Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Η γεωπολιτική σπουδαιότητα της Μέσης Ανατολής συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της Κίνας, η οποία φαίνεται πως πήρε την απόφαση να ακολουθήσει τα "βήματα" της Μόσχας



Ανάλυση: South Front  
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!

Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθυντής του Γραφείου Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Κίνας, Γκουάν Γιου Φέι, έφθασε στη Δαμασκό για συνομιλίες με τον Σύριο υπουργό Άμυνας, Φαχάντ Τζασίμ αλ-Φρέιζ, και άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης της Δαμασκού. Ο Γκουάν ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο και η Δαμασκός είχαν συνάψει συμφωνία, σύμφωνα με την οποία ο κινεζικός στρατός θα παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια προς την Συρία, και είχαν συζητήσει την δυνατότητα συμμετοχής Κινέζων στρατιωτικών στον τομέα της κατάρτισης του συριακού στρατού και άλλες δραστηριότητες με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στην αραβική αυτή χώρα.

Το δημοσίευμα του κινεζικού πρακτορείου Xinhua δεν περιείχε λεπτομέρειες σχετικά με την συμφωνημένη κινεζική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία. Επιπλέον, εντείνονται οι φήμες, σύμφωνα με τις οποίες οι Κινέζοι στρατιωτικοί σύμβουλοι ήδη εργάζονται στη Συρία, παρατηρώντας τις προσπάθειες της Δαμασκού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ωστόσο, δεν υπάρχει προς το παρόν καμία σαφής ένδειξη ότι η Κίνα έχει εμπλακεί στη σύγκρουση.

Κατά την επίσκεψή του στη Δαμασκό, ο Γκουάν συναντήθηκε επίσης με έναν Ρώσο στρατηγό, το όνομα του οποίου δεν έχει γνωστοποιηθεί. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του Γκουάν πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από κρίσιμες στρατιωτικές εξελίξεις μέσα και γύρω από τη Συρία, όπως ήταν η ανάπτυξη ρωσικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση του Χαμεντάν στο Ιράν και η κλιμάκωση των εντάσετων μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και των φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών στην ανατολική Συρία.

Η κλιμάκωση των στρατιωτικών ενεργειών της Μόσχας στην περιοχή ενδέχεται να εξωθήσει το Πεκίνο να ακολουθήσει τα βήματα της συμμάχου χώρας του και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την εξασφάλιση διπλωματικών και οικονομικών πλεονεκτημάτων, προτού η συριακή σύγκρουση φθάσει στο τελικό της στάδιο. Σχεδόν όλοι οι εμπειρογνώμονες θεωρούν την συνεχιζόμενη μάχη για το Χαλέπι σημείο καμπής σε αυτόν τον πόλεμο. Εάν η Δαμασκός κερδίσει, οι “μετριοπαθείς” που στηρίζουν οι ΗΠΑ, όπως η ομάδα Τζαμπάτ Φατάχ αλ-Σαμ και άλλες παρεμφερείς ομάδες θα έχουν ελάχιστες πιθανότητες να παίξουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον της Συρίας.

Η περαιτέρω σύγκλιση του Ιράν, της Κίνας και της Ρωσίας στα πλαίσια της συριακής σύρραξης αναγκάζει την κυβέρνηση Ομπάμα να αναπτύξει επειγόντως μια κατάλληλη στρατηγική, προκειμένου να διεκδικήσει τη θέση του κυρίαρχου παίκτη στην περιοχή. Μία έμμεση ενίσχυση της σύγκρουσης μεταξύ Δαμασκού και των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ κουρδικών δυνάμεων στο Χασάκε και μία ντε φάκτο διχοτόμηση των περιοχών που ελέγχονται από τους Κούρδους από την υπόλοιπη Συρία, με παράλληλη ενίσχυση της παρουσίας Αμερικανών στρατιωτικών, εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις επιλογές της Ουάσιγκτον στην σημερινή γεωπολιτική συγκυρία. Όσο για τις άμεσες ανοιχτές προειδοποιήσεις προς την Ρωσία και την Συρία από τον κυβερνήτη των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και την Συρία, αντιστράτηγο Στήβεν Τάουνσεντ, ότι το στρατιωτικό άγημα των ΗΠΑ στις κατεχόμενες περιοχές της ανατολικής Συρίας θα υπεραμυνθεί των θέσεών του, έδειξε σαφώς την κατεύθυνση της Ουάσιγκτον προς την στρατηγική του “διαίρει και βασίλευε” όσον αφορά σε αυτήν την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.

Τέλος, ένα ακόμη ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι ορισμένα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και μερικοί εμπειρογνώμονες, οι οποίοι παρακολουθούν στενά τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Συρία, χαρακτηρίζουν την στρατηγική της Μόσχας στον πόλεμο της Συρίας ως υπερβολικά μετριοπαθή. Κατά την άποψή τους, η μερική απόσυρση των αεροπορικών δυνάμεων της Ρωσίας, οι διάφορες συμφωνίες εκεχειρίας για ανθρωπιστικούς λόγους σε ολόκληρη την συριακή επικράτεια και οι προσπάθειες για μια επίλυση της σύγκρουσης μέσω πολιτικού διαλόγου πριν από την πλήρη στρατιωτική ήττα των μισθοφορικών ομάδων και παρατάξεων που δρουν στη χώρα ήταν πρόωρη.

Βάσει αυτών των θέσεων, το Πεκίνο είναι πολύ πιθανό να συμβάλει στην ενίσχυση των περαιτέρω στρατιωτικών προσπαθειών με στόχο την επίλυση του προβλήματος της τρομοκρατίας στην Συρία.



kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου