Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Σνομπάρει τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μεταναστευτικών ροών ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ κατ’ απαίτηση των Τούρκων

Πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ. Φωτογραφία Wikipedia.



Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ πραγματοποιεί επίσκεψη σε Ελλάδα και Τουρκία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας τον Ιούλιο και βρίσκεται από χθες στην Άγκυρα όπου είχε σήμερα σειρά επαφών με τον πρόεδρο Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Α. Νταβούτογλου και τους υπουργούς άμυνας και εξωτερικών, συνομιλίες στις οποίες κυριάρχησε η κατάσταση στην Συρία και στην Μέση Ανατολή άλλα και το μεταναστευτικό και έγινε μια πρώτη αξιολόγηση της δράσης της Νατοϊκής ναυτικής Δύναμης SNMG2 που έχει αναπτυχθεί στο Αιγαίο.
Σε μια απαράδεκτη κίνηση, καθώς ουσιαστικά αποδέχεται και νομιμοποιεί τις τουρκικές αξιώσεις, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, από την Άγκυρα έχει προγραμματίσει να πετάξει στην Σμύρνη, όπου και θα επιβιβασθεί με ελικόπτερο στην γερμανική φρεγάτα FGS Bonn, τη ναυαρχίδα της Νατοϊκής δύναμης και θα πλεύσει κατόπιν σε τουρκικά χωρικά ύδατα, θα περάσει από ελληνικά και διεθνή ύδατα και θα επιστρέψει κατόπιν και πάλι στην Σμύρνη απ’ όπου θα αναχωρήσει αεροπορικώς για την Ελλάδα.
Στο πρόγραμμά του δηλαδή, ο κ. Στόλτενμπεργκ απέφυγε πλήρως τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, επιβεβαιώνοντας έτσι το «φιρμάνι» που έχει εκδοθεί και εντός του ΝΑΤΟ, κατόπιν τουρκικής παρέμβασης, για αποκλεισμό των νησιών από κάθε νατοϊκό σχεδιασμό.
Προκαλεί εντύπωση ότι η Αθήνα «κατάπιε» και αυτό το σοβαρό ολίσθημα του γ.γ. καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί κάποια αντίστοιχη «ξενάγηση» του κ. Στολτενμπεργκ σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά, ώστε να έχει πλήρη γνώση του πεδίου επί του οποίου λειτουργεί η SNMG2 και έτσι να εξισορροπηθεί η τουρκική αμφισβήτηση εις βάρος της χώρας μας.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ ο οποίος θέλει ενόψει της Συνόδου Κορυφής να εμφανίσει κάποια πρόοδο σε κάποιο από τα μεγάλα μέτωπα που αντιμετωπίζει η Συμμαχία, στις δηλώσεις του με τον Μ. Τσαβούσογλου, έσπευσε να αποδώσει στην ανάπτυξη της Νατοϊκής δύναμης τη μείωση των μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά, όταν φυσικά είναι γνωστό, ότι αυτό συνέβη επειδή η Τουρκία κρατά την στρόφιγγα την οποία ανοίγει και κλείνει, παζαρεύοντας με την Ε.Ε.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ μίλησε στο πλευρό του κ. Τσαβούσογλου με θερμά λόγια για τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Τουρκία, αν και η Αθήνα έχει θέσει επανειλημμένως και σε επίπεδο πρωθυπουργού, τα προβλήματα που δημιουργούνται από την στάση της Άγκυρας, που χρησιμοποιεί την Νατοϊκή Αποστολή για να θέσει τις διεκδικήσεις εναντίον της χώρας μας.
Αρκετά αποκαλυπτικός όμως ήταν ο κ. Στόλτενμπεργκ όταν παραδέχθηκε ότι το πιο σημαντικό με τη Ναυτική Αποστολή, είναι η «δημιουργία μιας πρόσθετης πλατφόρμας για την συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία, επιβεβαιώνοντας έτσι τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί από πολλές πλευρές, ότι η νατοϊκή παρέμβαση στο Αιγαίο δεν αποσκοπεί παρά στην «άμβλυνση» των εντάσεων που προκαλεί η Τουρκία και στην μετατροπή του Αιγαίου σε «ιδιαίτερη περιοχή», όπου οι εθνικές κυριαρχίες υποχωρούν έναντι των νατοϊκών συμφερόντων και αρμοδιοτήτων.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί αύριο στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Άμυνας Π. Καμμένο.

mignatiou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου