Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Ενάντια στην κυβέρνηση Ολάντ και την προωθούμενη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων


parisi apergia

Ενάντια στην κυβέρνηση Ολάντ και την προωθούμενη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων διαδήλωσαν εκ νέου μαζικά την Τρίτη μαθητές λυκείου και φοιτητές. Συμπλοκές σημειώθηκαν στο περιθώριο της διαδήλωσης στο Παρίσι με τις αρχές να κάνουν χρήση δακρυγόνων και να προχωρούν σε 13 συλλήψεις. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις.
Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με κουκουλοφόρους στο Παρίσι και έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων απέναντι σε ομάδες διαδηλωτών που εκσφενδόνιζαν πέτρες, μπουκάλια και αβγά ενώ φώναζαν το σύνθημα «αστυνομία παντού, δικαιοσύνη πουθενά».
Οι Αρχές προχώρησαν σε 130 συλλήψεις.
Στη Ρεν (δυτικά), όπου οι αρχές απαγόρευσαν κάθε συγκέντρωση και πορεία στο ιστορικό κέντρο της πόλης, εκατοντάδες διαδηλωτές κατέλαβαν τις σιδηροδρομικές γραμμές κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.
Στην Αβρ (δυτικά), όπου 1.200 άνθρωποι διαδήλωσαν, ακυρώθηκαν επίσης δρομολόγια πορθμείων και επιβατηγών πλοίων σε παρόμοιες συνθήκες.
Ενώ το κίνημα διαμαρτυρίας εισήλθε πλέον στην πέμπτη εβδομάδα του, χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας φωνάζοντας το σύνθημα «μαθητές λυκείου, φοιτητές, άνεργοι και μισθωτοί, όλοι μαζί ενωμένοι πρέπει να πολεμήσουμε, όλοι μαζί ενωμένοι πρέπει να νικήσουμε».
Στην πορεία, ο Τζο, 23 ετών, εξήγησε ότι διαδηλώνει εναντίον των σχεδίων μεταρρύθμισης του κώδικα των εργασιακών σχέσεων, όπως επίσης «κατά των συνθηκών ζωής και του απαράδεκτου κόσμου που μας προσφέρουν».
Επιπλέον, εκατοντάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα της Πλατεία της Δημοκρατίας, στην καρδιά της πρωτεύουσας, για να καταγγείλουν το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, που κρίνεται ότι ευνοεί τους εργοδότες, όπως επίσης τα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει η σοσιαλιστική κυβέρνηση, τις συνθήκες στέγασης ή ακόμα και την φορολογική εξορία…
Η κινητοποίησή τους, που ονομάζεται Nuit debout γεννήθηκε την περασμένη Πέμπτη το βράδυ κατά τη διάρκεια των μαζικότερων διαδηλώσεων μετά την έναρξη του κινήματος, όπου συγκεντρώθηκαν 390.000 πολέμιοι του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τις αρχές και 1,2 εκατομμύριο, σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές ενώσεις.
Έκτοτε κάθε νύχτα, ακτιβιστές κατασκηνώνουν στο σημείο, προτού τους απομακρύνουν τα ξημερώματα οι δυνάμεις επιβολής της τάξης.
Παρά την αποφασιστικότητα που διατυμπανίζουν οι διαδηλωτές, οι κινητοποιήσεις μάλλον εμφανίζουν ενδείξεις αποδυνάμωσης: η αστυνομία καταμέτρησε το απόγευμα μόλις 3.200 έως 3.400 διαδηλωτές στο Παρίσι έναντι 26.000 έως 28.000 την περασμένη Πέμπτη.
Επιπλέον το υπουργείο Παιδείας γνωστοποίησε ότι η πρόσβαση σε 34 λύκεια σε ολόκληρη τη Γαλλία αποκλείστηκε έναντι 170 στην προηγούμενη ημέρα δράσης, εκ των συνολικών 2.500 σχολικών συγκροτημάτων στη γαλλική επικράτεια.
Το νομοσχέδιο κατατίθεται στην Εθνοσυνέλευση, με την εξέταση 800 διατάξεων από τις επιτροπές.
Η συζήτηση ενώπιον της ολομέλειας θα διεξαχθεί την 3η Μαΐου.
πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου