλλοντας του την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ενώ ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο συγκατηγορούμενος Βασίλης Σαραλιώτης που είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών για συνέργεια σε δολοφονία!




anemosantistasis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου