Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016

Η Ελλάδα πρέπει να στραφεί προς τη Ρωσία σε σχέση με τον εκβιασμό του ΔΝΤ RIA Novosti, Gennady Melnik.

 Η  Ελλάδα λόγω του εκβιασμού που δέχεται  από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να στραφεί  προς τη Ρωσία ως σημαίνον μέλος του ΔΝΤ και να ζητήσει να θέσει το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου των διευθυντών, είπε στο  RIA Novosti  ο Βουλευτής  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ελλάδα Νότης Μαριάς.Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Wikileaks [1],  για το ΔΝΤ - ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Paul Thomsen και η  επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα Delia Velkulesku - σε συνομιλία  συζητούσαν  σχέδια για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων με κάθε τρόπο  μέχρι τον Ιούλιο και να δημιουργήσουν ένα πιστωτικό γεγονός, δηλαδή, να οδηγήσουν  την Ελλάδα στην  χρεοκοπία , έτσι ώστε η χώρα έχει συμφωνήσει σε νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία δεν προβλέπονται στο μνημόνιο σχετικά με το τρίτο πακέτο βοήθειας από τους πιστωτές.

Ο Μαριάς  είναι μέλος της οικονομικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αρμοδιότητα του οποίου είναι ο έλεγχος επί των δράσεων της τρόικας των διεθνών δανειστών.
Την περασμένη εβδομάδα, τα μέλη της επιτροπής συναντήθηκαν με τον  εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Τρόικας   τον  Declan Costello, τον  Έλληνα Πρωθυπουργό   Αλέξη  Τσίπρα, τον  ηγέτη  του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης  της «Νέας Δημοκρατίας» Κυριάκο  Μητσοτάκη,  τον  υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Σταθάκη και  Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον  επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη  Στουρνάρα.
 Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε πριν τις  διαρροές του Wikileaks, αλλά κατά την επόμενη συνεδρίαση το θέμα θα τεθεί, είπε ο  Ευρωβουλευτής.

Ο Εκβιασμός του  ΔΝΤ και η  Ρωσία

«Το ΔΝΤ εκβιάζει την Ελλάδα. Το γνωρίζουμε  πολύ καλά, και η Ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τη στρατηγική του ΔΝΤ. Αλλά το Wikileaks έχει επιβεβαιώσει αυτήν την πολιτική του εκβιασμού. Είναι σωστό ότι η κυβέρνηση αντέδρασε, αλλά πρέπει να συνεχιστεί. Ο Τσίπρας  μόνο απέστειλε  μια επιστολή  (στην επικεφαλής του ΔΝΤ   Κριστίν Λαγκάρντ ) και αυτή  απάντησε. Αλλά όταν επανελήφθησαν οι  διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, η Κυβέρνηση δεν το επανέλαβε το θέμα στο ΔΝΤ, απλά δεν τον συζήτησε,» είπε ο Μαριάς.

Συμφώνησε ότι αυτή η διαρροή έχει δώσει «ισχυρό όπλο» στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά αυτή δεν το χρησιμοποιεί  σωστά. "Σταμάτησε και υποχωρεί  νομίζω ότι αυτό είναι λάθος." - Είπε ο Ευρωβουλευτής.

«Η Ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη του Ρώσου   Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα για να ζητήσει από το ΔΝΤ να θέσει το ζήτημα του   εκβιασμού  στο Ταμείο,   είναι απαραίτητο να φέρει το ζήτημα στο διεθνές επίπεδο." - είπε ο  Μαρίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προσπάθησε ο Τσίπρας  να πάρει την υποστήριξη  από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την  Γερμανίδα καγκελάριο  Άνγκελα Μέρκελ αλλά δεν κατάφερε τίποτα - « οι Δυτικές χώρες καλύπτουν την πολιτική εκβιασμού  του ΔΝΤ ».

"Ο Τσίπρας είναι σταθερά απομονωμένος στην  Δύση και χάνει. Η  Ελλάδα θα πρέπει να στραφεί  σε σημαίνοντα μέλη του ΔΝΤ, όπως η Ρωσία, η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα και άλλα μέλη του ΔΝΤ θέτοντας  αυτό το θέμα σε συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου. Ναι,  η Αμερική έχει το δικαίωμα του βέτο στο ΔΝΤ  όμως, το ΔΝΤ - δεν είναι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απαραίτητο να τεθεί το ζήτημα », -.  είπε Μαριάς.

Πιστεύει, επίσης, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει αποζημίωση από το ΔΝΤ.

"Το ΔΝΤ αναγνώρισε ότι τα λάθη που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος για την Ελλάδα, και αν η βλάβη είναι εκατοντάδες δισεκατομμύρια, η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει την  επιστροφή τους από το ΔΝΤ." - είπε ο  Μαριάς.

Με την παρατήρηση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ισχυριστεί ακόμη και το «κατοχικό»  δανείου  προς  τη Γερμανία, ο  Μαριάς είπε ότι αυτή είναι η κατάσταση , η  Ελλάδα θα πρέπει να πάει στο διεθνές δικαστήριο.

«Προηγούμενο δεν υπάρχει, αλλά ας το κάνει πάντα υπάρχει η  πρώτη φορά." - είπε ο Μαριάς.

Ο Ευρωβουλευτής πιστεύει ότι της  Ελλάδας το χρέος που υπερβαίνει το 180% του ΑΕΠ, θα πρέπει να αναγνωριστεί ως απεχθές.

"Την  θεωρία του απεχθούς χρέους έχει αναπτύξει, μεταξύ άλλων, ο Ρώσος οικονομολόγος Αλέξανδρος Zach. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έπρεπε να είχε σταματήσει  να χορηγεί δάνεια στην Ελλάδα  πριν από λίγα χρόνια διότι τα χρέη της χώρας ήταν υπερβολικά . Ωστόσο, ο Jean-Claude Juncker δεν έχει επιβραδύνει την διαδικασία ., δεδομένου ότι τα δάνεια τα εισαγόμενα αυτά που φορτώθηκε από την Γαλλία αλλά και από τη Γερμανία ( μιλά για τα ιδιωτικά δάνεια που μετατράπηκαν σε δημόσια) είναι απεχθές χρέος και θα πρέπει να διαγραφεί, είπε ο Ευρωβουλευτής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δανειστές δεν προτίθενται να διαγράψουν τα χρέη της Ελλάδας, ο Τσίπρας και η κυβέρνηση έχουν πράγματι  συμφωνήσει σε αυτό.

«Η Γερμανία είπε  ότι δεν θα διαγράψει το χρέος, και η Ελλάδα υπέγραψε σε ένα τρίτο μνημόνιο, σύμφωνα με το οποίο η ονομαστική μείωση του χρέους  δεν θα υπάρξει ." - Είπε ο Μαριάς.

Πιστεύει ότι η κυβέρνηση υποχώρησε και πάλι.

"Ο υπουργός οικονομίας Σταθάκης   μόλις μας είπε  ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο μέχρι το 2022. Το  είπε και  ο Γερμανός  υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση κάνει μια στροφή για να μας πει ότι μέχρι το 2022 δεν υπάρχει θέμα χρέους και οποιαδήποτε μείωση του χρέους είναι δυνατή μόνο μετά από τότε  και  ότι δεν μπορούμε να το συζητήσουμε τώρα και θα  ορίσει μια συνάντηση για το 2022, όταν δεν  θα υπάρχει  ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Σταθάκης, που   κατά τη γνώμη μου, το θέμα πηγαίνει  στο ντουλάπι », - . είπε ο Μαριάς.

Επέκρινε τα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει τους φόρους και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος – η  μείωση του εισοδήματος θα μειώσει την κατανάλωση, η οικονομία θα αρχίσει να συρρικνώνεται, και η κατάσταση θα επιδεινωθεί  μόνο.

Έλεγχος των μεταρρυθμίσεων

«Έχουμε ξεκινήσει μαι  διαδικασία τριπλής παρακολούθησης. Στην  επιτροπή έθεσα δύο σημαντικά  θέματα το ένα-... Είναι  τα χωρίς συντήρηση (" τα κόκκινα ")  δάνεια τα στεγαστικά, και  το άλλο - η ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης," - είπε ο Μαριάς

Ο Ευρωβουλευτής πιστεύει ότι για τους στόχους  αυτούς  θα μπορούσαν χρησιμοποιήσουν  μέρος των χρημάτων που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν Στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς τους δανειστές διατέθηκαν  € 25 δισεκατομμύρια για την ανακεφαλαιοποίηση, αλλά οι τράπεζες πήραν μόνο 5,5 δισεκατομμύρια και το αποθεματικό  είναι € 19.500 δισεκατομμύρια.

«Νομίζω ότι τουλάχιστον  τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να δαπανηθούν για την  δημιουργία ενός νέου πιστωτικού  προϊόντος , για την τιτλοποίηση των δανείων. Αυτά τα μπορεί να περάσουν  στην ΕΚΤ ως εγγύηση και για την υποθήκευση των  «κόκκινων » δανείων,  και όχι να πωληθούν στου γύπες, "είπε ο Μαριάς.

Στην δεύτερη πρόταση – στην  ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, θα μπορούσαν  να διατεθούν τα  € 14 δισεκατομμύρια.

«Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε  όπως πάντα - .. Και ο Τσίπρας και Στουρνάρας και στα δυο, ο Τσίπρας είπε ότι η τρόικα δεν θα  τα  δεχτεί. Η πραγματικότητα είναι  ότι δεν θέλουν οι δανειστές να κάνουν τίποτα για την Έλλάδα, είπε ο Ευρωβουλευτής.

tokoutsavaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου