Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Ψήφισμα Διεθνούς Κινητοποίησης Κατά των Σφαγών Κούρδων στη Τουρκία Κυκλοφόρησε το Ρωσικό Κανάλι R.T.



Του Μιχαήλ Στυλιανού

Πρόσκληση στις γνωστότερες και πιο δραστήριες διεθνείς οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ενδιαφερθούν για την γενοκτονία των κουρδικών πληθυσμών της νοτιο-ανατολικής Τουρκίας, απευθύνει και πάλι, στις εκπομπές του από το πρωί το διεθνές ρωσικό δίκτυο R.T., επαναπροβάλλοντας το συγκλονιστικό ρεπορτάζ απεσταλμένου του στο Τζίζρε, με μαρτυρίες συγγενών θυμάτων και σχόλια ειδικών.

To ρωσικό δίκτυο και με κείμενο ψηφίσματος που τιτλοφορείται «Δικαιοσύνη στους Κούρδους» καλεί το διεθνές κοινό σε αίτημα προς τον ΟΗΕ να ερευνήσει την καταγγελία δολοφονιών Κούρδων αμάχων.
Υπενθυμίζει ότι τηλεοπτικό συνεργείο του επισκέφθηκε την πόλη Τζίζρε στην επαρχία Σιρνάκ της Τουρκίας ύστερα από πληροφορίες περί απάνθρωπης στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του μάχου πληθυσμού της περιοχής. Πληροφορίες μιλούσαν για σφαγή εκατοντάδων πολιτών παγιδευμένων σε υπόγεια. Κατά τις πληροφορίες που διέρρευσαν τον Φεβρουάριο, περί τους 150 άνθρωποι είχαν καεί ζωντανοί.
Ο απεσταλμένος του RT Γουίλλιαμ Χουάϊτμαν είδε συγκλονιστικές εικόνες καταστροφής στην πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας και συνέλεξε φρικιαστικές αφηγήσεις για την εκεί σφαγή Κούρδων αμάχων. Μάρτυρες που επέζησαν αφηγήθηκαν στον Χουάϊτμαν τρομακτικές λεπτομέρειες των όσων συνέβησαν στην ερειπωμένη τώρα περιοχή και του έδειξαν τα σημεία του ομαδικού σφαγιασμού.
Η τηλεοπτική καταγραφή του ρεπορτάζ των δημοσιογράφων στο Τζίζρε υποβλήθηκε στις οργανώσεις Φρουρά Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, Γραφείο του Υπάτου Αρμοστή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και Διεθνής Αμνηστεία.
Το RT ερώτησε τις διεθνείς οργανώσεις εάν εσκόπευαν να ερευνήσουν τις καταγγελίες περί αγριοτήτων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον αμάχων πολιτών και εάν θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις. Καμιά από τις οργανώσεις αυτές δεν απάντησε διεξοδικά, επικαλούμενες διάφορους λόγους.
Η Διεθνής Αμνηστεία απάντησε με ηλεκτρονικό μήνυμα: «δεν θα μπορέσουμε να σχολιάσουμε επ’ αυτού και υποχρεούμαστε να απορρίψουμε την πρότασή σας.» Οι Φρουροί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) απάντησε : « Τούρκοι ερευνητές εξετάζουν τους ισχυρισμούς, αλλά δεν είναι τώρα προσιτοί για απάντηση.» Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού απάντησε πως δεν έχουν τμήμα στη Τουρκία και επομένως δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν επιτόπια έρευνα. Το Γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη απλώς έστειλε μια παλαιά ανακοίνωση Τύπου της 1ης Φεβρουαρίου και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν έστειλαν καμίαν απάντηση.
Η πρόταση το διεθνές κοινό για δημόσιο ψήφισμα, μέσω της πλατφόρμας
http://www.Change .org, γράφει στα αγγλικά «Επιθυμούμε να επιστήσουμε την ευρύτατη προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης και να ζητήσουμε μιαν ανεξάρτητη διεθνή έρευνα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για τους καταγγελλόμενους μαζικούς σκοτωμούς Κούρδων στην Νοτιοανατολική Τουρκία.»
Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αποφασισμένη «να αποκαταστήσει την ειρήνη στην περιοχή». Το αμερικανικό Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι «βεβαίως αναγνωρίζει το δικαίωμα της Τουρκίας να αμυνθεί έναντι τρομοκρατών», αναφερόμενο στο κουρδικό ΡΚΚ, αλλά πρόσθεσε πως πρέπει να το πράξει «με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις υποχρεώσεις της».
Την 1η Ιανουαρίου 200 Ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο υπέγραψαν ψήφισμα καταγγέλλοντας την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον του κουρδικού πληθυσμού. Το ψήφισμα χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική προπαγάνδα» από την τουρκική κυβέρνηση και αν των 20 καθηγητών φυλακίσθηκαν επειδή το υπέγραψαν.
Οι πρώτες πληροφορίες περί σφαγών στο Τζίζρε εκυκλοφόρησαν τον Φεβρουάριο. Τούρκος Βουλευτής του φιλο-κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος κατήγγειλε τους στρατιωτικούς ότι έκαψαν ζωντανούς 150 πολίτες, παγιδευμένους σε υπόγεια διαφόρων κτιρίων.
« Ορισμένα πτώματα βρέθηκαν ακέφαλα, άλλα είχαν καεί τελείως, έτσι που η νεκροψία ήταν αδύνατη», δήλωσε ο Φελεκνάς Ούτσα στο πρακτορείο Σπούτνικ, προειδοποιώντας ότι και άλλοι θα έχουν την ίδια τύχη, αφού περισσότεροι από 200 παραμένουν εγκλωβισμένοι σε κτίρια σε όλη τη περιοχή.
Πριν από τις δηλώσεις του βουλευτή, το πρακτορείο ΑΝΗΑ μετέδωσε την ανεύρεση άνω των 100 πτωμάτων στις συνοικίες Sur και Cudi του Διαμερίσματος Σιρνάκ και Τσίζρε. Δείγματα DNA ελήφθησαν για την αναγνώριση των θυμάτων, απανθρακωμένων σε βαθμό που οι συγγενείς μπόρεσαν να αναγνωρίσουν μόνο δέκα από αυτά.
Τον Φεβρουάριο, το Τουρκικό ΄Ιδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι από τις 15 Αυγούστου 2015 έως τις 5 Φεβρουαρίου 2016 τουλάχιστον 224 άμαχοι πολίτες ( 42 παιδιά, 31 γυναίκες, 30 άνδρες άνω των 60 χρόνων) σκοτώθηκαν την περιοχή, σε περιόδους που είχε κηρυχτεί σε κατάσταση πολιορκίας. Η ανακοίνωση προσέθετε: Υπολογίζεται ότι, σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2014, τουλάχιστον 1.377.000 κάτοικοι επλήγησαν» από αυτές τις καταστάσεις πολιορκίας και τα θεμελιώδη δικαιώματα αυτών των «παραβιάσθηκαν απροκάλυπτα».
Τον Ιανουάριο η Διεθνής Αμνηστεία ανέφερε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονταν υπό εικοσιτετράωρες απαγορεύσεις κυκλοφορίας έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων και «έδιναν την εικόνα συλλογικής τιμωρίας.» «Διακοπές ύδρευσης και ηλεκτρισμού σε συνδυασμό με επικίνδυνη πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα σε περιοχές υπό συνεχείς πυροβολισμούς έχουν ολέθριες συνέπειες στους κατοίκους και η κατάσταση θα γίνει γρήγορα χειρότερη, εάν δεν αντιμετωπισθεί» δήλωσε τότε ο Τζων Νταλχούϊζεν, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
Η Τουρκία εξαπέλυσε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις κουρδικές κυρίως νοτιοανατολικές επαρχίες τον Ιούλιο του 2015, μετά από σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων που αποδόθηκαν στο Κόμμα Εργατών του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Η κυβέρνηση Ερντογάν ισχυρίζεται πως στοχοποιεί μόνο «τρομοκράτες του ΡΚΚ» και ανακοίνωσε ότι εξόντωσε περισσότερους από 360, κατά την εφημερίδα Σαμπάχ. Η Διεθνής Αμνηστεία την κατήγγειλε ότι σκότωσε τουλάχιστον 160 αμάχους πολίτες.
Ο επίτιμος πρόεδρος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος Ερτουγκρούλ Κιουρκτσού δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο R T ότι στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των κουρδικών επαρχιών έχουν σκοτωθεί 650 πολίτες, μεταξύ των οποίων 97 παιδιά και 94 γυναίκες:
«Aυτή είναι επιχείρηση εξόντωσης όχι του ΡΚΚ, αλλά του άμαχου πληθυσμού και των Κούρδων που ψήφιζαν το κόμμα μας, το οποίο υποστηρίζει τα δικαιώματα των Κούρδων. Οι αριθμοί που δίνει η κυβέρνηση δεν είναι σωστοί. Σύμφωνα με τις δικές μας καταμετρήσεις, μέχρι σήμερα 652 πολίτες έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις πόλεις Τζίζρε, Σιλόπι, Σιρνάκ και Νουσαϋμπίν. Και από αυτούς 97 είναι παιδιά και 94 γυναίκες. Ας υποθέσουμε πως -όπως λέει η κυβέρνηση- οι άλλοι είναι μαχητές του ΡΚΚ. Και οι γυναίκες; Και Τα παιδιά; ΄Εχετε δει γυναίκες πολεμιστές 85 χρόνων και 60 χρόνων και παιδιά πολεμιστές. Αυτά δεν είναι σοβαρά.
Και αυτές οι απαγορεύσεις της κυκλοφορίας είναι παράνομες. Σύμφωνα με το τουρκικό Δίκαιο μπορείς να κηρύξεις απαγόρευση σε κατάσταση ανάγκης και υπό στρατιωτικό νόμο. Και ούτε στρατιωτικός νόμος ούτε κατάσταση ανάγκης έχει κηρυχτεί στη Τουρκία. Οι επαρχιακοί κυβερνήτες αυθαίρετα κήρυξαν συνεχείς απαγορεύσεις κυκλοφορίας… Αυτό είναι επίθεση κατά της κοινωνίας, εναντίον της ανθρωπότητας του πληθυσμού που ζει σ’ αυτές τις περιοχές. Τους στοχοποίησαν ως τρομοκράτες χωρίς αποδεικτικά στοιχεία…»
Σε συνέντευξή του το στούντιο του σταθμού ο ρεπόρτερ Γουίλλιαμ Χουάϊτμαν δήλωσε πως η πρωτοβουλία του ψηφίσματος που απευθύνεται προς υιοθέτηση από τη διεθνή κοινή γνώμη αποβλέπει να κινήσει την αρμόδια διεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών στη διεξαγωγή έρευνας και να εξασφαλισθεί η απαγορευμένη τώρα πρόσβαση του διεθνούς Τύπου στις πολιορκημένες κουρδικές επαρχίες της Τουρκίας για να γνωσθεί η αλήθεια.

olympia


greeknation

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου