Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Ο Τραμπ προσπέρασε τη Χίλαρι στις Πολιτείες που… βγάζουν (κάθε φορά) Πρόεδρο.




Του Μάνου Οικονομίδη
Ο άνθρωπος που έκανε… δυο φορές τον Μπαράκ Ομπάμα Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Ντέιβιντ Άξελροντ, το έχει πει εγκαίρως προσπαθώντας να προετοιμάσει την αμερικανική κοινωνία για… αυτό που έρχεται: Μετά από 2 θητείες ενός Προέδρου, οι Αμερικανοί έχουν την τάση να ψηφίζουν το…
αντίθετό του.

Και, όσο τοξική και αντιτουριστική κι αν είναι η Χίλαρι Κλίντον, το αντίθετο του Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2016, είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Που παρά το γεγονός ότι βρίσκεται πίσω από τη Χίλαρι Κλίντον στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, αν και με μικρή διαφορά, δείχνει να ποντάρει σε αυτό που ο Ρίτσαρντ Νίξον είχε πρώτος διαγνώσει ως “σκιώδες κοινό” μιας εκλογικής αναμέτρησης: Τη σιωπηλή πλειοψηφία.

Εκείνους δηλαδή που θα επιλέξουν να δώσουν την ψήφο τους με… βαριά καρδιά, και σε κάθε περίπτωση χωρίς να έχουν προετοιμάσει σχετικά νωρίτερα τους δημοσκόπους. Γι’ αυτό άλλωστε και οι μετρήσεις κινούνται στα όρια όχι απλά και μόνο του στατιστικού λάθους, αλλά του λάθους της.. κοινής λογικής.

Λίγες ώρες μετά τη στήριξη που προσέφερε ο Μπέρνι Σάντερς στη Χίλαρι Κλίντον, με μάλλον άγαρμπο τρόπο, κάτι που διευκόλυνε τον Ντόναλντ Τραμπ να τον ενοχοποιήσει στους ψηφοφόρους του, δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Quinnipiac στις λεγόμενες swing states, δηλαδή στις Πολιτείες που παραδοσιακά εκλέγουν τον εκάστοτε Πρόεδρο των ΗΠΑ, προκαλεί σοκ στη Χίλαρι Κλίντον,

Στη Φλόριντα και την Πενσιλβάνια, δυο από τις τρεις Πολιτείες-φετίχ, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη προσπεράσει, έστω και οριακά, ενώ στην τρίτη, το εμβληματικό Οχάιο, έχει μηδενίσει τη διαφορά σε επίπεδο ισοπαλίας.

Πιο συγκεκριμένα, στη Φλόριντα ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται με 42%-39%, έχοντας καταγράψει ανατροπή σε σχέση με αντίστοιχη μέτρηση του ίδιου Πανεπιστημίου πριν από έναν μήνα, στην Πενσιλβάνια προηγείται με 43%-41%, και στο Οχάιο καταγράφεται ισοπαλία 41%-41%, ενώ μέχρι πρότινος η Χίλαρι Κλίντον είχε καθαρό προβάδισμα.

Η… ηχώ των παραπάνω αποτελεσμάτων φαίνεται από τον εκνευρισμό που προκάλεσαν στο επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον. Στην πραγματικότητα, αυτό που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις στις 3 Πολιτείες-τοτέμ, είναι ότι… κάτι κοχλάζει στην αμερικανική κοινωνία. Και δεν… σαγηνεύεται ακριβώς από την τοξική και μοιραία Χίλαρι Κλίντον.

Ή μάλλον, αντιπαθεί τόσο τη Χίλαρι Κλίντον, ώστε να έχει μπει στον σκανδαλισμό του πειρασμού να ψηφίσει ακόμη και αυτόν τον Ντόναλντ Τραμπ. Χωρίς μάλιστα… να μας το πει νωρίτερα από την κάλπη του Νοεμβρίου.

Πηγή:  ysterografa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου