Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Τα παιδιά λαμβάνουν το 40% της ζάχαρης από τα αναψυκτικά


Σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια Ευρωπαϊκή Σύνοδο για την παχυσαρκία, στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, τα μικρά παιδιά ηλικίας 5-6 ετών λαμβάνουν το 17,4% των θερμίδων τους από τη ζάχαρη και η κύρια πηγή πρόσληψης είναι τα σακχαρούχα αναψυκτικά (40%) ενώ η σοκολάτα, τα γλυκά και οι καραμέλες παρέχουν το 10%.
Η μελέτη έγινε στη Βρετανία και χρηματοδοτήθηκε από τον Εθνικό Ινστιτούτο για την Έρευνα στην Υγεία της χώρας. Τα αποτελέσματα ενισχύουν την ανησυχία για την υπερβολική κατανάλωση της ζάχαρης από τα παιδιά.

Με τις ισχύουσες διεθνείς συστάσεις από τον Παγκοσμίο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ζάχαρη (και πιο συγκεκριμένα τα ελεύθερα σάκχαρα) δεν θα πρέπει να παρέχει πάνω από το 5% των συνολικών προσλαμβανόμενων θερμίδων. Σύμφωνα με τον ορισμό του ΠΟΥ το 2015, στα ελεύθερα σάκχαρα λογίζονται αυτά που προστίθενται στα τρόφιμα αλλά και όσα υπάρχουν εκ φύσεως στις διάφορες τροφές (π.χ. μέλι, σιρόπια, φυσικούς χυμούς φρούτων, συμπυκνωμένους και μη, φρούτα κλπ).

Σημειώνεται ότι έχουν διατυπωθεί εδώ και χρόνια ανησυχίες ότι τα ελεύθερα σάκχαρα σχετίζονται με την αύξηση του σωματικού βάρους και την τερηδόνα στα παιδιά. Πιο πρόσφατα έχουν συνδεθεί με διάφορες παθήσεις όπως ο διαβήτης.

Ιδιαίτερα, η προσοχή στρέφεται στη φρουκτόζη η οποία μεταβολίζεται διαφορετικά από τη γλυκόζη (σχεδόν αποκλειστικά στο συκώτι), κάτι που μπορεί να επιβαρύνει την υγεία όταν καταναλώνεται σε μεγάλη ποσότητα. Το σώμα μπορεί να διαχειριστεί την ποσότητα της φρουκτόζης που λαμβάνεται από τα φρούτα αλλά η κατανάλωση αυτού του σακχάρου έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες μέσω των αναψυκτικών και των γλυκών. Σημειώνεται ότι η φρουκτόζη δεν προσφέρει τον ίδιο κορεσμό στην πείνα όπως η γλυκόζη διότι δεν αποτελεί καύσιμο του εγκεφάλου.

Οι πηγές της ζάχαρης

Οι ερευνητές Πεϊμαν Άνταμπ και Κίγια Χάρλεϊ από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγκχαμ συνεργάστηκαν με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο του Λιντς, και εκπόνησαν την μελέτη WAVES, μια τυχαιοποιημένη έρευνα σε 54 δημοτικά σχολεία στην περιοχή των West Midlands στην Μεγάλη Βρετανία.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες, περιλαμβανομένης της διατροφής των παιδιών για το διάστημα 2011-12, όταν ήταν 5-6 ετών. Στόχος ήταν να εντοπίσουν τις πηγές ελεύθερων σακχάρων.

Η διατροφή των παιδιών αξιολογήθηκε με το δείκτη CADET, ενός καταλόγου τροφών και υγρών που καταναλώνονται σε εύρος 24ωρου, ώστε να μπορούν οι επιστήμονες να εντοπίσουν την ποσότητα ελεύθερων σακχάρων που περιείχε κάθετι που κατανάλωναν τα παιδιά.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ημερήσια ποσότητα ελεύθερων σακχάρων στο δείγμα των 1.085 παιδιών ήταν 74,6 γραμμάρια, αποτελώντας το 17,4% των προσλαμβανόμενων θερμίδων. Από το σύνολο των ελεύθερων σακχάρων που κατανάλωναν τα παιδιά, το 40% προέρχονταν από τα αναψυκτικά και τα φρουτοποτά (25% από ανθρακούχα και φρουτοποτά και 15% από φρουτοχυμούς και smoothies), 10% από σοκολάτες, γλυκά, καραμέλες και μέντες, 8% από αρτοσκευάσματα και 7% από γιαούρτια και τυριά.

Οι συγγραφείς της μελέτης υπογράμμισαν: «Τα στοιχεία ενισχύουν τις ανησυχίες για την αυξημένη κατανάλωση ελεύθερων σακχάρων και τη συμβολή τους στην παιδική παχυσαρκία. Επίσης ενισχύουν την αναγκαιότητα επιβολής φόρου στα τρόφιμα βάσει της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, όπως έκανε η βρετανική κυβέρνηση, ως μέθοδο μείωσης της αγοράς και κατανάλωσης προϊόντων με πολλή ζάχαρη».

 http://www.healthyliving.gr/2016/06/01/zaxarh-sokolata-paidia/

kirbiologia.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου