Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Ζητούν διακομματική επιτροπή στη Βουλή για τα αιτήματά τους και να είναι παρόντες και εκείνοι - Απειλούν να κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα


 Παραμένουν τα μπλόκα σε όλη τη χώρα




Τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, η οποία θα εξετάσει παρουσία και αγροτών και κτηνοτρόφων, τα αιτήματα τους, ζητούν οι εκπρόσωποι των μπλόκων που συμμετείχαν σε σύσκεψη στα Τέμπη. 

Υπογραμμίζουν δε, ότι από την απόφαση που θα προκύψει θα καθοριστεί και η στάση τους, ενώ προειδοποιούν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα!

Παράλληλα από εβδομάδα αποφασίστηκε και νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους - προσανατολίζονται σε πολύωρο πλέον κλείσιμο του ΠΑΘΕ - ωστόσο οι γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους μπλόκων θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις την Δευτέρα το πρωί.

Αγρότες: Να πάρει θέση η αντιπολίτευση!


Οι αγρότες καλούν τόσο τους βουλευτές όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης "να πάρουν θέση στα δίκαια αιτήματα τους" όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης, ενώ τις επόμενες ημέρες θα κοινοποιήσουν την επιχειρηματολογία και τα αιτήματα τους στην Κυβέρνηση. Επίσης στην ίδια ανακοίνωση, οι αγρότες καταδικάζουν οποιαδήποτε ενέργεια για συνάντηση με τον πρωθυπουργό πριν λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο τα Τέμπη ήταν κλειστά από τις 4 μέχρι τις 9 ενώ σήμερα Κυριακή θα παραμείνουν κλειστά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα. 

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε ολόκληρη της χώρα.

Χτες το μεσημέρι αγρότες έκαψαν σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έκθεση AGROTICA στη Θεσσαλονίκη.
ΦΩΤΟ από το seleoΦΩΤΟ από το seleo

Συνάντηση είχαν όμως χτες και στη Θεσσαλονίκη μέλη των μπλόκων για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, κούραση, αποφασιστικότητα για παραμονή στα μπλόκα, αγανάκτηση για τις κινήσεις μερίδας αγροτών αλλά και ανησυχία για τις συνεχείς συναντήσεις που γίνονται και δημιουργούν ρήγματα στις τάξεις τους, είναι μερικά από τα συστατικά που συνθέτουν την ψυχολογία των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, που από τις 15 Ιανουαρίου βρίσκονται στους δρόμους.

Όπως διαβάζουμε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ η πλειοψηφία των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, ζητά απόσυρση του νομοσχεδίου για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ώστε να καταρτιστεί εκ νέου από μηδενική βάση και με τη δική τους συμμετοχή, την ίδια ώρα συντονισμός των μπλόκων σε πανελλαδικό επίπεδο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν είναι κάτι που έχει επιτευχθεί.

Κάποιοι παραμένουν πιστοί στην απόφαση της συνάντησης της Σίνδου ενώ άλλοι παρακολουθούν τις εξελίξεις και προσπαθούν να καθορίσουν τη στάση τους στο πλαίσιο των αποφάσεων που λαμβάνονται σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά διατηρώντας ταυτόχρονα απόσταση από παρατάξεις, χρωματισμούς και το παρασκήνιο.

Πάντως, γενική παραδοχή αποτελεί ότι τουλάχιστον μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2016, οπότε και έχει εξαγγελθεί γενική απεργία στη χώρα "κανείς δεν πρόκειται να πάει πουθενά". 

Μερικοί βέβαια, μιλούν για ένταση των κινητοποιήσεων από την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, ενώ άλλοι εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί, κάνοντας συμβολικές κινήσεις.

Οι κινήσεις για κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεών πιο "συσπειρωμένα και συντονισμένα" συνεχίζονται ενώ αναφορικά με την κίνηση της "Πρωτοβουλίας Αγροτών" να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αυτή βρίσκει αντίθετους τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, οι οποίοι μάλιστα μιλούν "για ξεπούλημα του αγώνα".

Στο μεταξύ, λόγω της λειτουργίας της 26ης Διεθνούς Έκθεσης Agrotica, πολλά μπλόκα έχουν αποφασίσει να μην προχωρήσουν σε αποκλεισμούς δρόμων, ενώ άλλοι, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δηλώνουν: "γνωστοποιούμε τις ώρες των κινητοποιήσεών μας, οπότε όσοι θέλουν να επισκεφθούν την έκθεση, ας παρακολουθήσουν τα ωράρια που ανακοινώνουμε και ας φροντίσουν το πώς θα κινηθούν".

"Δεν υπάρχει συγκεκριμένο ραντεβού με τον Πρωθυπουργό"
"Δεν έχουμε κλείσει συγκεκριμένο ραντεβού με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Αγροτών, Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, γνωστοποιώντας ότι το βράδυ θα "βγάλουμε δημόσια την αντιπρόταση που έχουμε απέναντι στο σχέδιο του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου" και καλώντας "όλα τα μπλόκα στην Ελλάδα να πάρουν θέση επί αυτού".

Ξεκαθαρίζοντας ότι "δεν υπάρχουν μυστικές συμφωνίες", ο κ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε να "πάρουν θέση όλοι επί της συγκεκριμένης πρότασης και ας φτιάξουν και αντιπροσωπεία, που να μην περιλαμβάνει εμάς, για να πάνε στο διάλογο με τον Πρωθυπουργό και να τη συζητήσουν". 

Και σημείωσε χαρακτηριστικά: "μας ενδιαφέρει να πάμε ένα βήμα παραπέρα και δεν έχουμε καμία διάθεση να βγούμε φωτογραφίες στο Μέγαρο Μαξίμου". 

Μεταξύ άλλων ο ίδιος μας επανέλαβε ότι η Πρωτοβουλία Αγροτών ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό από τις 18 Ιανουαρίου και απαντώντας στην κριτική από άλλους αγρότες ανέφερε: "ό,τι κάναμε ήταν καθαρό και διάφανο και υπό το φως της ημέρας". 

Παράλληλα, ο ίδιος μας επανέλαβε: "μπήκαμε στη διεκδίκηση με ουσιαστικές προτάσεις. Το κύριο να παραμείνει ο ΟΓΑ το κύριο ταμείο, αλλά και να ασφαλιστούν σε αυτό οι αλλοδαποί αγρότες που απασχολούνται σε χιλιάδες στα χωράφια μας, ειδικότερα κάποιες συγκεκριμένες περιόδους".

Στο μεταξύ, κινητοποιήσεις έχουν προγραμματίσει για σήμερα οι αγρότες σε κόμβους των εθνικών οδών Πατρών - Πύργου, Πατρών - Αθηνών και Αντιρρίου - Ιωαννίνων. 

Επίσης, στις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής, αγρότες από την Βόνιτσα, το Άκτιο και άλλες γειτονικές περιοχές θα κάνουν συλλαλητήριο στον κόμβο του Αγίου Νικολάου, κοντά στην Βόνιτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου