Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

7 δισ. φόρους σε 180 ημέρες καλούνται να πληρώσουν οι χρεοκοπημένοι Έλληνες!

«Ελάτε να πληρώσετε». Μήνυμα με αυτό το περιεχόμενο αποστέλλει ηλεκτρονικά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε 2 εκατομμύρια φορολογουμένους που έχουν χρεωστικά εκκαθαριστικά.
Τα μηνύματα αυτά που έχουν αρχίσει να κοινοποιούνται μαζικά από την ΓΓΔΕ καλούν τους φορολογουμένους να εισέλθουν στους λογαριασμούς τους στο TAXISnet και να ενημερωθούν για τα οφειλόμενα ποσά, τις ημερομηνίες πληρωμής τους, αλλά και να εκτυπώσουν την ταυτότητα οφειλής, δηλαδή το 30ψηφιο νούμερο με το οποίο θα πληρώσουν σε τράπεζες και ταχυδρομεία το φόρο.
Το μήνυμα της ΓΓΔΕ έχει ως εξής:
«ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
»Μετά την εκκαθάριση της υποβληθείσας δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2015, κατ’ εφαρμογή της παρ. 1 άρθ.3 της ΠΟΛ 1041/2016 (ΦΕΚ 926/Β’/05-04-2016), σας κοινοποιούμε την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου, την οποία μπορείτε να εκτυπώσετε από την υπηρεσία Υποβολής Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων με τη χρήση των κωδικών σας στο σύστημα TAXISnet.
»Σε περίπτωση βεβαίωσης οφειλής, από την εφαρμογή «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» του TAXISnet, μπορείτε να ενημερωθείτε για πληρωμές που έχετε πραγματοποιήσει σε Τράπεζες και ΕΛ.ΤΑ. ή για τυχόν οφειλόμενα ποσά – την ταυτότητα οφειλής και τις ημερομηνίες πληρωμής τους.
Βαρύς ο λογαριασμός
Οι φορολογούμενοι με χρεωστικά εκκαθαριστικά καλούνται να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος έως τα τέλη Ιουλίου. Έτσι, η 29η Ιουλίου ημέρα Παρασκευή αναμένεται να είναι εξαιρετικά φορτωμένη για τους τραπεζοϋπάλληλους, καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι θα προστρέξουν να πληρώσουν το φόρο την τελευταία στιγμή. Αλλά και τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών αναμένεται να πάρουν φωτιά το Σαββατοκύριακο 30-31 Ιουλίου.
Ο Ιούλιος θα σηματοδοτήσει τον «Γολγοθά» των φορολογουμένων δεδομένου ότι τους επομένους μήνες που θα ακολουθήσουν έως και το τέλος του έτους οι φορολογικές υποχρεώσεις και οι καταβολές φόρων θα είναι συνεχείς. Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους ο λογαριασμός μόνον των άμεσων φόρων για τα νοικοκυριά αγγίζει τα 7 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, μέχρι το τέλος Ιουλίου πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου των χρεωστικών εκκαθαριστικών των φυσικών προσώπων. Θα ακολουθήσουν οι άλλες δύο δόσεις έως το τέλος Σεπτεμβρίου και έως το τέλος Νοεμβρίου. Συνολικά από τα εκκαθαριστικά αυτά αναμένονται έσοδα 3 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016.
Σημειώνεται ότι εφέτος στα εκκαθαριστικά έχουν ενσωματωθεί πέντε φόροι, ήτοι
1) ο φόρος εισοδήματος, 2) η προκαταβολή φόρου, 3) η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, 4) το τέλος επιτηδεύματος και 5) ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης.
Μετά τον Αύγουστο θα έλθει να προστεθεί και ο ΕΝΦΙΑ στις φόρο- επιβαρύνσεις, οπότε άλλα 6 εκατομμύρια φορολογουμένων θα λάβουν το προαναφερθέν μήνυμα της ΓΓΔΕ και θα κληθούν να εισέλθουν στους λογαριασμούς τους στο TAXISnet για να δουν την «λυπητερή». Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2017.
Οι προσδοκώμενες εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ είναι 2,65 δισ. ευρώ, ωστόσο τα βεβαιωθέντα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3,3 δισ. ευρώ. Για να εξασφαλιστεί αυτό προηγήθηκε μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 200.000 ευρώ και η αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με την επέκταση του φόρου στα αγροτεμάχια και στις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου.
Οι επιβαρύνσεις στην άμεση φορολογία θα ολοκληρωθούν στο τέλος του έτους όταν και οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017.
Η επιβάρυνση αυτή έχει υπολογιστεί σε σχέση με τα όσα ίσχυσαν πέρυσι και πρόπερσι, αλλά δεν αποκλείεται ο λογαριασμός τελικά να αυξηθεί, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του συστήματος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας.
Συνοπτικά στις 180 περίπου ημέρες που υπολείπονται έως το τέλος του 2016 τα νοικοκυριά καλούνται να πληρώνουν μόνον για τους άμεσους φόρους 39 εκατ. ευρώ σε καθημερινή βάση (1,625 εκατ. ευρώ ανά ώρα). Δεδομένου ότι αυτή η επιβάρυνση ξεπερνά τις αντοχές των νοικοκυριών, η εκτίμηση εκείνων που βλέπουν εκτόξευση των ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο άνω των 95 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους μάλλον κινδυνεύει να επαληθευτεί.
lykavitos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου