Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Τι χειμώνα προβλέπουν οι Αμερικάνοι για την Ελλάδα-Ευρώπη φέτος?

Από οτι φαίνεται οι προγνώσεις των Αμερικάνων που μόλις βγήκαν όσον αφορά την μακροπρόθεσμη τάση του καιρού δείχνουν ενδιαφέροντα πράγματα για όλη την Ευρώπη αλλά και την χώρα μας όσον αφορά το φετινό χειμώνα.
Όσον αφορά την χώρα μας φαίνεται πως θα έχουμε γενικά λίγες βροχές με βάση τα κλιματικά δεδομένα για την εποχή ενώ όσον αφορά τις ψυχρές εισβολές φαίνεται πως θα έχουμε απότομες αλλαγές με κρύο και βοριάδες και παρατεταμένες περιόδους με νότιους ανέμους και σχετικά ήπιες θερμοκρασίες.
Γενικά δείχνουν αυτές οι μακροπρόθεσμες να έχουν κάποια βάση τα τελευταία 2-3 χρόνια καθώς προσεγγίζουν σχετικά καλά την όλη κατάσταση.
Πιο συγκεκριμένα οι προγνώσεις των Αμερικάνων δείχνουν έναν χειμώνα στην Ελλάδα σχετικά άνομβρο ,με παρατεταμένες περιόδους χωρίς φαινόμενα και επικράτηση καλών συνθηκών,ωστόσο αυτή η κυκλοφορία στην διάταξη των συστημάτων κρύβει και εκπλήξεις με την έννοια των “ψυχρών χιονο-εισβολών”.
Στο παρελθόν έχουν περάσει παρόμοιες χρονιές όπως το 2007-2008 όπου δεν είχαμε καθόλου βροχές αλλά ήρθε ένα δριμύ κύμα ψύχους τον Φλεβάρη με θερμοκρασίες που συναντά κανείς στην Σιβηρία με αποτέλεσμα να σημειωθούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις τον Φλεβάρη του 2008 σε κάποιες περιοχές.
Όσον αφορά την Ευρώπη στην ίδια μοίρα με εμάς είναι και η Ιταλία ενώ η κεντρική και δυτική Ευρώπη δείχνει να έχει έναν ήπιο και άνομβρο χειμώνα . Σε αντίθεση η δυτική βορειοδυτική Ευρώπη δείχνει να έχει ψυχρό και υγρό χειμώνα κάτι που συνεπάγεται βροχές και κρύο από την Αγγλία μέχρι και την Ιβηρικό χερσόνησο(Ισπανία-Πορτογαλία).
Όσον αφορά τα Βαλκάνια και την Ρώσια φαίνεται ο χειμώνα να ξεκινάει νωρίς και το κρύο να είναι έντονο κάτι το οποίο είναι ένα σημάδι οτι μπορεί να επικσεπτεί και την χώρα μας κάποια αρκετά κρύα μάζα νωρίς το φετινό χειμώνα.
Εν κατακλείδι η παραπάνω πρόγνωση προφανώς αποτελεί μακροπρόθεσμη και το ρίσκο είναι αρκετά μεγάλο . Παρ’όλα αυτά κάθε χρόνο οι Αμερικανοί βγάζουν την πρόγνωση αυτή για την μετέπειτα εξέλιξη του χειμώνα.
weather in-greece.gr
papaioannou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου