Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

3η Πανευρωπαϊκή συνάντηση για την κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία ΚΥΓΕΩ.(CSA)


Στην Οστράβα της Τσεχίας στις 16-19 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η 3η Πανευρωπαϊκή συνάντηση για την κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία ΚΥΓΕΩ.
(ΚΥΓΕΩ είναι ένας συνεταιρισμός ανάμεσα σε αγρότες και καταναλωτές όπου, στην καλύτερη περίπτωση, οι ευθύνες και οι ανταμοιβές της γεωργίας μοιράζονται σε όλους. Είναι μία κοινωνική πρόταση για τον τρόπο παραγωγής και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων, κατά την οποία παραγωγοί και καταναλωτές αναπτύσσουν στενή συνεργασία με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Τα καλλιεργούμενα προϊόντα και οι καλλιεργητικές μέθοδοι συναποφασίζονται σε συνελεύσεις, χτίζοντας έτσι μια ισχυρή σχέση μεταξύ καταναλωτή και παραγωγού.)
Συμμετείχαν πάνω από 150 άτομα από 27 χώρες με σκοπό την ενδυνάμωση τωνΚΥΓΕΩ και την ανάπτυξη δικτύων αλληλοϋποστήριξης και συνεργασίας στην Ευρώπη. 
Αγρότες, ακτιβιστές, συλλογικότητες καταναλωτών και μεμονωμένα άτομα μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικά οργανωτικά μοντέλα πάνω στην βάση της κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας εργάστηκαν σε ένα σημαντικά μεγάλο θεμάτων. Τα θέματα κυμάνθηκαν: από την πρόσβαση στην γη (η γη παγκοσμίως συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια), τα εναλλακτικά μοντέλα οργάνωσης των ΚΥΓΕΩ, η πρόσβαση των ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα στις ΚΥΓΕΩ (ανταλλαγή σε είδος πχ εργασία, μικρότερη συνδρομή με ίδια δικαιώματα κ.α.), η διατροφή (φρικτή στις περισσότερες περιπτώσεις) των προσφύγων στα λεγόμενα camp και η πρόσβαση των σε ΚΥΓΕΩ, η διατροφική κυριαρχία των ανθρώπων ενάντια στην κυριαρχία των πολυεθνικών του διατροφικού τομέα και των γιγάντιων λιανοπωλητών.
Ακόμη έγιναν εργαστήρια αγρότη προς αγρότη όπου έγινε ανταλλαγή εμπειριών από διαφορετικούς τρόπους παραγωγής, πολιτισμικών &, κοινωνικών συνηθειών στην παραγωγή και ανταλλάχθηκαν σπόροι, απασχόλησαν ζητήματα όπως η υπεράσπιση των ΚΥΓΕΩ, η δικτύωση τους, η κατάρτιση των συνεργαζομένων μελών των ΚΥΓΕΩ , τα διάφορα συμμετοχικά συστήματα εγγυήσεων κ.α.
Παράλληλα έγιναν και παρεμβάσεις στην πόλη της Οστράβα με ακτιβιστική κηπουρική (Gurella gardening) μέσω μιας πολύχρωμης πορείας στο κέντρο της πόλης και έγινε συνάντηση με τους κατοίκους της. 
Την διατροφή των συμμετεχόντων την φρόντισαν τοπικοί παραγωγοί και φυσικά οι ίδιοι οι συμμετέχοντες που φέραν από τους τόπους τους προϊόντα,
Την κουζίνα την ανέλαβαν οι "food not bombs" (με την υποστήριξη μελών της ελληνικής αποστολής).
Μέσα από την πανευρωπαϊκή διακήρυξη των ΚΥΓΕΩ το παρακάτω κείμενο σε ελεύθερη μετάφραση:
Είμαστε ένα λαϊκό κίνημα βάσης: πιστεύουμε ότι η δύναμη της CSA(ΚΥΓΕΩ) είναι μια ρεαλιστική, καθημερινή δράση και δημιουργεί σχέσεις πρόσωπο με πρόσωπο. Είμαστε συνδεδεμένοι μεταξύ μας, με τους αγρότες στις κοινότητες μας και με το ζωντανό έδαφος κάτω από τα πόδια μας: αυτός είναι ο κοινός μας τόπος.

"We are a grassroots movement: we believe that the power of CSA is in a pragmatic, everyday action and face-to-face relationships. We are connecting with each other, with the farmers in our communities and with the living soil beneath our feet: this is our Common Ground."

 apenantioxthi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου