Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Τι μπορεί να κάνει όμως η Ελλάδα; να ψάξει για Συμμάχους σε άλλες χώρες. Η Ρωσία φαίνεται να είναι μία τέτοια περίπτωση.



Θα θυμάστε ίσως, πως πριν από μερικές μέρες, το voicenews σας είχε αποκαλύψει πως η Ελλάδα, είναι δεύτερη στις αμυντικές δαπάνες, επί ποσοστού του ΑΕΠ, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.



Σας είχαμε επίσης τονίσει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά των συμμάχων. Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό το τι ακριβώς εννοούμε.

Θυμίζουμε πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία δημιουργήθηκε ως το αντίπαλο δέος στη Σοβιετική Ένωση, που αντίστοιχα προχώρησε στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Ήταν μία συμμαχία δυτικών χωρών ενάντια στον κομμουνιστικό κίνδυνο. Άλλωστε μιλάμε για την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Το καταστατικό του ΝΑΤΟ είναι εξαιρετικά αναλυτικό όσον αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών της συμμαχίας απέναντι σε έξωθεν εχθρούς. Ωστόσο, στην ουσία, δεν προβλέπει τίποτα για ‘ενδοοικογενειακές’ κόντρες. Εδώ έγκειται και η ιδιαιτερότητα της χώρας μας.

Οι γείτονές μας δεν είναι η Ελβετία και η Αυστρία. Αντίθετα είναι χώρες που έχουν εδαφικές βλέψεις προς εμάς. Η δε Τουρκία, η μεγάλη αντίπαλός μας, πριν από ελάχιστες δεκαετίες, προχώρησε στο διωγμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, την εισβολή στην Κύπρο και φυσικά δεν ξεχνάμε τα Ίμια. Τα δε τελευταία ήταν μόλις πριν από 20 χρόνια. Τι κάνει ή Συμμαχία απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας;

Απολύτως τίποτα. Με εξαίρεση κάποιες ανακοινώσεις-ευχολόγια και διπλωματικές κλισεδιάρικες ρήσεις, που δε σημαίνουν κάτι, επί του πρακτέου δεν κάνουν τίποτα.

Άλλωστε γιατί να κάνουν κάτι όταν τα οικονομικά οφέλη είναι τεράστια; Οι αγορές οπλικών συστημάτων που κάνει η χώρα μας, είτε από τις ΗΠΑ (κατά κύριο λόγο) είτε από ευρωπαϊκές χώρες είναι τεράστιες. Αν συνυπολογιστεί ο παράγων κρίση, αντιλαμβανόμαστε πόσο μας πληγώνει οικονομικά κάθε χρόνο το κόστος των εξοπλισμών.

Συνεπώς γίνεται γρήγορα αντιληπτό πως δε συμφέρει κανέναν από τους ‘συμμάχους’ μας, να λυθούν τα θέματα με την Τουρκία. Κοινώς να ‘τραβήξουν’ το αυτί του Σουλτάνου, που νομίζει ότι όλη η περιοχή του ανήκει. Ξέρουν οι ‘Σύμμαχοι’ πως δεν μπορεί η Ελλάδα, με τέτοιους γείτονες να πάψει να εξοπλίζεται, οπότε αφήνει την κατάσταση να διαιωνίζεται, κάτι όχι μόνο ανήθικο αλλά κυρίως αναποτελεσματικό για εμάς. Ποιος ο λόγος να είμαστε σε μία Συμμαχία που οι Σύμμαχοι δεν μας προστατεύουν, ούτε στο ελάχιστο παρά μόνο μας πιέζουν οικονομικά;

Τι μπορεί να κάνει όμως η Ελλάδα; Να αποδεχτεί τη μοίρα της; Σαφώς και όχι. Αντίθετα το μόνο λογικό είναι να ψάξει για Συμμάχους σε άλλες χώρες, που θα δεχθούν να συμφωνήσουν μαζί μας στο πλαίσιο του αμοιβαίου όφελους. Πάνω από όλα είναι το πατριωτικό καθήκον. Η Ρωσία φαίνεται να είναι μία τέτοια περίπτωση. Όφελος για εμάς (συμμαχία-προστασία από μία μεγάλη στρατιωτική δύναμη), όφελος γι αυτούς εξ αιτίας των οικονομικών συμφωνιών. Αγροτικά προϊόντα, υποδομές, πολλά πράγματα μπορούν και θέλουν. Γιατί να μη δούμε αν μπορούμε να συμφωνήσουμε μαζί τους και πιθανώς να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα; προς τι η δυτικοδουλεία μας;

Πάνω από όλα είναι η Ελλάς. Πάνω από όλα είναι οι Έλληνες.

voicenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου