Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Ερντογάν: Ένας από τους υπόπτους για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες είχε συλληφθεί στην Τουρκία




Recep Tayyip ErdoganΈνας από τους υπόπτους για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλεςείχε συλληφθεί στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2015 και απελαθεί στο Βέλγιο, με επισήμανση ότι πρόκειται για τζιχαντιστή, ανέφερε την Τετάρτη το βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Οι αρχές του Βελγίου τον απελευθέρωσαν παρά τις τουρκικές προειδοποιήσεις, τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
H τουρκική Προεδρία ανέφερε ότι πρόκειται για τον Μπραχίμ Ελ Μπακράουϊ και η σύλληψή του είχε γίνει στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, στο Γκαζιάντεπ.
Βέλγοι τα αδέλφια – αυτουργοί
Βέλγοι πολίτες ανακοινώθηκε εξάλλου ότι ήταν τα αδέρφια Χαλίντ και Μπραχίμ Ελ Μπακράουϊ, δύο από τους βομβιστές αυτοκτονίας οι οποίοι πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και στο μετρό στις Βρυξέλλες την Τρίτη.
Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου τόνισε ότι ο Μπραχίμ εμπλέκεται στην επίθεση στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 11 άτομα. Ο Χαλίντ χτύπησε στον σταθμό του μετρό στο Μάλμπεκ, όπου σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι.
Ακόμη δύο συμμετέχοντες στην επίθεση στο αεροδρόμιο δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Ο ένας έχασε τη ζωή του, ενώ ακόμη ένας διαφεύγει.
Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις. Το Βέλγιο εισήλθε ήδη σε τριήμερο εθνικό πένθος.
Στη χώρα τηρήθηκε στη 1 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος ενός λεπτού σιγή την Τετάρτη.
Ο βασιλιάς και η βασίλισσα του Βελγίου επισκέφθηκαν το αεροδρόμιο, καθώς και τραυματίες οι οποίοι νοσηλεύονται.
Ο γενικός εισαγγελέας του Βελγίου Φρέντερικ Βαν Λέεβ είπε ότι ο Μπραχίμ Ελ Μπακράουϊ έχει ταυτοποιηθεί ως ο μεσαίος στη φωτογραφία που έχουν κυκλοφορήσει οι βελγικές αρχές από τον χώρο του αεροδρομίου λίγα δευτερόλεπτα πριν την εκδήλωση της επίθεσης.
Ο άνδρας στα αριστερά του φέρεται να έχει χάσει τη ζωή του, ενώ ο άνδρας στα δεξιά του, ο οποίος φορεί καπέλο, φέρεται να έχει διαφύγει.

Τους αναγνώρισε ο οδηγός του ταξί
Ο κ. Βαν Λέεβ τόνισε στους εκπροσώπους του Τύπου ότι οδηγός ταξί ανέφερε ότι είχε παραλάβει τα δύο αδέρφια από συγκεκριμένη διεύθυνση στις Βρυξέλλες. Στο σημείο πραγματοποίησε έφοδο η βελγική αστυνομία, όπου και ανακάλυψε 15 κιλά εκρηκτικής ύλης.
Ο Μπραχίμ Ελ Μπακράουϊ άφησε επίσης σημείωμα  στο οποίο ανέφερε ότι ήξερε ότι τον αναζητούσαν παντού και ότι, εάν παραδιδόταν, θα κατέληγε σε κελί.
Ο Βέλγος δικαστικός υπογράμμισε ακόμη ότι τα δύο αδέρφια ήταν γνωστά στην αστυνομία και είχαν εγκληματικό ιστορικό. Αναγνωρίστηκαν δε από τα αρχεία γενετικού υλικού (DNA).
Το δίκτυο RBTF, με βάση αστυνομική πηγή, ανέφερε ότι ο Χαλίντ Ελ Μπακράουϊ, 27 ετών, είχε χρησιμοποιήσει ψεύτικο όνομα για να ενοικιάσει διαμέρισμα στην περιοχή Φορέ της βελγικής πρωτεύουσας, όπου η αστυνομία εξουδετέρωσε σκοτώνοντας άλλο ύποπτο, την προηγούμενη εβδομάδα.
Στη συγκεκριμένη έφοδο, οι βελγικές αρχές είχαν βρει αποτύπωμα του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, βασικού υπόπτου για τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου.
Ο Σ. Αμπντεσλάμ συνελήφθη σε μεταγενέστερη έφοδο, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και θα αντιμετωπίσει τις επόμενες ημέρες τη βελγική Δικαιοσύνη.
Γνωστοί στις αρχές
Ο Χαλίντ Ελ Μπακράουϊ εμφανίζεται και στον ιστότοπο της Interpol, όπου αναφέρεται ότι καταζητείται για τρομοκρατική δραστηριότητα..
Το RTBF αναφέρε ότι ο Χαλίντ το 2011 για κλοπή αυτοκινήτου, ενώ ο Μπραχίμ είχε φυλακιστεί το 2010 για πυροβολισμούς κατά της αστυνομίας.
Ο άνδρας της φωτογραφίας ο οποίος καταζητείται, κρατούσε μία τσάντα με πυροκροτητές την οποία άφησε πίσω του στο αεροδρόμιο και την οποία ανατίναξαν αργότερα οι βελγικές αρχές με ελεγχόμενη έκρηξη, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.
Στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα του Βελγίου, δεν βρέθηκαν άλλα όπλα.
Η βελγική εφημερίδα La Derniere Heure ονομάτισε τον καταζητούμενο ως τον τζιχαντιστή Νατζίμ Λακράουϊ. Νωρίτερα εντός της εβδομάδας η αστυνομία είχε αναφέρει ότι τον αναζητούσε ως συνεργάτη του Σ. Αμπντεσλάμ.
Αναλυτές θεωρούν τον Ν. Λακράουϊ βασικό κατασκευαστή βομβών, ενώ τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης τον θεωρούν συμμέτοχο και στις επιθέσεις του Παρισιού.
Βελγικά μέσα είχαν κάνει λόγο νωρίτερα για σύλληψή του στην περιοχή του Άντερλεχτ, ωστόσο ο γενικός εισαγγελέας διέψευσε την πληροφορία.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο το οποίο επικαλείται αστυνομικές πηγές, ο Νατζίμ Λακράουι φέρεται να αναγνωρίστηκε ως ο δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας που αιματοκύλησε το αεροδρόμιο των Βρυξελλών.
Θύμα μια Περουβιανή
Το πρώτο θύμα των επιθέσεων του οποίου το όνομα δόθηκε στη δημοσιότητα ήταν η Περουβιανή Αντέλμα Τάπια Ρουΐς, 37 ετών.
Βρισκόταν στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ με τον Βέλγο σύζυγό της και τις δίδυμες τετράχρονες κόρες της, οι οποίοι δεν έπαθαν τίποτε, δήλωσε ο αδελφός της στο περουβιανό ραδιόφωνο.
Κλειστό Πέμπτη – Παρασκευή το αεροδρόμιο
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, υποδεχόμενος τον ομόλογό του της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, επέμεινε ότι «η μοίρα της Ευρώπης είναι η ειρήνη και η ασφάλεια».
Δήλωσε ακόμη ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι «πιο αποφασισμένοι από ποτέ απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας».
Το Βέλγιο έχει αυξήσει την επιφυλακή για τρομοκρατία στον ανώτατο δυνατό βαθμό της σχετικής κλίμακας.
Το διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, θα παραμείνει κλειστό την Πέμπτη και την Παρασκευή.

πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου