Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Το θαυματουργό φυτό της "αθανασίας" και ευζωίας


Όταν το φυτό της «αθανασίας» και της ευζωίας, η περίφημη αλόη, σμίγει με την κρητική γη και καλλιεργείται με μεράκι, τότε αναμφίβολα δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να απολαύσουν μοναδικά προϊόντα με συστατικά που από την αρχαιότητα θεωρούνταν ελιξήριο.


Ιστορία

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις παραδόσεις, στην Αίγυπτο απέδιδαν στην αλόη θεραπευτικές, καλλυντικές αλλά και πνευματικές ιδιότητες, ενώ κρεμούσαν τα φύλλα της στις πόρτες των σπιτιών ως σύμβολο προστασίας.

Η Αλόη είναι γνωστή σε πολλούς πολιτισμούς με διάφορα ονόματα (Κίνα: αρμονικό φάρμακο, Άραβες: Κρίνο της ερήμου, Ιαπωνία: καμιά ανάγκη για γιατρό, κλπ), πολλά από τα οποία φανερώνουν θρύλους σχετικά με την ευεργετική της δράση. 

Η παλαιότερη αναφορά για την χρήση της Αλόης είναι μια σουμεριακή πλάκα που βρέθηκε στην πόλη Nippur της Μεσοποταμίας και χρονολογείται γύρω στο 2000πΧ. Η προέλευση της λέξης κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από την αραβική λέξη ¨alloeh¨ που σημαίνει πικρή και λαμπερή ουσία. Δεν είναι ξεκάθαρη η προέλευση της Αλόης. Άλλοι υποστηρίζουν ότι πιθανότατα να προέρχεται από την Νότια Αφρική ενώ άλλοι από την Βόρεια. 

Επικρατεί και η άποψη ότι πιθανότατα να προήλθε από την Υεμένη σύμφωνα με κάποια νεώτερα έγγραφα της Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας, τα οποία αναφέρουν ότι δεν μεταφυτεύτηκε από άλλη τοποθεσία. Είναι γνωστή πάντως η ιατρική της χρήση στους αρχαίους πολιτισμούς όπως η Αίγυπτος, Μεσοποταμία, Αραβία, Ελλάδα, Ρώμη Κίνα και Ιαπωνία. Λέγεται ότι η ομορφιά της Κλεοπάτρας οφειλόταν στην χρήση Αλόης. 

Επίσης οι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν στη διαδικασία της ταρίχευσης εξαιτίας της αντιμικροβιακής και αντιμυκητιακής της ιδιότητας. Οι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που έκαναν την πρώτη λεπτομερή ανάλυση της ιατρικής της αξίας. Ο Μέγα Αλέξανδρος την χρησιμοποιούσε ως επουλωτικό στις πληγές των πολεμιστών του (356 – 323πΧ). Αντίστοιχα χρησιμοποιούσαν την Αλόη και οι Ρωμαίοι. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Νέρωνα (50πΧ) ο γιατρός και φυσιοδίφης Διοσκουρίδης έγραψε αρκετά βιβλία για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού Αλόη. Υπάρχουν αναφορές ότι τη χρησιμοποιούσε και ο Κολόμβος για να επουλώνει τις πληγές των μισθοφόρων κατά την διάρκεια του ταξιδιού του για την ανακάλυψη των Νέων Κόσμων. 

Σημαντική θέση κατείχε στην Κινεζική κουλτούρα στις ιατρικές θεραπείες. Στο βιβλίο Shi – Shen η Αλόη περιγράφεται ως ¨Μέθοδος Αρμονίας¨. Κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα χρησιμοποιούσαν την Αλόη ως θεραπεία για ίκτερο, γαστρεντερικές μολύνσεις, ημικρανία, τερηδόνα και έλκος. Στην Ευρώπη πέρασε τον 16ο αιώνα όταν Ισπανοί Ιησουίτες μοναχοί διέδωσαν την χρήση του φυτού σε περιοχές που δεν είχε ακόμα καλλιεργηθεί. 

Με την αποικιοκρατία η καλλιέργεια και οι εφαρμογές της Αλόης εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα οι χώρες που καλλιεργούν Αλόη είναι οι ΗΠΑ, η Βενεζουέλα, το Μεξικό, η Δομινικανη Δημοκρατία, το Ισραήλ, η Νότια Αφρική, η Κίνα, η Ταϊλάνδη, η Ινδία και η Αυστραλία με την μεγαλύτερη παραγωγή Αλόης να την έχουν οι ΗΠΑ και το Μεξικό. Στην Ευρώπη παραγωγή Αλόης υπάρχουν στην Ισπανία, στα Κανάρια Νησιά, στη Πορτογαλία και στην Ιταλία.




Ευεργετικές Ιδιότητες

Μετά από έρευνες έχει αποδειχτεί ότι το ζελέ της Αλόης είναι πλούσιο σε βλεννοπολυσακχαρίτες, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόκειται για σάκχαρα τα οποίο ο οργανισμός μας τα παράγει κατά τα 10 πρώτα χρόνια της ζωής του και στη συνέχεια πρέπει να τα εκλαμβάνουμε από εξωτερικές πηγές. Τα σάκχαρα της Αλόης έχουν ανοσοτροποποιητική δράση και δρουν συμπληρωματικά στο ανοσοποιητικό σύστημα. Βοηθάει στην καταπολέμηση των ιικών λοιμώξεων και την θεραπεία εγκαυμάτων, έλκων και άλλων τραυμάτων που προκαλούνται στο δέρμα και τους βλεννογόνους. Μπορεί να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση και έχει πολύ καλή αντιφλεγμονώδη δράση.

Η χρήση από το στόμα έχει καθαριστική και αποτοξινωτική δράση. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και προλαμβάνει καρδιαγγειακά νοσήματα. Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και βόηθά στην αναγέννηση και τη δημιουργία νέων κυττάρων. Προστατεύει από τις ακτίνες UVA, ενυδατώνει και συσφίγγει το δέρμα.


Ο συνεταιρισμός "Μινωική Γη"

Πάνω σ' αυτό το επί χιλιετίες μοναδικό θαυματουργό φυτό που χρησιμοποιήθηκε και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς στηρίχθηκαν και επένδυσαν πάνω από 100 άτομα από την Κρήτη, προχωρώντας στη συστηματική καλλιέργειά του, καθώς και σε μια σειρά άλλων αγροτικών προϊόντων - όπως το φραγκόσυκο και τα αρωματικά φυτά- προκείμενου να ιδρύσουν τη «Μινωική Γη» και να προσφέρουν το προϊόν σε ευρεία κατανάλωση.

Ο συνεταιρισμός «Μινωική Γη», που ιδρύθηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο και είναι ο πρώτος στο είδος του πανελλαδικά και μοναδικός στην Κρήτη, αριθμεί σήμερα 117 μέλη και υπάρχει «εκπροσώπηση» όλων σχεδόν των επαγγελμάτων μεταξύ των μελών του.

Εκτός από τους νέους αγρότες που καλύπτουν ένα σημαντικό ποσοστό στον συνεταιρισμό, συμμετέχουν μεταξύ άλλων έμποροι, βιοτέχνες, προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο συνεταιρισμός ετοιμάζεται να διαθέσει σε πρώτη φάση στους καταναλωτές δέκα προϊόντα, ενώ ήδη σχεδιάζονται και άλλα, ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται στο στάδιο των μελετών.

Συγκεκριμένα, η «Μινωική Γη» διαθέτει 5 μαρμελάδες και δύο σάλτσες με βάση την αλόη και το φραγκόσυκο, καθώς, επίσης, παγωτό και σορμπέ φραγκόσυκου. Μετά από προσπάθειες και εργαστηριακές δοκιμές πέντε μηνών, διατίθενται στην αγορά πέντε μαρμελάδες (αλόη - βανίλια, αλόη - λεμόνι, αλόη - πορτοκάλι, αλόη - φραγκόσυκο και φραγκόσυκο), καθώς και δύο σάλτσες (φραγκόσυκο-αβοκάντο και φραγκόσυκο - τζίντζερ, ιδανικά για σαλάτες και κρέατα).

Με βάση τα στοιχεία της καλλιέργειας της αλόης, μπορούν να φυτευτούν από 1.200 έως 1.300 φυτά ανά στρέμμα. Εξάλλου, το φυτό μετά από δεύτερο χρόνο βγάζει παραφυάδες, περισσότερες από 10 το καθένα, που μπορούν μετά από λίγο να αφαιρεθούν και να μεταφυτευθούν, μεγαλώνοντας την καλλιέργεια ή να πουληθούν στα φυτώρια.

Από κάθε φυτό μπορούν να κοπούν το λιγότερο 4 φύλλα κάθε φορά και για 3 ή 4 φορές το χρόνο με αποτέλεσμα ένα στρέμμα να δίνει το λιγότερο 13.000 φύλλα. Ακόμη, το βάρος του φύλλου είναι από 400 γρ. έως και 800 γρ. και έτσι το στρέμμα μπορεί να αποδώσει 7.000 κιλά αλόης. Τέλος, το κάθε φύλλο μπορεί να δώσει το 70-80% του βάρους του σε μορφή τζελ.

με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, ekriti.gr

 

 enallaktikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου