Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Ξανά στους δρόμους οι Γάλλοι εργαζόμενοι

Ξανά στους δρόμους οι Γάλλοι εργαζόμενοι
της Ιωάννας Καρδαρά
Συνεχίζονται με ιδιαίτερη μαχητικότητα και αγωνιστικότητα οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία για την επίμαχη εργατική μεταρρύθμιση-έκτρωμα «Ελ Κομρί», καθώς τα συνδικάτα των εργαζομένων προέβαλλαν προς την κυβέρνηση της Γαλλίας την αποφασιστικότητά τους με νέο γύρο συγκεντρώσεων. Για ενδέκατη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στον δρόμο για να αντιπαρατεθούν στον εργασιακό νόμο, ενώ το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο ψηφιζόταν στη Γερουσία, η οποία έχει δεξιά πλειοψηφία και έχει αναδιαμορφώσει το αρχικό κείμενο, προσδίδοντάς του πιο φιλελεύθερη μορφή. Η Γερουσία υιοθέτησε το εργασιακό νομοσχέδιο με 185 ψήφους υπέρ έναντι 156 κατά. Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν, σε όλη τη Γαλλία, 64.000 άτομα για την αστυνομία και 200.000 για το συνδικάτο CGT. Στην παρισινή διαδήλωση συμμετείχαν 15.000 διαδηλωτές σύμφωνα με την αστυνομία, 55.000 για τα συνδικάτα.
Στη Μασσαλία, στη Λυών, στην Τουλούζη, στη Ρεν, στο Στρασβούργο και στη Χάβρη έγιναν διαδηλώσεις χωρίς να σημειωθούν επεισόδια και κινητοποιήσεις με εμπλοκή στη λειτουργία επιχειρήσεων ή σε αυτοκινητόδρομους. Στο Παρίσι, ο Πύργος του Άιφελ παρέμεινε κλειστός γιατί το προσωπικό είχε κηρύξει απεργία. Σε απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετείχαν εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στην αποκομιδή των απορριμμάτων.
Η παρισινή διαδήλωση τελούσε υπό αυστηρή αστυνόμευση για την αποφυγή επεισοδίων. Είχαν επιστρατευθεί 2.500 άνδρες της χωροφυλακής για επιτήρηση, οι οποίοι έκαναν συστηματικούς ελέγχους. Τα συνδικάτα οργανώνουν νέα ημέρα κινητοποιήσεων στις 5 Ιουλίου. Οι διαδηλώσεις θα γίνουν ενώ ξεκινάει η εξέταση του επίμαχου νομοσχεδίου στην Εθνοσυνέλευση.
Παράλληλα, τα συνδικάτα οργάνωσαν δημοψήφισμα με τίτλο «Ψηφοφορία των Πολιτών» σχετικά με την εργασιακή μεταρρύθμιση. Στο ερώτημα «είστε υπέρ ή κατά του εργασιακού νόμου;» ποσοστό 92% από τα τουλάχιστον 800.000 άτομα που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα τάχθηκε υπέρ της απόσυρσης της επίμαχης μεταρρύθμισης. Τα ψηφοδέλτια τα συγκέντρωσαν εκπρόσωποι των συνδικάτων και τα παρέδωσαν στη γραμματεία του προέδρου Ολάντ.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Γάλλοι εξακολουθούν να αντιτίθενται στο επίμαχο εργασιακό νομοσχέδιο και δεν εγκρίνουν νέα χρησιμοποίηση προεδρικού διατάγματος από τον πρωθυπουργό για να επιβάλει την υιοθέτηση του αμφιλεγόμενου νόμου. Πάντως, ενδεικτικά της αποφασιστικότητας των αστικών δυνάμεων να στηρίξουν τις συγκεκριμένες εργασιακές μεταρρυθμίσεις είναι τα αποτελέσματα της όλης συζήτησης που προηγήθηκε στη Γερουσία, καθώς ―σύμφωνα με ΜΜΕ, όπως η Λε Μοντ― έγινε σειρά νέων τροποποιήσεων στο ήδη βαθιά αντιδραστικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Για παράδειγμα, αντικαταστάθηκε η αναφορά «νόμιμα όρια χρόνου εργασίας» από «τη διάρκεια αναφοράς», που θα καθορίζεται από συμφωνία σε επίπεδο επιχείρησης.
Βεβαίως, οι προσπάθειες του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) να ρίξει την ευθύνη στη «δεξιά» πλειοψηφία της Γερουσίας δεν μπορεί να κρύψει και τις δικές του τεράστιες ευθύνες, καθώς και την αγαστή συνεργασία των δύο πλευρών όταν χρειάζεται να προστατέψουν το μεγάλο κεφάλαιο. Τα συνδικάτα, από την πλευρά τους θεωρούν ότι ο αμφιλεγόμενος νόμος προωθεί την «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, διευκολύνει τις απολύσεις, δίνει μεγαλύτερα δικαιώματα στους εργοδότες στις διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις εργασίας, οι οποίες θα γίνονται πλέον στο πλαίσιο της επιχείρησης.

prin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου