Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Ένα οικοχωριό μόλις 45 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη

Ένα οικοχωριό μόλις 45 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη που ίσως δεν γνωρίζετε (φωτογραφίες)


To Οικοχωριό Σκάλα είναι μια προσπάθεια διαμόρφωσης και υλοποίησης ενός οικολογικού και κοινοτικού τρόπου ζωής.

Το Οικοχωριό βρίσκεται σε μια προστατευμένη πράσινη ζώνη, στις παρυφές ενός πανέμορφου δάσους από βελανιδιές, δίπλα σε μικρό φαράγγι που προσφέρεται για εξορμήσεις. Η πόλη της Θεσσαλονίκης απέχει μόλις 45 χλμ ενώ οι παραλίες της Χαλκιδικής αποτελούν μια εναλλακτική για το καλοκαίρι.


Να τι λένε οι εμπνευστές και δημιουργοί του:
Το 1998 αγοράστηκε το αγρόκτημα με στόχο τη δημιουργία ενός οικολογικού χωριού και το 2004 χτίσαμε το πρώτο οίκημα. Πιο σταθερή μορφή παίρνει το Οικοχωριό από το 2012, όπου οι πρώτες δύο οικογένειες αποφάσισαν να κατοικήσουν μόνιμα.
Αυτή τη στιγμή στο Οικοχωριό Σκάλα ζούμε μόνιμα 7 ενήλικες και 4 παιδιά. Από το 2014 έχει δημιουργηθεί ένας πυρήνας 10-12 ατόμων που λειτουργεί ως υποστηρικτική ομάδα όπου εργαζόμαστε εντατικά για την υλοποίηση του οράματος.
Η προσπάθεια αυτή στηρίζεται παράλληλα από ένα ευρύτερο δίκτυο φίλων και συλλογικοτήτων, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.
Το Οικοχωριό Σκάλα βρίσκεται στα ΝΑ του Νομού Θεσσαλονίκης, κοντά στο φαράγγι της Σκάλας, μια προστατευόμενη περιοχή υψηλής φυσικής αξίας.
Οικoχωριό για μας σημαίνει
Σύνδεση του πολιτικού και κοινωνικού οράματος με την ιδέα μιας ζωής χωρίς φόβο.
Το οικο-χωριό = ένα σχολείο της ζωής, όπου η εκπαίδευση της προσωπικότητας εμπλουτίζεται από τη συμμετοχή στα κοινά.
Οι αξίες μας
Αγάπη για έρευνα, εργασία και ζωή, πολυ-ποικιλότητα, αυθεντικότητα, διαφάνεια, ικανότητα για αγάπη και ικανότητα για χαρά και εορτασμό.
Η πρόθεση για προσωπική εξέλιξη και η προσφορά στο σύνολο, μαζί με τη συνειδητή επικοινωνία και εργασία που προωθεί την ατομική πρωτοβουλία για το καλό όλης της κοινότητας, είναι τα εργαλεία μας.
Το όραμα
Ονειρευόμαστε το οικοχωριό ως μια ζωντανή και ανοιχτή κοινωνική πρόταση, όπου μπορούν να αντικατασταθούν οι συμβατικές δομές του ανταγωνισμού και του φόβου από τις σταθερές της εμπιστοσύνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της υπευθυνότητας απέναντι στον εαυτό μας αλλά και στην ίδια τη ζωή.
Στόχος
Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός «οικολογικού χωριού», όπου ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη για τη ζωή του αλλά και για την κοινότητα, με πρόβλεψη για ένα μέλλον που ευχαρίστως θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας, ώστε να μπορέσουν να μεγαλώσουν με αξιοπρέπεια, ως υγιείς και ελεύθεροι άνθρωποι. 
Η δουλειά στο μικροκύτταρο που ονομάζεται κοινότητα μπορεί να είναι παραδειγματική για όλη την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου