Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

«το ελληνικό καρύδι αποδείχθηκε σκληρό για τα δόντια κάποιων», καθώς «ο επικεφαλής του ελληνικού ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς με το εγκάρδιο χαμόγελό του τώρα θα εμφανίζεται στους νυχτερινούς εφιάλτες τους»

Μόσχα: Στην Ελλάδα ασκήθηκε «πρωτοφανής πίεση»

January 31, 2015 12:05 am Category: ΕλλαδαΟικονομιαΠολιτικήΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟΡωσία Leave a comment
Η Ελλάδα χρειάστηκε να αντέξει όχι μόνο κάποια πίεση αλλά «της έστριψαν το χέρι λόγω της θέσης της για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι από την Αθήνα, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η Αθήνα κατόρθωσε να μην επιτρέψει την επιβολή ενός νέου κύματος κυρώσεων, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει ένας διάλογος με τη Ρωσία» και όπως σημειώνεται «οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας άρχισαν ευθέως να συνδέουν το ζήτημα των χρεών της με τη θέση της για τη Ρωσία».
Όπως επισημαίνει ο συνομιλητής του ρωσικού πρακτορείου η νέα Σύνοδος των ΥΠΕΞ, που συγκαλείται στις 9 Φεβρουαρίου, δεν ήταν προγραμματισμένη πριν «και όπως εκτιμούμε θα ασκηθεί εκ νέου πίεση».
«Η Ελλάδα άνοιξε την πόρτα στην εποικοδομητική συζήτηση της πολιτικής της ΕΕ ως προς τη Ρωσία και την ουκρανική κρίση. Μάλιστα η Ελλάδα τηρεί με αυστηρότητα και ορισμένες αρχές, όπως για παράδειγμα το τεκμήριο της αθωότητος. Μέτρα πρέπει να ληφθούν μόνον μετά την ολόπλευρη διερεύνηση των όσων έχουν γίνει στην Ουκρανία. Αυτός είναι απλός πραγματισμός, διότι απώλειες από τις κυρώσεις υφίστανται όχι μόνο οι Ρώσοι, αλλά και οι χώρες της ΕΕ», ανέφεραν στο ΡΙΑ-Νόβοστι οι διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο και κατέληξαν στην εκτίμηση ότι «το βασικό είναι ότι κατέστη δυνατό να μην επιτραπεί ένα τρίτο κύμα κυρώσεων, ότι δεν πέρασε η γραμμή των γερακιών στην ΕΕ» και ότι το Μάρτιο θα συζητηθεί το ζήτημα της ανανέωσης ή όχι των κυρώσεων, που επιβλήθηκαν ένα χρόνο πριν.
Οι πηγές του ΡΙΑ-Νόβοστι κατονόμασαν την Αγγλία ως εκείνη τη χώρα, η οποία «απείλησε να ασκήσει το δικαίωμα του βέτο και να μπλοκάρει τις αποφάσεις, εάν δεν εγκριθεί η επιβολή νέου κύματος κυρώσεων κατά της Ρωσίας».
Αυτή ήταν, κατά τον ανταποκριτή του πρακτορείου Γκενάντι Μέλνικ, «μία από τις χώρες», η οποία απείλησε με άσκηση βέτο, όταν σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά η ελληνική πλευρά ζήτησε να αφαιρεθεί η φράση για νέες κυρώσεις, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ημίωρη διαβούλευση για το θέμα.
Πολλά ρωσικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι μπορεί η Αθήνα να μην απέτρεψε τη συνέχιση των κυρώσεων, που είναι σήμερα σε ισχύ, όμως εμπόδισαν την επιβολή νέων.
Από τη στιγμή «της πολιτικής ανανέωσης είναι προφανές ότι από την Αθήνα εκπέμπεται σωφροσύνη», αναφέρει ο διεθνολόγος αναλυτής Μιχαήλ Σέινκμαν με σχόλιό του στο ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.
Στην ίδια έρευνα ο υφηγητής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας Αλεξάντρ Τεβντόι-Μπουρμούλι περιέγραψε την υπόθεση «πρωτίστως ως μια άποψη για παζάρεμα», θυμίζοντας τη δεινή οικονομική κατάσταση της Αθήνας, επεσήμανε πάντως ότι «το ελληνικό καρύδι αποδείχθηκε σκληρό για τα δόντια κάποιων», καθώς «ο επικεφαλής του ελληνικού ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς με το εγκάρδιο χαμόγελό του τώρα θα εμφανίζεται στους νυχτερινούς εφιάλτες τους».
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου