Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Πρωτοβάθμια στο ΕΣΥ και δευτεροβάθμια στο ΠΕΔΥ; Μπερδευτήκαμε μήπως;

Φουντώνει η συζήτηση για το πώς θα οργανωθεί το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα και γίνεται πολύ μεγάλη κουβέντα για το κόστος της και την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων κου λου που αλλά δεν είδα πουθενά να αναφέρεται ότι εδώ και πολλά χρόνια ασκείται πρωτοβάθμια ιατρική στα νοσοκομεία του ΕΣΥ που κοστίζει πάρα πολύ σε ανθρώπινο δυναμικό.....για βάλε, ιατρεία υπέρτασης (από παθολόγους, καρδιολόγους, νεφρολόγους), ιατρεία διαβήτη (από παθολόγους, ενδοκρινολόγους), ιατρεία λιπιδίων, ιατρεία παχυσαρκίας και πάει λέγοντας και τελειωμό δεν έχει και φεύγει ο επιμελητής (λέμε τώρα -ο ειδικευόμενος κάνει αυτές τις δουλειές) από την κλινική και τρέχει στα τακτικά ιατρεία και πηγαίνει ο ασθενής να συναντήσει διαβητολόγο, υπερτασιολόγο (δεν υπάρχει τέτοια εξειδίκευση) και πάει λέγοντας (και τελειωμό δεν έχει) και συναντά τον μαθητευόμενο! Και βάλε και πόσο προσωπικό δαπανάται (κυριολεκτικά) στα τακτικά ιατρεία -νοσηλεύτριες, θυρωροί, ταμείες, γραμματείς και φαρισαίοι! (πέντε νοσηλεύτριες στα τακτικά ιατρεία για να μετρούν το σάκχαρο και να κάνουν ΗΚΓ, δύο νοσηλεύτριες στην κλινική να τους φεύγει ο ...απόπατος μετά συγχωρήσεως!
Και γιατί να γίνεται πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο νοσοκομείο; Μήπως ο νοσοκομειακός γιατρός ξέρει καλύτερα την πρωτοβάθμια από τον γιατρό του ΕΟΠΥΥ! Μπρρρρ....όπως και ο επί χρόνια γιατρός του ΕΟΠΥΥ δεν ξέρει την δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια φροντίδα υγείας όπως ο νοσοκομειακός έτσι και ο νοσοκομειακός δεν ξέρει την πρωτοβάθμια! (Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η βρογχίτιδα στο ΠΕΔΥ αντιμετωπίζεται με κόστος μηδενικό σχεδόν ενώ στο ΕΣΥ η βρογχίτιδα χρειάζεται ακτινογραφία θώρακα, αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις κ.λ.π.)
Γιατί άραγε γίνονται όλα αυτά; (Χμμμμμ...ας κάνω ότι δεν ξέρω για να μην γίνω κακούλης).
Μήπως επιτέλους να περάσει η πρωτοβάθμια στο ΠΕΔΥ και το προσωπικό των νοσοκομείων να γίνει ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ στην δευτεροβάθμια/τριτοβάθμια φροντίδα υγείας;
Υ.Γ. Και πού είστε μπρε; Για κάντε καμμία επίσκεψη στα γραφεία προσωπικού των νοσοκομείων, να δείτε ΠΟΣΟΙ πολλοί υπάλληλοι στιβάζονται σε λίγα γραφεία, χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο εργασίας -και στα γραφεία προσωπικού δεν είναι μόνο διοικητικοί υπάλληλοι αλλά και όποιες νοσοκόμες, τραυματιοφορείς, μάγειρες κ.λ.π. έχουν ΜΕΣΟΝ μέσα στη διοίκηση των νοσοκομείων, ώστε να περνά το ωράριό τους... αβιάστα και αβασάνιστα!
Να χαρώ αυτόν που θα ΤΟΛΜΗΣΕΙ να τα μεταφέρει όλα αυτά στα υπουργεία;
 
 zacharos
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου