Σάββατο 9 Απριλίου 2016

H Ευρώπη δεν μπορεί να έχει κανένα μέλλον και οπωσδήποτε δεν αρκεί το κροκοδείλιο δάκρυ του Γιούνκερ για να αποτρέψει την κατάρρευση του οικοδομήματος.

«Αν με ρωτήσετε πώς νιώθει ο Πρόεδρος Γιούνκερ, θα σας πω “θλιμμένος”», δήλωσε ο εκπρόσωπος του, Μαργαρίτης Σχινάς. Ο λόγος; To...
συντριπτικό «όχι» που είπαν οι Ολλανδοί ψηφοφόροι σε δημοψήφισμα, απορρίπτοντας την επικύρωση της ευρωπαϊκής σύμβασης για σύνδεση ΕΕ – Ουκρανίας και δημιουργίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου. Σύμφωνα με την κρατική ραδιοτηλεόραση της Ολλανδίας, το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε 61,1% κατά και 38,1% υπέρ (32% συμμετοχή είχε!). Η Ολλανδία ήταν η μόνη χώρα από τις 28 που δεν είχε επικυρώσει τη συμφωνία που υπεγράφη το 2015 με την Ουκρανία.

Ασχημα, λοιπόν, τα νέα από το Αμστερνταμ! Ασχημα τα νέα από την προφανή αλαζονεία των Ολλανδών οι οποίοι και το 2005, μαζί με τους Γάλλους, είχαν στείλει στις καλένδες και το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πλέον σαφές σε όλους ότι κάτω από τέτοιες συνθήκες η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει κανένα μέλλον και οπωσδήποτε δεν αρκεί το κροκοδείλιο δάκρυ του Γιούνκερ για να αποτρέψει την κατάρρευση του οικοδομήματος. Εδώ έχουμε να κάνουμε με διαφορετικές αντιλήψεις συμφερόντων οι οποίες διογκώνονται, κάθε φορά που ο λόγος και η πρωτοβουλία δίνονται στον λαό για να αποφασίσει. Είτε πρόκειται για το εθνικό φρόνημα των Γάλλων, είτε για τον εθνικό σνομπισμό των εσωστρεφών Ολλανδών. Ακόμα και οι απολύτως εξαρτημένοι από τα ευρωπαϊκά ταμεία Ελληνες στο δημοψήφισμα ψήφισαν «όχι», μολονότι θα μπορούσαν να βάλουν την χώρα τους σε περιπέτειες...

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του Ανδρέα Ζαμπούκα, πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου