Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Τόσο ισχυρή είναι η Τουρκία μέσα στη Θράκη;


Αποτέλεσμα εικόνας για eikones pomakon

Λάβαμε μία …φανταστική επιστολή με μεγάλο ενδιαφέρον και την αναδημοσιεύουμε:
«Αγαπητή Ζαγάλισα,
Είμαι Πομάκος και ζω σε ορεινό χωριό. Διαβάζω χρόνια την εφημερίδα και μου δίνετε θάρρος να συνεχίσω να είμαι περήφανος για την καταγωγή μου. Όμως θέλω, σύντομα, να σας εκφράσω κάποιους προβληματισμούς και ανησυχίες μου. Πρόσφατα πήγα στο δήμο όπου ανήκω για να ζητήσω να στείλουν ένα γκρέϊντερ για να επιδιορθώσουν αγροτικό δρόμο που οδηγεί και στο δικό μου χωράφι. Πριν καν διατυπώσω το αίτημα μου το απέρριψαν. Η αιτία είναι γνωστή. Ο εκτουρκισμένος δήμαρχος με έχει, όπως και πολλούς άλλους, στη μαύρη λίστα επειδή στηρίζουμε τη Ζαγάλισα και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πομάκων. Μετά από λίγες ημέρες το γκρέϊντερ του δήμου έκανε ανάλογες εργασίες σε αγροτικούς δρόμους, που οδηγούν σε χωράφια γενίτσαρων Πομάκων. Η γυναίκα μου με ρωτούσε συνέχεια, πότε θα έρθει και στο δικό μας χωράφι, διότι χωρίς πρόσβαση σε αυτό θα πεινάσει όλη η οικογένειά μας και το παιδί μας θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τις σπουδές του. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Πολλές φορές εγώ αλλά και οι άλλοι που ανήκουμε στην ίδια «κατηγορία» μαθαίνουμε τελευταίοι ή και καθόλου την ύπαρξη αγροτικών προγραμμάτων, επιδοτήσεων κλπ. Είμαστε σταμπαρισμένοι και πιεζόμαστε με κάθε τρόπο.
Την ίδια περίοδο οι γενίτσαροι κατήγγειλαν στην τοπική αστυνομία ότι ο τάδε νεαρός (ανηψιός μου) οδηγεί μέσα στο χωριό μηχανάκι χωρίς δίπλωμα οδήγησης. Η αστυνομία λειτούργησε υποδειγματικά και ταχύτατα. Ο νεαρός εντοπίσθηκε και ακολούθησαν τα νόμιμα. Όταν όμως οι συγγενείς του διαμαρτυρήθηκαν ότι η πλειοψηφία των νεαρών οδηγεί χωρίς δίπλωμα, τότε η αστυνομία σιώπησε. Τι συμβαίνει;
Σε συγχωριανό μου κτηνοτρόφο, υποστηρικτή του Πομακικού κινήματος, επεβλήθη δυσβάσταχτο πρόστιμο από το Δασαρχείο, επειδή τα κατσίκια του μπήκαν σε δασική περιοχή. Όταν τους είπε ότι απλώς χρησιμοποιεί ένα διάδρομο για να πάνε τα κατσίκια να πιούνε νερό, οι αρμόδιοι δεν του έδωσαν την παραμικρή σημασία. Όταν τους είπε ότι και άλλος κτηνοτρόφος περνάει αναγκαστικά από τον ίδιο διάδρομο, τότε και πάλι σιώπησαν. Ο κτηνοτρόφος τους είπε ότι τα κατσίκια δεν ζουν χωρίς νερό και ότι ο μόνος τρόπος για να τα πηγαίνει στο νερό είναι με …ελικόπτερο!
Τον άλλο κτηνοτρόφο ούτε καν του έκαναν συστάσεις. Βέβαια ο άλλος πηγαίνει σε όλες τις συνάξεις του τουρκικού προξενείου και είναι γνωστός άνθρωπος της Τουρκίας και του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ (DEB).
Αλλά θυμάμαι ότι η ιστορία αυτή έχει παρελθόν. Όταν ακόμη υπήρχαν οι νομαρχίες οι γενίτσαροι Πομάκοι μπαινόβγαιναν μέσα σε υπηρεσίες, ό,τι ώρα ήθελαν και για όποιο ζήτημα. Οι αιρετοί μειονοτικοί τους έκαναν όλα τα χατήρια. Εμείς όταν πηγαίναμε σε γραφεία χριστιανών υπαλλήλων για να αποφύγουμε το σκόπελο των αιρετών που στηρίχθηκαν από το τουρκικό προξενείο, οι υπάλληλοι είτε μας ειρωνεύονταν, είτε μας έλεγαν ψέματα ότι η δουλειά θα γίνει είτε μας έλεγαν να πηγαίνουμε από εβδομάδα σε εβδομάδα μέχρι να κουρασθούμε και να απογοητευθούμε.
Αναρωτιέμαι, λοιπόν, τι συμβαίνει; Οι εγχώριοι υπάλληλοι του Ελληνικού κράτους έχουν υιοθετήσει κάποιο μυστικό κώδικα συμπεριφοράς σύμφωνα με τον οποίο οι τουρκόφρονες είναι στο απυρόβλητο, ενώ οι όσοι υποστηρίζουν το πομακικό κίνημα είναι εύκολοι στόχοι κάθε υπηρεσίας; Πώς γίνεται μειονοτικοί βουλευτές και άλλοι κ ο μ μ α τ ι κ ο ί παράγοντες που πρόσκεινται στο τουρκικό προξενείο να καταφέρνουν να μειώνουν ή να σβήνουν πρόστιμα και όταν εμείς ζητάμε κάποια επιείκεια να μας το παίζουν αυστηροί και αμερόληπτοι φρουροί του νόμου; Τόσο ισχυρή είναι η Τουρκία μέσα στη Θράκη;
Δεν είναι λοιπόν μόνο η Τουρκία που μας εκτουρκίζει αλλά και το ίδιο το ελληνικό κράτος, και μετά χύνουν κροκοδείλια δάκρυα ότι η αρχαία φυλή των Αγριάνων χάνεται…Αίσχος!»

zagalisa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου