Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Κοινωνική οικονομία: Οι Συνεταιρισμοί παράγουν πολλαπλάσιο πλούτο και θέσεις εργασίας

Κοινωνική οικονομία: Οι Συνεταιρισμοί παράγουν πολλαπλάσιο πλούτο και θέσεις εργασίας σύμφωνα με μελέτη του BIOS COOP

Κείμενο του μη κερδοσκοπικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Μαραθώνα "ΣυνΔημιουργία" της Αθήνας για το "Βίος Coop". Ο συνεργατισμός και η αλληλεγγύη απλώνονται σε όλη τη χώρα.


Στα Αμπελάκια της Λάρισσας δημιουργήθηκε περί το 1780 ο πρώτος συνεταιρσιμός παγκόσμια, συνενώνοντας παραγωγούς βάμβακος, κτηνοτρόφους με εμπόρους και τεχνίτες για την παραγωγή κόκκιων νημάτων ...

Με 6.000 μέλη (!!!) και 24 εργαστήρια ο συνεταιρισμός πήγαινε τόσο καλά που ενόχλησε τον Αλή Πασά και τον έπαυσε δια νόμου μετά απο 23 χρόνια !!! Ομοιότητες και διαφορές απολύτως ... συμπτωματικές ...


Η έδρα του πρώτου συνεταιρισμού, όπου λάμβαναν χώρα όλες οι εμπορικές πράξεις και συναλλαγές . Οι αρχές λειτουργίας του Ιστορικού Συνεταιρισμού στα Αμπελάκια διέπουν και σήμερα τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις . Ο Συνεταιρισμός είχε πάνω απο 30 (!!!) παραρτήματα σε όλη την Υφήλιο για τις ανάγκες των εξαγωγών . Όλοι οι αντιπρόσωποι ήταν Αμπελακιώτες και μέλη του συνεταιρισμού !!! Υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις για επαναλειτουργία που όπως συμβαίνει δυστυχώς εμποδίζονται απο την Πολιτεία με μία θάλασσα γραφειοκρατίας ...

Με πάνω απο 3.000 ελληνικά προϊόντα, που η επιλογή τους γίνεται με αυστηρά κριτήρια ποιότητας και τιμής το κατάστημα BIOS COOP του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού στη Θεσσαλονίκη είναι το πιο επιτυχημένο εγχείρημα συλλογικότητας, στα χρόνια της ύφεσης, κυρίως λόγω της οργάνωσης και της ενεργής υποστήριξης πολλών εθελοντών όλων των ειδικοτήτων !

Σε αυτή την χώρα έχουμε ειδική ακριβοθώρητη εκπαίδευση …

Γι αυτό και κανείς μας είναι η αλήθεια δεν περίμενε η Πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δεί τις κάθε λογής συνεταιριστικές επιχειρήσεις ως ένα μοχλό ανάπτυξης ή έστω ως ένα σύστημα δημιουργικότητας ανθρώπων που αντί να αδρανούν , παράγουν πλούτο έμμεσα ή άμεσα , στον πρωτογενή η στον δευτερογενή τομέα της Οικονομίας ...

Επίσης δεν περιμέναμε ούτε καν τον στρωμένο δρόμο της υπόλοιπης Ευρώπης, όπου προωθείται η συνεταιριστικότητα τουλάχιστον σε τομείς , που πιθανότατα, κανένας ιδιώτης από αυτούς που μοιράζουν καθρεφτάκια σε γιούρογκρουπ , δεν πρόκειται ποτέ να επενδύσει .Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ υπάρχουν περισσότερες από 2.000.000 συνεταιριστικές επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 8 % της επιχειρηματικότητας , απασχολώντας πάνω από 9.000.000 ανθρώπους…

Οι αντίστοιχοι αριθμοί στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του 2014 είναι μόλις 1 % των συνολικών επιχειρήσεων !!!

Και όμως ο πρώτος παγκόσμια συνεταιρισμός ήταν ελληνικός , των εμπόρων, τεχνιτών, γεωργών και εργατών παρασκευής κόκκινων νημάτων των Αμπελακίων Λάρισας … Αλλά είναι κατάδηλο για την δική μας γενιά πως η επίσημη Πολιτεία αντιμετωπίζει τους συνεταιρισμούς ως αναγκαίο κακό! Έτσι όπως και στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα , όπως και στην κάθε μορφής πρωτοβουλία παραγωγικής αυτοδιαχείρισης και αυτοδιάθεσης οι παρεμβάσεις της Πολιτείας συνήθως εμποδίζουν αντί να διευκολύνουν …Ψαλιδίζουν φτερά αντί να τα ανοίγουν !

Μετά όμως από έξι γεμάτα πόνο , μετανάστευση , ανεργία , φτώχια και αυτοκτονίες χρόνια …Μετά από εξαγγελίες περί τρίτου πυλώνα περιμέναμε σίγουρα κάτι πιο καινοτόμο και τολμηρό . Αντ ‘αυτού το σχέδιο νόμου που κυκλοφορεί αναπαράγει ακριβώς τις ίδιες λογικές …με το φόβο μην τυχόν και αναπτυχθούν ! Μια πρώτη εμπεριστατωμένη αποτίμηση και κριτική γίνεται από την Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΠΡΩΣΚΑΛΟ) . Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ασχοληθούμε εκτενέστερα και εμείς στον Αστικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό ΣΥΝΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ και τα συμπεράσματά θα δημοσιευθούν όταν είναι καιρός !

Όμως πάντοτε περισσότερο από την θεωρία , η πράξη είναι που ενδιαφέρει… Και στους συνεταιρισμούς αναδεικνύονται αρχές που πάντα υπάρχουν , αλλά βρίσκονται καταχωνιασμένες , εν γνώσει η εν αγνοία μας , ακούσια ή εκούσια . Οι άνθρωποι όταν αποφασίζουν συνειδητά να πράξουν, πολλά μπορούν! Φωτεινό παράδειγμα είναι ο BIOS COOP , ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης , που γεννήθηκε μέσα στην ύφεση το 2012, σχεδιάστηκε με επαγγελματική ακρίβεια και αξιοθαύμαστο ζήλο από επισφαλώς εργαζόμενους η άνεργους επιστήμονες ως μία κοινωνική εργασιακή επιχείρηση, δηλαδή με εξαρχής αμειβόμενους συνεταιριστές και με μια μαγιά 250 ανθρώπων που συμμετείχαν ενεργά σε όλη την διαδικασία προετοιμασίας αλλά και ενεργού υποστήριξης .

Αυτή την στιγμή στον BIOS COOP οι αμειβόμενοι συνεταιριστές σε μόνιμη σχέση εργασίας είναι 6 με αυξανόμενες αποδοχές κατ’ έτος ανάλογα με τα αποτελέσματα , τα μέλη ανέρχονται σε περισσότερα από 420 και εθελοντικά απασχολεί μερικές δεκάδες σε τμήματα πέρα από τα τυπικά της λειτουργίας ενός συνεταιριστικού παντοπωλείου με ελληνικά προϊόντα …Γιαυτό έχει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συγκριτική μελέτη που ανέπτυξε το ανάλογο τμήμα .

Η συγκριτική μελέτη, που παρατίθεται ολόκληρη στον σύνδεσμο http://www.proskalo.net/2016/06/coop-coop.html, αναφέρεται στους τρείς τελευταίους αναπτυξιακούς νόμους και τα ποσά που διατέθηκαν για την ενίσχυση της απασχόλησης και στην υπόθεση αν το κύριο μοντέλο επιχείρησης ήταν οι συνεταιρισμοί , με τον τρόπο που αναπτύχθηκε ο BIOS COOP .

Επιγραμματικά αναφέρουμε :

• Κάθε θέση εργασίας στοίχισε ως επένδυση και ενίσχυση από 160.000 έως 1.250.000 ευρώ (!!!)

• Με αυτά τα χρήματα δημιουργήθηκαν μόλις 75.000 θέσεις εργασίας

• Αν η χρηματοδότηση κατέληγε σε συνεταιρισμούς όπως ο BIOS COOP οι θέσεις εργασίας θα ανέρχονταν στις 1.015.000 , τα καταστήματα θα ήταν 145.000 και η συμβολή στην ελληνική οικονομία θα ήταν πολλαπλάσια με οφέλη στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και σημαντική ενίσχυση της αυτάρκειας !

Ειρήστω εν παρόδω έως σήμερα ο BIOS COOP δεν έχει επιδοτηθεί ούτε ένα ευρώ από προγράμματα της ΕΕ !!!

Ένα πολύ παλιό σύνθημα που ακόμη ακούγεται σε πορείες και γράφεται σε ιστοσελίδες κηρύσσει πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός … Ο BIOS COOP προσπαθεί να το υλοποιήσει !

 enallaktikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου