Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ για να κυβερνήσουν τον κόσμο είναι καταδικασμένες σε αποτυχία

© Flickr/ Official U.S. Navy Page
Ο στρατός των ΗΠΑ στον κόλπο του Άντεν. Φωτογραφία Αρχείου
-------------------------------------------

ΜΟΣΧΑ, 29, Αυγούστου - RIA Novosti. Η επιδίωξη  των ΗΠΑ να επιβάλουν τα συμφέροντά τους έχουν δημιουργήσει προβλήματα σε όλο τον κόσμο - οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση της Ουάσιγκτον έγινε η βάση για μια πιο σοβαρή σύγκρουση, λέει ένας ανώτερος συνεργάτης από το  Ινστιτούτο Cato, πρώην ειδικός βοηθός του προέδρου των ΗΠΑ Ronald Reagan,  Doug Bandow σε ένα άρθρο για το εθνικό συμφέρον [1].


Αυτοί που βρίσκονται πίσω από την αποτυχημένη εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, πιστεύουν  ότι θα ήταν διαφορετικά  αν μόνο η Ουάσιγκτον ενεργούσε  όλο και πιο αποφασιστικά, γράφει ο αναλυτής.

"Κατά τη γνώμη τους, το πρόβλημα δεν έγκειται στο γεγονός ότι η Αμερική εξαπολύει πολέμους , και ότι αυτή συντηρεί αρκετούς  πολέμους", — αναφέρεται στο άρθρο.
Ο Bandow πιστεύει ότι μια τέτοια προσέγγιση βασίζεται στην πεποίθηση ότι η  πολιτική των  ΗΠΑ είναι σε θέση να επιλύσει  όλα τα προβλήματα του κόσμου. "Τώρα, αν κάποιοι ταλαντούχοι άνθρωποι είχαν  συνειδητοποιήσει τις θεωρητικά λαμπρές  στρατηγικές με την υποστήριξη ορισμένων από τους αποφασισμένους πολίτες, η τρομοκρατία θα είχε ηττηθεί," το ισλαμικό κράτος "[2] (ISIS, απαγορευμένο  στη Ρωσία -  θα έπρεπε να είχε  ηττηθεί, η Ρωσία θα ήταν δουλοπρεπής, η επιχείρηση  στο Ιράκ δεν θα είχε  αποτύχει,  στη Συρία θα υπήρχε ειρήνη , η Λιβύη θα ήταν μία ενιαία  χώρα, και η Κίνα θα ήταν πιο ευγενική.
  Δυστυχώς, η εμπειρία δείχνει ότι αυτοί  οι «άνθρωποι» και αυτές οι «στρατηγικές» δεν υπάρχουν », -. γράφει.

Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον πιστεύει στην ορθότητα των στρατιωτικών επεμβάσεων, δεν έχει σημασία ποιες είναι οι συνέπειες επιβάλλοντας  την πολιτική αυτή, σύμφωνα με τον συγγραφέα του υλικού. Έτσι, για παράδειγμα, ο πόλεμος στο Ιράκ έχει γίνει ένας καταλύτης για την εκτεταμένη ενδο-θρησκευτική σύγκρουση, η οποία έχει οδηγήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα μεταξύ των ιρακινών αμάχων, στην  καταστροφή της χριστιανικής κοινότητας, στην  εξάπλωση της Αλ-Κάιντα και, κατά συνέπεια του ISIS.
Η εισβολή της Λιβύης επίσης απέτυχε, επειδή μετά την ανατροπή του Καντάφι οι νικήτριες δυνάμεις ήθελαν να αποφασίζουν για  τον εαυτό τους – και δεν χρειάζονταν τις   Αμερικανικές δυνάμεις κατοχής, είπε Bandow.

Η αποτυχία  στη Συρία [3] για τις Ηνωμένες Πολιτείες οφείλεται στο γεγονός ότι στην  κυβέρνηση ήταν Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας Bashar al-Assad. "Λοιπόν, να τον ανέτρεψουν  για να βάλουν  στη θέση του τον Σύριο  Thomas Jefferson ή τον  George Washington, και το ISIS[4] θα εξαφανιστεί
Όμορφη ιστορία, μόνο που δεν λέει τίποτα για την  θρησκευτική σύγκρουση που ξέσπασε, ιδιαίτερα στο Ιράκ όταν οι ΗΠΑ ανέτρεψαν  τον κοσμικό άρχοντα εκεί. Η ανατροπή του Άσαντ θα οδηγήσει σε ένα νέο γύρο αγώνων  για την εξουσία », - δηλώνει το άρθρο.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι όλες οι προηγούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις ηττήθηκαν όχι εξαιτίας των αποτυχημένων πολιτικών, αλλά  “λόγω της έλλειψης ορισμένων προϋποθέσεων."  Αλλά αφού οι   συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες τα τελευταία 15 χρόνια, γιατί θα πρέπει να είναι  τα επόμενα 15, αναρωτιέται ο  Bandow.

Η καταστροφική εμπειρία των Ηνωμένων Πολιτειών με βρώμικες παρεμβάσεις  στις υποθέσεις των άλλων κρατών δεν μπορεί να δικαιολογηθούν  με το επιχείρημα ότι θα ήταν "αν συνέβαινε αυτό ή το άλλο". Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν την  σπατάλη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία  έχουν προσπαθώντας  να πάρουν τον έλεγχο ολόκληρου του πλανήτη, συνοψίζει ο συγγραφέας.

tokoutsavaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου