Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Ελεύθερες ρίζες, ο μεγαλύτερος εχθρός της νεότητας!!!

Η διακαής επιθυμία του ανθρώπου να μείνει για πάντα νέος και να επιμηκύνει το προσδόκιμο ζωής του άνοιξε το δρόμο σε παραπάνω από 300 θεωρίες, με τις οποίες οι επιστήμονες επιχείρησαν να μελετήσουν τη γήρανση και τη μακροζωία.
Μία από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες είναι αυτή που μελετά τη βλαβερή επίδραση των ελεύθερων ριζών του οξυγόνου στους ζωντανούς οργανισμούς.
Oι ελεύθερες ρίζες είναι εξαιρετικά ασταθή και ιδιαίτερα δραστικά μόρια ή άτομα που έχουν ένα ελεύθερο μονήρες ηλεκτρόνιο στην εξωτερική τους στιβάδα.
Oι οξειδωτικές αυτές ουσίες, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την σταθερότητά τους, «κλέβουν» ηλεκτρόνια από άλλα μόρια, ενεργοποιώντας έτσι αλυσιδωτές αντιδράσεις, οι οποίες δημιουργούν και άλλες ελεύθερες ρίζες.
Έξω στη φύση, η διαδικασία αυτή είναι φυσιολογική, αλλά μέσα στον οργανισμό, όταν η παρουσία αυτών των μορίων είναι αριθμητικά μεγάλη, προκαλεί σημαντικές βιολογικές βλάβες σχεδόν σε όλα τα κυτταρικά συστήματα (όπως τις κυτταρικές μεμβράνες, τις πρωτεΐνες, τα λιπίδια, το DNA και το RNA), που οδηγούν στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα.
Oι ελεύθερες ρίζες παράγονται κυρίως φυσιολογικά στον οργανισμό, ως βιοπροϊόντα του μεταβολισμού των τροφών.
Παράγονται επίσης από το στρες και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ακτινοβολία, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και το κάπνισμα.
Οι ελεύθερες ρίζες έχουν συσχετιστεί με μια πληθώρα ασθενειών και συμβάλλουν σημαντικά στην επιτάχυνση της διαδικασίας της γήρανσης και του ρυθμού με τον οποίο αυτή εξελίσσεται.
Για την προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική καταστροφή, ο οργανισμός είναι εξοπλισμένος με ένα εκτεταμένο και περίπλοκο αμυντικό σύστημα:
τα αντιοξειδωτικά.


• ας χορτάσουμε με αντιοξειδωτικά 
Τα αντιοξειδωτικά είναι το «κλειδί» για την παράταση της νεότητας, λένε οι ειδικοί.
Ως αντιοξειδωτικό μπορεί να χαρακτηριστεί οποιαδήποτε οργανική ουσία, η οποία μπορεί να καθυστερήσει ή να εμποδίσει την καταστροφική οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών.
Oι αντιοξειδωτικές ουσίες παράγονται «ενδογενώς» (από τον ίδιο τον οργανισμό μας) από τα ένζυμα και «εξωγενώς» από τα αντιοξειδωτικά που παίρνουμε μέσω της διατροφής.
Τα αντιοξειδωτικά καταστέλλουν τις βλαβερές οξειδωτικές διαδικασίες των ελεύθερων ριζών είτε παρεμποδίζοντας τη δημιουργία τους (παρεμποδιστικά αντιοξειδωτικά) είτε καταστρέφοντας ή αδρανοποιώντας τις (καθαριστικά αντιοξειδωτικά) είτε παρεμποδίζοντας την οξειδωτική αλυσιδωτή αντίδρασή τους.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο οργανισμός προστατεύεται από την υπερπαραγωγή των ελεύθερων ριζών χάρη στο ενδογενές αντιοξειδωτικό δίκτυο των ενζύμων.
Όμως, παρότι αυτό το αμυντικό σύστημα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και αποτελεσματικό, πολλές φορές δεν επαρκεί και κρίνεται αναγκαία η πρόσληψη αντιοξειδωτικών μέσα από την καθημερινή μας διατροφή.
Σήμερα, οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί στις βιταμίνες C και Ε, οι οποίες βρίσκονται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά.
O ανθρώπινος οργανισμός έχει υψηλές απαιτήσεις σε αυτές τις βιταμίνες, καθώς δεν μπορεί να τις συνθέσει και πρέπει να λαμβάνονται από τη διατροφή καθημερινά σε επαρκή ποσότητα.
Εντούτοις, υπάρχει μια πληθώρα άλλων αντιοξειδωτικών, όπως τα καροτενοειδή, τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά για την υγεία και την προστασία από την πρόωρη γήρανση.
Αυτά βρίσκονται κυρίως σε φρούτα, λαχανικά, βότανα, αλλά και στο τσάι και το κρασί.
Επιπλέον, αντιοξειδωτική δράση έχουν και οι κατεχίνες και η κερσετίνη οι οποίεςβρίσκονται κυρίως στο τσάι, το κρασί, τα μήλα και το κρεμμύδι 
το λυκοπένιο και η λουτεΐνη βρίσκονται στην ντομάτα, το σπανάκι και σε βότανα,
το σελήνιο βρίσκεται κυρίως στα θαλασσινά, στο συκώτι, στο μοσχάρι, στα δημητριακά, στους ξηρούς καρπούς και στο ψάρι
και
ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στο αρνί, και στα οστρακοειδή
και κάτι ακόμα πολύ βασικό:
Όταν πρόκειται για την φροντίδα για του δέρματός μας, τα αντιοξειδωτικά μπορούν να το προστατεύσουν από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου.
Σε αντίθεση με τα αντηλιακά και τις κρέμες, τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το δέρμα μας από μέσα προς τα έξω προστατεύοντας τα κύτταρά του...
Οι βιταμίνες A, C και E και το σελήνιο πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την φροντίδα του δέρματος
διότι
εκτός από τη βοήθεια οχυρώνουν τα κύτταρα έναντι των ελεύθερων ριζών,
οι δε βιταμίνες Α και C ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των κυττάρων και των ιστών βοηθώντας τον οργανισμό να επιδιορθώσει τυχόν προβλήματα.
 Αυτό είναι πολύ χρήσιμο για το δέρμα, το οποίο συνεχώς ρίχνει και ανανεώνει τα κύτταρά του...
Για το λόγο αυτό, όλα τα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα και ενθαρρύνουν την ανάπτυξή τους είναι χρήσιμα σε μια θεραπευτική αγωγή αντι-γήρανσης, καθώς μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
πηγές πληροφόρησης:archive.in.gr

botanologia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου