Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Μίζες, εξοπλιστικά, μαύρο χρήμα



Απόλυτα αποκαλυπτικό είναι το κεντρικό θέμα με το οποίο κυκλοφορεί σήμερα το περιοδικό  Hot Doc. Το ισχυριζόμαστε αυτό γιατί είναι από τις λίγες φορές που έρχονται στην δημοσιότητα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν την διαχρονική σχέση της κομπραδόρικης παρασιτικής αστικής τάξης –που θα έλεγε και ο Νίκος Ζαχαριάδης- με το υπηρετικό της πολιτικό προσωπικό. Κι’ αυτό όχι γενικά κι αόριστα αλλά με ένα απολύτως τεκμηριωμένο ρεπορτάζ.

Κι εδώ δεν μιλάμε για αερολογίες όπως αυτές που είχαμε ακούσει να μας λέει, από το βήμα της βουλής ο πρώην υπουργός, αρμόδιος για θέματα διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης. (Στο βίντεο τον ακούμε να μας λέει ότι οι μίζες στο υπουργείο Αμυνας για εξοπλιστικά προγράμματα ήταν 4%, θεσμοθετημένο (!!!), ενώ όλες οι συμβάσεις του ελληνικού δημοσίου είχαν μια μίζα που κυμαινόταν μεταξύ 2-2,5% , αλλά το μεγάλο πάρτι γινόταν στα νοσοκομεία όπου η μίζα έφτανε όπως είπε ο Νικολούδης μέχρι 23% !!!).

Από το δημοσίευμα του περιοδικού, το οποίο υπογράφει ο Κώστας Βαξεβάνης, προκύπτουν σοβαρότατα ερωτηματικά στα οποία οι εμπλεκόμενοι πρέπει να τα απαντήσουν.

Σαν ερέθισμα ώστε να προμηθευτείτε το περιοδικό παραθέτουμε την εισαγωγή του σχετικού δημοσιεύματος:

Μίζες, εξοπλιστικά, μαύρο χρήμα και στη μέση ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ και ΣΙΑ

Η αποκάλυψη των Panama Papers, μέρος των αρχείων δηλαδή των offshore του Παναμάδεν αποκαλύπτει κάποιους κρυφούς ιδιοκτήτες εταιριών μόνο αλλά κι ένα πλέγμα διαφθοράς και πλουτισμού, που αγγίζει ιδιαίτερα την Ελλάδα. Ο έλληνας ράφτης του Παναμά, όπως χαρακτηρίστηκε ο Σταύρος Παπασταύρου, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα αρχεία, αφού εμφανίζεται ως μέλος τριών «Ιδρυμάτων» που δημιουργήθηκαν στον Παναμά, δηλαδή νομικών σχημάτων τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται για να χάνονται τα ίχνη των offshore και των κατόχων τους. 

Ο Σταύρος Παπασταύρου απάντησε πως η συμμετοχή του σε αυτά τα Ιδρύματα ήταν μια φιλική εξυπηρέτηση και δεν αποτελούσε μέλος της διοίκησής τους. Ο εντοπισμός, όμως, του εξ απορρήτων του Αντώνη Σαμαρά στα offshore σχήματα, παρά τις διαβεβαιώσεις περί «φιλικής συμμετοχής», αποκαλύπτει ένα πολυπλόκαμο σύστημα σχέσεων και προφανώς συμφερόντων. 

Άνθρωποι, που συνδέονται με μίζες εξοπλιστικών, με ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με μετακίνηση μαύρων κεφαλαίων στο εξωτερικό, αλληλοσυνδέονται με άλλους κατόχους offshore, που σχετίζονται με τη Siemens και τα μεγάλα ποσά που δόθηκαν για αποκρατικοποιήσεις. Οι ομόκεντροι κύκλοι έχουν στο κέντρο τους τον Παπασταύρου και αυτούς που τον καλύπτουν πολιτικά: τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, του οποίου οι σχέσεις με τη Siemens αλλά και της συζύγου του με τον Παπασταύρου έχουν πολυσυζητηθεί. Η τερατώδης διαπλοκή, που περιγράφεται σε εκατοντάδες σελίδες εταιρικών σχημάτων, γίνεται μάλλον απλή όταν τοποθετηθούν τα ονόματα των κρυφών ως σήμερα πρωταγωνιστών. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο πως τα πρόσωπα κι οι εταιρίες σχετίζονται επίσης μεταξύ τους μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου έχει ανακοινωθεί στον κατάλογο των Panama Papers, με την αιτιολογία πως πρόκειται για πολιτικό στέλεχος κυβέρνησης και σύμβουλο πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος σχετιζόταν με offshore εταιρίες. Το όνομα του Παπασταύρου φιγουράρει ανάμεσα σε αυτά δικτατόρων ή κυβερνητικών στελεχών πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, οι οποίοι προσπάθησαν να κρύψουν αθέμιτο πλουτισμό μέσα από offshore εταιρίες. Ο σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά μετέχει στο Συμβούλιο των Ιδρυμάτων Diman, Green Shamrock και Aisios.
O ίδιος Παπασταύρου ισχυρίζεται ότι συμμετείχε σε «οικογενειακά ιδρύματα, τα οποία δεν συνέστησα ούτε και ασφαλώς διατηρούσα με αυτά οποιαδήποτε οικογενειακή σχέση. Η συμμετοχή μου στο συμβούλιο αντικατόπτριζε την εμπιστοσύνη που είχαν στο πρόσωπό μου και στη δικηγορική μου ιδιότητα».

Παρά την εύηχη ονομασία του «Ιδρύματος» και παρά τις εξηγήσεις του Παπασταύρου, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, τα ιδρύματα του Παναμά και των άλλων φορολογικών παραδείσων δεν είναι τίποτα άλλο από ένα offshore σχήμα, μέσα στο οποίο χάνονται άλλα offshore μορφώματα και φυσικά μέσα σε όλα ο πραγματικός ιδιοκτήτης. Τη διαχείριση αυτών των σχημάτων αναλαμβάνουν τρίτα πρόσωπα, τα οποία δεν είναι πραγματικοί ιδιοκτήτες, ακριβώς για να χαθούν οι πραγματικοί κάτοχοι και οι περιουσίες που κρύβουν.


tsak-giorgis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου