Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Σε ξένα χέρια περνά μια ακόμη μεγάλη ελληνική βιομηχανία, προσθέτοντας έναν ακόμη κρίκο στη μακρά αλυσίδα του αφελληνισμού της οικονομίας.


Πρόκειται για την ιστορική υαλουργία “ΓΙΟΥΛΑ” (Yioula ) που ιδρύθηκε το 1947 και με την πάροδο των ετών εξελίχθηκε σε έναν πολυεθνικό όμιλο εταιριών με παραγωγική δραστηριότητα σε 4 χώρες και εξαγωγές σε περισσότερες από τριάντα. Πολλά από τα προϊόντα της εταιρείας (ποτήρια, φιάλες, βάζα αλλά και γυάλινα φαρμακευτικά προϊόντα) βρίσκονται σε χιλιάδες ελληνικά σπίτια και επιχειρήσεις, καθώς η Γιούλα Yαλουργία κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά, ελέγχει το 80% της αγοράς στη Bουλγαρία, το 60% της αγοράς στη Pουμανία και σημαντικά μερίδια και στην Oυκρανία.

Η εταιρεία που ανήκει στην οικογένεια Βουλγαράκη κατά 75% (το υπόλοιπο με ποσοστό 75%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ελέγχεται από τις τράπεζες Εθνική και Eurobank) αποτελείται από έξι εταιρείες που λειτουργούν στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία. «Μητέρα» του ομίλου είναι η ελληνική «Γιούλα Υαλουργική Βιομηχανία» που εδρεύει στο Αιγάλεω, ενώ οι υπόλοιπες είναι οι DRUJBA Glassworks και NEW GLASS (Βουλγαρία), STIROM (Ρουμανία), BIOMEDSKLO και BUCHA (Ουκρανία).

Τον τελευταίο χρόνο είχε ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του ομίλου (για την ακρίβεια της πλειονότητας των δραστηριοτήτων του) και είχε ξεκινήσει οικονομικός και νομικός έλεγχος για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Από τους τρεις αρχικά ενδιαφερόμενους, τελικώς πλειοδότης αναδείχθηκε η πορτογαλική βιομηχανία γυαλιού BA Vidro, η οποία υπέγραψε MoU για την απόκτηση των δραστηριοτήτων της «Γιούλα» σε Βουλγαρία και Ρουμανία, καθώς και τμήμα των περιουσιακών στοιχείων της Yioula στην Ελλάδα, ένα deal το μέγεθος του οποίου τοποθετείται στα 500 εκατ.ευρώ.

H συμφωνία αφορά την ρουμανική Stirom Bucuresti και τη βουλγαρική Drujba Glassworks. Η Ρουμανική εταιρεία το πρώτο εξάμηνο του έτους εμφάνισε τζίρο 31,7 εκατ. ευρώ ο οποίος ήταν ενισχυμένος κατά 18% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 2,6 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 6%. Η STIROM ενσωματώθηκε στον όμιλο το 2003. Είναι η μοναδική από τις μονάδες παραγωγής που κατασκευάζει και προϊόντα συσκευασίας και επιτραπέζια είδη από γυαλί. Για τα προϊόντα συσκευασίας το STIROM απαριθμεί 4 κλιβάνους τήξεως γυαλιού, και 12 γραμμές σχηματοδότησης προϊόντων. Η παραγωγική δυνατότητα της μονάδας ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια φιαλών και βάζων ετησίως.

Η Βουλγαρική δραστηριότητα αφορά στην DRUJBA GLASSWORKS η οποία έγινε μέλος του ομίλου Yioula το 1998. Μετά από ένα σημαντικό εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα της παραγωγής, η εταιρία διαθέτει δύο κλιβάνους τήξεως γυαλιού (εκ των οποίων ο ένας είναι από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης, με παραγωγική δυνατότητα που υπερβαίνει τους 130.000 τόνους το χρόνο), και 9 συνολικά μηχανές σχηματοδήτησης. Η συνολική ετήσια παραγωγή της μονάδας, που είναι και η μεγαλύτερη του ομίλου, φτάνει τα 500 εκατομμύρια τεμάχια σε φιάλες και βάζα.

Εκτός του deal μένει ο κλάδος των επιτραπέζιων ειδών υαλουργίας ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει στα "χέρια” της οικογένειας Βουλγαράκη και οι δραστηριότητες στην Ουκρανία. 
Πρακτικά, η BA Vidro αποκτά τα assets του ομίλου Γιούλα και εν συνεχεία θα επαναπωλήσει στον βασικό της μέτοχο μέρος του, όπως αναφέρθηκε τη δραστηριότητα στην Ουκρανία και τη δραστηριότητα επιτραπέζιων ειδών γυαλιού στη Βουλγαρία).
Η διοίκηση της Υαλουργίας Γιούλα είχε από τον περασμένο Νοέμβριο αναθέσει στη Citigroup Global Markets Limited την εξεύρεση αγοραστή, καθώς η πορεία της δραστηριότητάς της, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ήταν φθίνουσα λόγω των συνθηκών.
Ως βιομηχανία, βαρύνεται με σημαντικό ενεργειακό κόστος και τα προϊόντα της είναι μη ανταγωνιστικά σε σχέση με αυτά άλλω χωρών όπου έχουν ληφθεί μέτρα ενίσχυσης της βιομηχανίας. Έτσι το ενεργειακό κόστος έφθανε να αντιστοιχεί στο 40% των συνολικών εξόδων της και η ζήτηση στην Eλλάδα λόγω της ύφεσης έβαινε μειούμενη (μόλις το 22% του τζίρου της πραγματοποιείται εντός συνόρων). Σύμφωνα με τελευταία δημοσιευθέντα στοιχεία, ο τζίρος του ομίλου Γιούλα ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ, τα EBITDA σε 56 εκατ. ευρώ, οι ζημιές σε 17 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός σε 308 εκατ. ευρώ.
Η ολοκλήρωση του deal με την πορτογαλική BA Vidro τοποθετείται στα τέλη του έτους ενώ η συναλλαγή υπόκειται σε εγκρίσεις από τις τοπικές αρχές Ανταγωνισμού
.

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου