Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Βαρουφάκης: Με συμφωνία Τσίπρα απείλησα τους δανειστές με Grexit.



Έπειτα από συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα απείλησα τους Ευρωπαίους δανειστές με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη
, ισχυρίζεται ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που έδωσε σε ομάδα νέων δημοσιογράφων στην ιστοσελίδα «Athens Live». Τονίζει ωστόσο ότι «δεν θα ήταν ωραίο το θέαμα» σε περίπτωση Grexit.

«Η συμφωνία με τον Τσίπρα ήταν ότι κεκλεισμένων των θυρών θα τους απειλούμε (σσ: ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ), όπως κι έκανα, γι'αυτό δεν
ήμουν ο πιο αγαπημένος τους» αποκαλύπτει ο πρώην υπουργός ισχυριζόμενος ότι η συμφωνία που είχε κάνει με τον πρωθυπουργό ήταν να διαπραγματεύεται με τους δανειστές στο Eurogroup «αξιοποιώντας» την απειλή αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Δεν υπήρχε λόγος να βγούμε έξω στον κόσμο να το πούμε αυτό. Αυτό το κάνεις μόνο όταν θέλεις εσύ να βγεις. Γιατί, με το που το λες, βγαίνεις... Γιατί κλείνουν οι τράπεζες, γίνεται χαμός» λέει ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξή του. Στο σημείο εκείνο ένας από τους δημοσιογράφους του «Athens Live» τον ρωτά τι θα συνέβαινε σε περίπτωση Grexit. «Δεν θα ήταν ωραίο το θέαμα» συνεχίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών. «Εγώ όμως δεν το φοβόμουνα» τονίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης και συνεχίζει αποκαλύπτοντας έναν εριστικό διάλογο  που υποστηρίζει ότι είχε με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Όταν μου έλεγε ο Σόιμπλε "θα σε πετάξω έξω" του έλεγα: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα! Με βλέπεις να φοβάμαι;».

Αναφερόμενος σε μια άγνωστη λεπτομέρεια από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστηρίζει ότι ο Μάριο Ντράγκι του είπε: «Σε εκλιπαρώ...»

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, την προσπάθειά του να πιέσει την ΕΚΤ πρόδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος σε συναντηση με τον κ. Ντράγκι στην Φρανκφούρτη είπε στον επικεφαλής της ΕΚΤ: «Μην ακούς τον Βαρουφάκη, θα του προβάλω εγώ βέτο...».

Χαρακτηριζει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «ανίκανο ανθρωπάκο, αστοιχείωτο από πλευράς οικονομικών». 

Για την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου αναφερει οτι είναι οι μόνοι σοβαροί άνθρωποι.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι η Άνγκελα Μέρκελ λειτουργεί με ορίζοντα τους επόμενους τρεις μήνες και δεν έχει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική.
Το σχόλιο της ΝΔ

«Μετά και τις σημερινές αποκαλύψεις του κ. Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να σιώπα άλλο. Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ότι δεν υπήρχε 'αυταπάτη', αλλά εξαπάτηση του ελληνικού λαού» αναφέρει η ΝΔ, σχολιάζοντας την εξέλιξη.


Βαρουφάκης: Δεν απείλησα τους ευρωπαίους με Grexit

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η συνέντευξη  ο πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε με δύο αναρτήσεις στον λογαριασμό του στο twitter.

«Το μήνυμα μου προς την ΕΚΤ ήταν μετριοπαθές: Αν μας κλείσετε τις τράπεζες θα σας κουρέψουμε τα παλαιά ομόλογα. Καμία απειλή Grexit. Από εμάς» έγραψε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε:

«Όσο πλησιάζει η ώρα του νέου Μνημονίου η τρόικα εσωτερικού παίζει τα ρέστα της εναντίον όσων ανθίστανται στην "λογική" του"».

Πηγή:  tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου