Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012


ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ

POSTED BY TROFIMOS ON 3:48 Π.Μ. NO COMMENTS

Tώρα λοιπόν που κάνει κρύο, αν το σώμα μας είναι παγωμένο, η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να μας βοηθήσει να αυξήσουμε την εσωτερική θερμοκρασία μας. 


Φασολάδα και σούπες 



Αποτελούν δύο από τις καλύτερες επιλογές μας για το κρύο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε όλα τα ορεινά χωριά η φασολάδα προτείνεται ως «θερμαντικό πιάτο», καθώς είναι πλούσια τόσο σε πρωτεΐνες όσο και σε υδατάνθρακες.



Μια άλλη καλή επιλογή είναι η κοτόσουπα και γενικώς κάθε κρεατόσουπα με ρύζι, επειδή συνδυάζει τις πρωτεΐνες από το κοτόπουλο ή το κρέας με τους υδατάνθρακες από το ρύζι.



Καυτερές πιπεριές και πιπέρια 



Οι καυτερές πιπεριές δεν προσφέρουν μόνο γεύση και άρωμα στα πιάτα αλλά περιέχουν και κάποιες ουσίες που βοηθούν στην αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας. Η καψαικίνη, μια ουσία που βρίσκεται στις καυτερές πιπεριές, όπως οι τσίλι, διεγείρει το κυκλοφορικό σύστημα και αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος. Και το μαύρο πιπέρι όμως έχει θερμογενετική δράση λόγω της πιπερίνης που περιέχει, μίας ουσίας η οποία αυξάνει τη θερμογένεση μέσω της επίδρασής της στο νευρικό σύστημα.



Λαχανικά 



Ορισμένα λαχανικά, όπως οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, τα καρότα και τα παντζάρια, είναι πιο δύσπεπτα και συνεπώς απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό. Όταν, λοιπόν, ενεργοποιείται ο οργανισμός για την πέψη τους, παράγεται ενέργεια η οποία αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος.



Άλλες τροφές που μπορεί να μας ζεσταίνουν είναι οι εξής: 



Τzίντζερ 
Το τζίντζερ περιέχει δύο χημικές ουσίες, την gingerol (τζιντζερόλη) και την shogaol (σογκαόλη), οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ιδιαίτερη γεύση του αλλά του προσδίδουν και θερμαντικές ιδιότητες.



Μπαχαρικά και καρυκεύματα 



Η κανέλα, ο κόλιανδρος και το σκόρδο φαίνεται να συμβάλουν στην αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του οργανισμού.



Πράσινο Τσάι 



Το πράσινο τσάι περιέχει μια ομάδα ουσιών που λέγονται κατεχίνες, οι οποίες αυξάνουν τη θερμογένεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου