Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Η Υπέρταση και το ευλογημένο λάδι της ελιάς




Η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα υποδηλώνει ότι οι αρτηρίες μας βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Όμως όπως γνωρίζουμε, για αρκετούς οργανισμούς η καλή αυτή κατάσταση δεν είναι εγγυημένη αφού διάφοροι παράγοντες μπορεί να επιδράσουν αλλάζοντας τα δεδομένα.

Κάτι τέτοιο ασφαλώς δεν μας αρέσει, διότι αυτό που ενδεχομένως θα συμβεί όταν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης περάσουν πάνω από το όριο, μπορεί να οδηγήσει σε μια καρδιακή προσβολή ή ακόμα και σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αρτηριοσκλήρυνση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση συχνά προκαλείται από αθηροσκλήρωση, που σημαίνει σκλήρυνση των αρτηριών. Αιτία της αθηροσκλήρωσης ή αρτηριοσκλήρυνσης με απλά λόγια είναι σωματίδια χοληστερόλης που οξειδώνονται – η LDL ή ‘’κακή χοληστερόλη’’- .

Αυτά τα σωματίδια επικάθονται στα τοιχώματα των αρτηριών, με τον καιρό συσσωρεύονται και προοδευτικά σχηματίζουν πλάκες, κάτι που σημαίνει στένωση των αιμοφόρων αγγείων και μειωμένη παροχή αίματος και οξυγόνου σε ολόκληρο το σώμα..

Όμως αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Οι στενεμένες αρτηρίες δυσκολεύοντας την προώθηση του αίματος ‘’ζορίζουν’’ την καρδιά μας που έχει βαρύτερο έργο να κάνει προκειμένου να καταφέρει να επιτελέσει το έργο της.

Πολύτιμη βοήθεια

Στις διάφορες ουσίες που περιέχονται στο ελαιόλαδο, περιλαμβάνεται και η ονομαζόμενη Ελευρωπαΐνη. Όπως διαπιστώθηκε η ουσία αυτή καταπολεμά την οξείδωση της LDL και παρεμποδίζει την επικόλληση των σωματιδίων της στα τοιχώματα των αρτηριών.

Μας είναι από καιρό γνωστό ότι οι διαιτητικές συνήθειες όπου υπέρ καταναλίσκονται κορεσμένα λιπαρά σχετίζονται με υψηλότερη πίεση αίματος. Αντιθέτως τα ακόρεστα λίπη είναι υγιεινά. Ποιο όμως από τα ακόρεστα είναι το καλλίτερο;

Μια ενδιαφέρουσα σχετική με το ερώτημα μελέτη δημοσιεύτηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νάπολης στην Ιταλία.

Λάδι ελιάς VS ηλιέλαιου 

Για ένα χρόνο 23 άτομα ακολούθησαν μια διατροφή πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά.

Μια ομάδα με μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFA) (ελαιόλαδο) και η άλλη ομάδα με

πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA) (ηλιέλαιο).

Το αποτέλεσμα της έρευνάς αυτής ήταν ενδιαφέρον διότι διαπιστώθηκε πως οι ασθενείς που έτρωγαν ελαιόλαδο χρειάστηκαν μείωση της αντιυπερτασικής θεραπείας κάτι που δεν συνέβη στην ομάδα που κατανάλωνε ηλιέλαιο.

Ειδικότερα η ανάγκη για φάρμακα ελέγχου της πίεσης του αίματος, (πχ ατενολόλη, νιφεδιπίνη) μειώθηκε στο μισό μετά από μόλις τέσσερις μήνες διατροφής με λάδι ελιάς ενώ η κατανάλωση αντιυπερτασικών φαρμάκων επηρεάστηκε ελάχιστα από το ηλιέλαιο.

Επιπλέον οι καταναλωτές του λαδιού της ελιάς, κατά την διάρκεια της μελέτης είχαν επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων ελαφρώς χαμηλότερα από πριν.

Πολυφαινόλες και ελαιόλαδο

Έχει υπολογιστεί ότι 10 γραμμάρια λάδι ελιάς, περιέχουν 5 mg πολυφαινόλες. Πρόκειται για αντιοξειδωτικές ουσίες που απουσιάζουν από το ηλιέλαιο και έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν το ρίσκο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου. Πιθανώς μέσω της μείωσης της αρτηριακής πίεσης. Τούτο διότι τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τα επίπεδα νιτρικού οξέος, ήτοι μιας ουσίας στον οργανισμό μας που είναι γνωστό ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση.


Preparing fresh vegetable salad

μάθετε στα παιδιά σας το ελαιόλαδο τα φρούτα και τα λαχανικά

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα http://therapeftis.blogspot.gr/ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου