Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Γερμανοί καθηγητές και επιχειρηματίες προσφεύγουν κατά της ΕΚΤ...

Προσφυγή κατά της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατέθεσε στο ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας ομάδα καθηγητών και επιχειρηματιών.
Οι...
νομικές διαμάχες μεταξύ ομάδων της γερμανικής κοινωνίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι καινούριο φαινόμενο, καθώς αρκετές φορές στο παρελθόν με παρόμοιες κινήσεις, έχει ζητηθεί ο περιορισμός των εξουσιών της ΕΚΤ. 

Η προσφυγή καθηγητών και επιχειρηματιών, που κατατέθηκε την εβδομάδα που πέρασε, ανοίγει έναν νέο κύκλο στις αντιδικίες, την ώρα που αναμένεται η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου σχετικά με προσφυγή κατά του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που καταρτίστηκε από την ΕΚΤ κατά την κορύφωση της κρίσης στην ευρωζώνη. Η προσφυγή έχει επανέλθει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, μετά την απόρριψή της τον περασμένο Ιούνιο από την ανώτατη δικαστική αρχή της Ευρώπης. 

Η εφημερίδα Welt am Sonntag που έφερε στο φως της δημοσιότητας την πρόσφατη προσφυγή επιχειρηματιών και καθηγητών, τονίζει πως αντικείμενό της είναι το αν η ΕΚΤ υπερέβη την εντολή της με την εκτενή αγορά κυβερνητικών ομολόγων και με τα σχέδιά της να αρχίσει να αγοράζει εταιρικά ομόλογα. Οι καθηγητές και οι επιχειρηματίες πιστεύουν ότι η ΕΚΤ ξεκινάει προγράμματα που ενέχουν ανυπολόγιστους κινδύνους για τον ισολογισμό της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας και ως εκ τούτου για τους Γερμανούς φορολογούμενους υπό το πρόσχημα της επίτευξης του στόχου της για πληθωρισμό μόλις κάτω του 2% μεσοπρόθεσμα.

Η κριτική για την νομισματική πολιτική της Γερμανίας είναι ιδιαίτερα αυξημένη το τελευταίο διάστημα, με πολιτικούς να διαμαρτύρονται λέγοντας ότι τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια πλήττουν της συνταξιοδοτικές παροχές των πολιτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου