Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Μετά από πολλά χρόνια θα γίνει τελικά το δικαστήριο, ενώ στο μεταξύ ο εγκληματίας οδηγός θα είναι ελεύθερος, πιθανότατα θα ξαναπάρει πίσω το δίπλωμα –αν είχε– και όλα θα κυλήσουν και πάλι τόσο ανεξέλεγκτα μέχρι το επόμενο σοβαρό τροχαίο ή θαλάσσιο έγκλημα.

Αντα Ψαρρά


Τους γνωρίζουν όσοι έκλαψαν αγαπημένα τους πρόσωπα που χάθηκαν πρόωρα χωρίς αιτία, τους γνωρίζουν εκείνοι που ακόμα παλεύουν να ζήσουν με την όποια αναπηρία τούς σημάδεψε έτσι χωρίς αιτία. Τους γνωρίζουν οι επίορκοι και ασυνείδητοι συμπατριώτες μας που τους πουλάνε τα διπλώματα χωρίς κανένα έλεγχο. 

Τους γνωρίζουν καλά οι καλοπληρωμένοι δικηγόροι που τους εκπροσωπούν μαζί με τις ασφαλιστικές εταιρείες που ποτέ δεν αποζημιώνουν τα θύματα, τους γνωρίζουν οι αστυνομικές αρχές που τους επιστρέφουν τα διπλώματα ακόμα κι αν έχουν σκοτώσει, όχι μόνο μία αλλά και 3 φορές, οδηγώντας. 

Τους γνωρίζουν καλά οι δικαστές που πάντα κρίνουν ότι όλα έγιναν εξ αμελείας και προτιμούν να χώσουν στη φυλακή ένα φουκαρά που έκλεψε ένα πορτοφόλι αντί για τον… λάτρη της ταχύτητας και της τραμπούκικης οδικής και θαλάσσιας οδήγησης. 

Τους γνωρίζουν κάθε καλοκαίρι στα νησιά και στους τόπους παραθερισμού οι τουρίστες, που βλέπουν να περνούν μπροστά τους οι κάθε λογής «ντόπιοι» με ιλιγγιώδη ταχύτητα, μια και αυτοί «ξέρουν» τους δρόμους και τα θαλάσσια περάσματα. Ολοι τούς γνωρίζουν και όλοι κάνουν πως δεν βλέπουν μέχρι να χτυπήσει η συμφορά τη δική τους πόρτα. 

Είναι Ελληνες, χριστιανοί, πατριώτες και λατρεύουν τα δυνατά αυτοκίνητα, τις μεγάλες ταχύτητες, τα γρήγορα σκάφη με τις δύο, τις τρεις ακόμα και τις τέσσερις μηχανές, παρκάρουν όπου βρούνε, τρέχουν όσο θέλουν, θεωρούν τσιφλίκια τους δρόμους και τα θαλάσσια περάσματα και πάντα έχουν τους κατάλληλους ανθρώπους που τελικά θα τους καθαρίσουν αν η «κακιά η ώρα» σπείρει μπροστά τους μερικά θύματα, πάντα… εξ αμελείας. 

Χθες, 4 νεκροί και 5 τραυματίες, χθες μια μάνα έχασε το πεντάχρονο παιδί της, μια οικογένεια κλαίει τον πατέρα της, μια τρίτη και μια τέταρτη οικογένεια κλαίνε τους δικούς τους, άλλες οικογένειες αγωνιούν και ένα σωρό άνθρωποι χαράχτηκαν για πάντα. 

Σήμερα είναι η ευκαιρία, σήμερα είναι η μέρα που μπορεί αν θέλει ένας υπουργός, η κυβέρνηση αλλά και η Δικαιοσύνη να πάρουν μια απόφαση αντίθετη με τη μοιρολατρική αυτή αντιμετώπιση και να θεσπίσουν μια μίνιμουμ νομοθετική ρύθμιση κόντρα σε εταιρείες, σε ιδιοκτήτες, σε οδηγούς και στις δολοφονικές ταχύτητες. 

Οποιος κάνει τροχαίο ή θαλάσσιο έγκλημα εξ αμελείας λόγω ταχύτητας ή λόγω ποτού ή λόγω τσαμπουκά θα χάνει για πάντα τη δυνατότητα να οδηγήσει ξανά. Οποιος δίνει δίπλωμα χωρίς μαθήματα θα χάνει την επαγγελματική του ιδιότητα, το ίδιο κι όποιος νοικιάζει αυτοκίνητα ή σκάφη χωρίς νόμιμα χαρτιά. Είναι τόσο απλό και βραχυπρόθεσμα τόσο ασφαλές. 

Διαφορετικά, θα περιμένουμε και πάλι τις ετήσιες στατιστικές με τα εκατοντάδες θύματα των Ελλήνων οδηγών που είναι τόσο πατριώτες, τόσο μάγκες και τόσο γρήγοροι στους δρόμους και στις θάλασσες, τρομάρα τους!

efsyn

sioualtec

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου