Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Σύγχρονη σκλαβιά. Όνειδος για την ανθρωπότητα. Του Στέφανου Μαντζαρίδη

undefined




35.800.000 άνθρωποι στον κόσμο ζουν σε συνθήκες απόλυτης σύγχρονης δουλείας. Άντρες, γυναίκες, ανήλικα παιδιά είναι καθημερινά θύματα μιας κοινωνίας και ενός πολιτισμού που στηρίζεται στην εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, ζώντας έναν καθημερινό εφιάλτη που δεν έχει τέλος.


Ιδιαίτερα αυξητική τάση έχουν οι αριθμοί που αφορούν ανήλικα παιδιά που βρίσκονται σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας, κυρίως μικρά κορίτσια και νεαρές κοπέλες, καθώς σύμφωνα με την έκθεση για το 2014, (2014 Global Report on Trafficking in Persons ), του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC ), ένα στα τρία θύματα σύγχρονης σκλαβιάς είναι παιδί, με τα δύο τρίτα από αυτά να είναι κορίτσια.
Τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Αφρική, τα παιδιά αποτελούν το 60% του συνολικού αριθμού σύγχρονων σκλάβων.
Ο κόσμος γύρω μας είναι γεμάτος παιδιά που είναι καταδικασμένα να ζουν και να μεγαλώνουν χωρίς μόρφωση, χωρίς φροντίδα, σ' ένα κόσμο γεμάτο φτώχεια και διαρκή άσκηση βίας.
© blog.datashift.com

Αλλά και οι γυναίκες είναι τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της μάστιγας καθώς το 49% των σύγχρονων σκλάβων που είτε εργάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες σε κάποιο χωράφι ή εργοστάσιο μιας πολυεθνικής, είτε υποχρεώνονται με τη βία να υποστούν την άσκηση σεξουαλικής βίας σε κάποιο οίκο ανοχής τόσο της ''πολιτισμένης'' Δύσης όσο και του περίφημου ''Ασιατικού Τίγρη''.

Οι δέκα χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων σε κατάσταση σύγχρονης δουλείας σε σχέση με τον πληθυσμό τους είναι κατά σειρά οι: Μαυριτανία , Ουζμπεκιστάν , Αϊτή , Κατάρ , Ινδία , Πακιστάν ,Δημοκρατία του Κονγκό , Σουδάν , Συρία και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία .

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται για μια ακόμα φορά η Μαυριτανία , εκτιμάται πως το 4% του πληθυσμού της -155.600 περίπου άνθρωποι- ζει σε συνθήκες σκλαβιάς, παρόλα τα θετικά βήματα της Κυβέρνησης της Μαυριτανίας.



Ακολουθεί στη λίστα το Ουζμπεκιστάν , μια χώρα της οποίας η οικονομία στηρίζεται κυρίως στην παραγωγή και της εξαγωγές βαμβακιού, όπου όπως επισημαίνουν πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις η ίδια η Κυβέρνηση υποχρεώνει τους πολίτες της σε υποχρεωτική, μη αμειβόμενη, εργασία στο μάζεμα του βαμβακιού για δύο μήνες ετησίως.

Από τις υπόλοιπες χώρες της μαύρης αυτής λίστας, ξεχωρίζει η περίπτωση του Κατάρ όπου είναι τεράστιος ο αριθμός των μεταναστών εργατών που χρησιμοποιούνται ως σκλάβοι στα έργα για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2022.
Εργάτες από κάθε γωνιά της Ασίας κυρίως, που τους κρατούνται μετά την είσοδο τους στη χώρα τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και που υποχρεώνονται να εργάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς την τήρηση κανενός κανόνα ασφαλείας και με μηδαμινές αμοιβές.

Αποτέλεσμα πολέμων και εμφυλίων συγκρούσεων είναι κυρίως η είσοδος στη μαύρη αυτή λίστα χωρών όπως η Συρία , το Πακιστάν , η Δημοκρατία του Κονγκό , το Σουδάν και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία .

Εξετάζοντας τις χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό σύγχρονων σκλάβων εντός των συνόρων τους συναντάμε τις παρακάτω χώρες: Ινδία , Κίνα , Πακιστάν , Ουζμπεκιστάν , Ρωσία , Νιγηρία , Δημοκρατία του Κονγκό , Ινδονησία , Μπανγκλαντές και Ταϊλάνδη . Υπολογίζεται πως ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες σκλαβιάς στις παραπάνω χώρες αθροιστικά αγγίζει το 71% του συνολικού αριθμού των σκλάβων παγκοσμίως.

enallaktikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου